‘Love Me Muts’ uit Tielt wil body positivity promoten met mutsenlijn voor het goeie doel

(gf)
(gf)
Redactie KW

De term ‘body positivity’ bestaat al decennialang, maar de laatste jaren wordt het meer en meer besproken door de opkomst van sociale media. Ook Elien Van Laeken uit Tielt wil de mensen ervan bewustmaken en lanceert daarom een nieuwe mutsenlijn. “Je moet trots zijn op je lijf, op wie je bent en op wie je wilt zijn”, zegt ze.

De nieuwe mutsenlijn heet Love Me Muts. Elien kwam samen met haar vriendin Manon Pauwels op het idee om een collectie uit te brengen rond body positivity en zelfliefde. De lijn kwam dan ook niet toevallig uit op 14 februari. “Manon en ik hadden al een tijdje het idee om samen iets uit te brengen, maar we wisten nog niet precies wat. Uiteindelijk vonden we het wel leuk om mutsjes te verkopen en dat is een schot in de roos geweest, want de mutsen verkopen goed.”

De logo’s op de mutsen maken het dan ook zeer duidelijk welke boodschap de twee vrouwen willen overbrengen. Van borsten over een poep tot een middelvinger. “We wilden echt in your face werken en tonen waarop het staat. Zowel Manon als ik hebben in het verleden mentaal diep gezeten, dus die middelvinger staat echt symbool voor ‘f*ck you, ik zie mezelf graag’. Die boodschap willen wij ook aan andere mensen meegeven”, vertelt Elien. “De middelvinger is ook een vinger naar de maatschappij en hoe ze het ‘ideale lichaam’ naar voren brengt. Dat is gewoon niet oké. Het ‘ideale lichaam’ bestaat niet. Je kan zeker even gelukkig zijn met een maatje meer.”

Naast het vrouwelijke publiek willen Elien en Manon zeker ook de mannen aanspreken. “We hebben het logo van de poep en de borsten, maar ook van de gespierde arm. Je hoeft niet gespierd te zijn om je sterk te voelen.”

RoSa vzw

Een deel van de opbrengst gaat ook naar een goed doel, RoSa vzw. RoSa informeert, documenteert en sensibiliseert over gendergerelateerde kwesties en over feminisme. “We wisten niet echt goed welk goed doel we wilden steunen, want het moet natuurlijk in de lijn liggen met welke boodschap we willen overbrengen. RoSa vzw heeft een hele brede waaier en dat vonden we wel heel interessant. Ze informeren en sensibiliseren mensen op heel veel verschillende vlakken. Dat past perfect bij onze mutsjes”, besluit Elien.

Momenteel houden de twee vrouwen het op mutsen, maar ze sluiten niet uit dat de collectie wordt uitgebreid naar andere hoofddeksels en kledingstukken. “We zijn heel blij met de verkoop met de mutsen, maar Manon en ik hebben wel al zitten nadenken om de lijn door te trekken naar deze zomer. Petjes komen er zo goed als zeker, en daarnaast zullen we brainstormen over wat er nog mogelijk is met deze lijn.”

Morpho

Op 1 maart start Elien ook terug met haar beautysalon bij Morpho in Tielt. Morpho is voornamelijk een kapsalon, maar biedt ook andere diensten aan, zoals een beautysalon en een make-up departement.

Elien en Morpho moeten wel enkele inspanningen doen om alles zo coronavriendelijk mogelijk te houden. “We moeten een CO2-meter installeren om de luchtkwaliteit binnen te meten. Daarnaast ook de basisbenodigdheden zoals handontsmetting.” Elien is blij dat ze terug kan herbeginnen, maar ze heeft ook haar twijfels. “Ik start toch wel met een dubbel gevoel. Ik ben heel blij dat ik terug aan de slag kan, maar het is ook met een klein hartje. Ik kan alleen maar hopen dat alles goed loopt en dat ik niet terug zal moeten sluiten.”

Creatieve kant

Elien zat een tijdje zonder haar job in het beautysalon, maar zo kon ze haar creatieve kant meer ruimte geven. “Ik heb een blog waar ik anders geen tijd voor heb. Daarnaast maak ik ook collages en die zijn op Twitter vrij populair. Dus ik ben wel blij dat ik de tijd heb gekregen om mijn creatieve kant te laten spreken. Het is zeker iets wat ik wil verderzetten.”

“Nu dat ik terug kan werken in het beautysalon, zal ik minder tijd hebben voor die creatieve kant, maar ik wil het zeker niet aan de kant schuiven. Ik zal het zeker tijd geven in mijn vrije tijd, want er zijn mensen die mij opdrachten willen geven in de grafische sector. Ik zal het proberen te combineren met mijn huidige job”, besluit Elien.

(JD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier