Luc de pompier gaat met pensioen

© IV
Redactie KW

De bekendste brandweerman van Nieuwpoort, Luc David, in de volksmond gekend als Luc de pompier, is met pensioen. “Ik heb 42 jaar actieve dienst op de teller staan en eerlijk, ik ben tevreden dat het gedaan is. Genoeg is genoeg. Al komen er heel wat uitdagingen nog aan”, aldus Luc. Stilzitten is aan de brandweerman nog niet besteed.

Luc is als het ware opgegroeid bij de brandweer, want hij was pas 9 jaar toen zijn vader die brandweercommandant was conciërge werd van de nieuw brandweerkazerne in die tijd.

In 1966 was Luc al verzot op de drie brandweerwagens die de toenmalige brandweer van Nieuwpoort rijk was. Luc kende alle pompiers en zij kenden Luc. Hij werd de mascotte van de kazerne.

Op 16-jarige leeftijd begon het echt te kriebelen om actief brandweerman te worden.

Ambulancier

“Mijn eerste cursus die ik volgde vooraleer ik brandweerman werd, was in 1973: de cursus ambulancier. Dat jaar werd een ambulance geleverd en met het brevet kon ik als brandweerman ook ambulancier zijn. Ik was de 17 jaar gepasseerd toen ik mijn eerste stappen zette bij de brandweer en ik ben blijven doorstappen”, lacht Luc.

“Ik slaagde in de cursus stagiair en kon aan het echte werk beginnen. Mijn eerste brand was een tram die vuur had gevat, een interventie met verschillende gekwetsten, dat is me altijd bijgebleven.”

Luc woonde in de kazerne bij zijn ouders en was er uiteraard altijd als eerste bij als er een brand diende bestreden te worden.

Luc wilde zich nog meer engageren en slaagde in de cursus duiker. Hij leidde daarna de Nieuwpoortse brandweerduikers tot in 1996. “In die 20 jaar als duiker kom je van alles tegen, drenkelingen redden, vaartuigen bergen en bergen van stoffelijke overschotten om er maar enkele op te noemen. Ik had 800 duiken op mijn palmares, welteverstaan met inbegrip van de clubduiken waaronder verschillende in Soedan, Egypte en de Spaanse en Franse kusten.”

Lesgeven

Luc de pompier gaat met pensioen
© IV

Tijdens zijn legerdienst slaagde hij in de cursus lagere graad brandweerofficier en in 1980 deed hij het examen kandidaat beroepsbrandweerman, het jaar erop in 1981 werd hij aanvaard als beroepsbrandweerman. Luc volgde daarna nog tal van cursussen om zich verder te bekwamen en na het volgen van de cursus korpssecretaris werd hij verantwoordelijke voor de korpsadministratie. In 1984 werd zijn vrouw Martine Gunst een van de eerste brandweervrouwen van Vlaanderen en in 1987 werd Luc bevorderd tot beroepsadjudant. Hij gaf ook les aan de West-Vlaamse brandweerschool.

Luc houdt tal van herinneringen over aan zijn loopbaan als brandweerman, heel veel goeie, maar in dergelijke job zijn er onvermijdelijk ook minder goeie herinneringen: “Een brand die me altijd zal bijblijven is deze van 4 april 1996 waar we 41 mensenlevens hebben kunnen redden uit twee brandende appartementsgebouwen en de ontploffing op 15 augustus 1996 waarbij twee van onze collega’s ernstig gewond raakten” vertelt hij.

Internetblog

Luc is ondertussen niet alleen in de stad bekend maar ook tot ver daarbuiten via zijn gelijknamige internetblog ‘Luc De Pompier’. Enkele jaren terug overschreed hij hiermee de kaap van 3 miljoen bezoekers, allemaal mensen die zijn brandweernieuws van over de hele wereld volgden. Luc werd vier jaar geleden ook gevraagd om model te staan voor de Nieuwpoortse brandweerreus en hij aanvaarde dat met heel veel plezier. De reus is 110 kg zwaar, 4,5 meter hoog en 1,80 meter breed.

Hart voor natuur

Op vandaag is Luc natuurgids en begaan met alles wat met de natuur te maken heeft. Hij kreeg trouwens enkele jaren geleden ook al de Groene Pluim van de stedelijke milieuraad omwille van zijn verdiensten voor de natuur en het milieu in Nieuwpoort. Luc is vooral begaan om alles wat reilt en zeilt in en om het natuurreservaat de IJzermonding en het welzijn van de zeehonden in Nieuwpoort. Hij was het die vanuit Natuurpunt Westkust ijverde om in samenwerking met het stadsbestuur onlangs nog nieuwe borden te plaatsen om iedereen te vragen niet te dicht bij de zeehonden te komen en ze met rust te laten. Op 1 augustus 2017 sloot Luc David een episode af uit zijn leven, maar nu is er plaats voor een andere: de natuur.

(PBM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier