Luc Cardoen is de nieuwe wijkagent van Ledegem: “Ik wil een steunpunt zijn”

Nieuwe wijkagent Luc Cardoen houdt van fietsen. © ©Jan STRAGIER
Redactie KW

Vanaf 1 februari geniet wijkagent Luc Sioen van een welverdiend pensioen. Hij geeft de fakkel door aan Luc Cardoen (56) die al langer de ambitie had om wijkagent te worden in de gemeente die hem na aan het hart ligt.

“Ik heb als kind altijd in Rollegem-Kapelle gewoond”, steekt Luc van wal. “Nadat ik mijn vrouw heb leren kennen, zijn we uitgeweken naar Gullegem omdat dat destijds dichter bij het werk gelegen was. Maar Ledegem heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart gehad. Ik heb er nog heel wat familie, vrienden en kennissen wonen en ik ben er nog altijd graag gezien.”

Sterke kandidaten

Luc is pas op latere leeftijd aan zijn opleiding bij de politie begonnen. “Het was een late roeping”, legt Luc uit. “Ik heb in de privésector gewerkt tot ik 32 jaar was. Dan ben ik naar de politieschool getrokken waarna ik in 1996 in Wevelgem als agent aan de slag kon. Toen werkten we op bepaalde terreinen al samen met de politionele diensten van Ledegem. Een tiental jaar later, met de politiehervorming, werd mijn uitvalsbasis de politiezone Grensleie. Ondertussen staan er al 24 jaar dienst op de teller en wil ik mijn kennis, drive en vaardigheden graag inzetten voor de gemeente Ledegem. Toen ik hoorde dat Luc Sioen met pensioen ging, heb ik mij meteen kandidaat gesteld.”

“Ik heb me door de selectieprocedure geworsteld, want er waren nog twee sterke kandidaten. Gelukkig had ik al wat ervaring in het wijkgebeuren aangezien ik vroeger soms de dienst van wijkagenten overnam als ze met verlof waren.”

“Ik trok pas op mijn 32ste naar de politieschool. Het was een late roeping”

“Ik ben erop gebrand om de bevolking te helpen waar ik kan. Het sociale aspect trekt me heel erg aan. Ik wil een steunpunt zijn voor de bewoners en samen met hen probleemoplossend te werk gaan. Met Dirk Notredame, de wijkagent van Sint-Eloois-Winkel en Rollegem-Kapelle, vorm ik alvast een goede tandem. We zijn een schakel tussen de interne partners en de gemeentelijke en gerechtelijke diensten. Als we een probleem signaleren, moeten we met de juiste instantie kunnen samenwerken. Momenteel is het heel erg druk op kantoor door de vele nieuwe inwoners. Meteen een boeiende start dus.”

Als Luc zijn blauwe uniform niet aan heeft, gaat hij zoals een echte flandrien graag fietsen. Op de terugweg van de bakker maakte hij onlangs echter een schuiver, wat resulteerde in een gebroken hand en een tijdelijk werkverlet.

Genieten van het leven

Naast fietsen, geniet Luc van een uitstapje naar zee of een wandeling met de hond. “Ik ben van plan om intenser te gaan genieten van het leven. Tot vorig jaar werkte ik in een ploegensysteem waardoor ik mijn sociale leven vaak on hold moest zetten. Ik kijk ernaar uit om weer meer tijd met mijn gezin en vrienden te kunnen doorbrengen. Dit betekent niet dat ik al aan het uitbollen ben. Ik ben nog heel gemotiveerd om het beste van mezelf te geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier