Loungebar Jackie O’ breidt uit met receptieruimte tot 70 personen

Johan Van der Linden woont en werkt inmiddels ruim 30 jaar in Waregem.© HDV
Johan Van der Linden woont en werkt inmiddels ruim 30 jaar in Waregem.© HDV
Redactie KW

In welke horecazaak ga je het liefst iets drinken? ‘In deze van Johan Van der Linden’, antwoordden geïnterviewden van deze rubriek het vaakst op deze vraag. Hoog tijd voor een interview met de man die de successen aan elkaar rijgt met achtereenvolgens Bananas, Bar Cottage en loungebar Jackie O’.

In het Waregemse horecalandschap kunnen weinigen een staat van dienst voorleggen die vergelijkbaar is met die van Johan Van der Linden (57). En dat voor iemand die tot zijn 25ste nog compleet onbekend was in de stad.

Eind de jaren tachtig tapte je in Waregem je eerste pinten. Daarna zijn je klanten je overal blijven volgen. Is er een magische toverformule?

“Dat weet ik niet. Zelf heb ik het altijd belangrijk gevonden om gezelligheid te creëren in de etablissementen die ik openhield en alle gasten het gevoel te geven dat ze bij mij welkom zijn. Ik heb er ook altijd een erezaak van gemaakt om elke avond met iedereen een babbeltje te slaan.”

Heb ik het goed dat je vooral op een kapitaalkrachtig publiek mikt?

“Iedereen is hier welkom. Daarbij zorg ik dat mijn klanten kwaliteit geserveerd krijgen of ze nu bier, wijn, cava of champagne drinken. Dat kost wel iets. Mik ik daardoor op een bemiddeld publiek? Ik weiger zeker niemand en zie er in de eerste plaats op toe dat iedereen zich gedraagt. Dat is belangrijk voor mij. Wie dat niet doet, vraag ik vriendelijk om de zaak te verlaten. Al moet ik zeggen dat het zelden gebeurt dat ik dergelijke maatregel moet nemen.”

Ik veronderstel dat je in jouw job geen schrik mag hebben van agressieve klanten?

“Ik ben ook van niemand bang. Ik denk dat dit vooral komt omdat ik gelovig ben en altijd het gevoel heb dat iemand van hierboven me op elk moment van de dag bij staat. Daardoor heb ik een innerlijke rust die vertrouwen geeft.”

In de gang zag ik foto’s van artiesten die hier hebben opgetreden toen Jan De Cock nog theatercafé De Hoop openhield. Een eerbetoon aan hem?

“Ja, zo kan je dat zeker zien. Zelf heb ik Jan De Cock nooit gekend in zijn glorietijd in De Hoop. Ik ben hier pas voor het eerst binnengestapt toen Dominique Gelaude restaurant Bandini openhield. Ook voor wat zij hier gedaan heeft, heb ik veel respect. Een belangrijke reden voor mij om hier met Jackie O’ van start te gaan, was dat dit gebouw geschiedenis uitademt. Kijk naar de zaal achteraan (wijst naar buiten) , waar in grote cijfers 1901 op staat. Dat is de dag dat het hier is opengegaan. Heerlijk dat besef dat ik kan werken en wonen op een plek die altijd al het centrum van het culturele leven is geweest.”

Bij de opening van Jackie O’ op 1 maart 2020 liet je weten ook de eerste verdieping in gebruik te zullen nemen. Hoe zien die plannen er nu uit?

“Dat blijft. Mensen gaan die kunnen afhuren voor privéfeestjes of om hier een vergadering te beleggen. Voor een staande receptie is er alleszins plaats voor 50 tot 70 personen. Eigenlijk had dit deze winter al moeten open zijn, maar doordat we al maanden dicht moeten blijven, is die uitbreiding opgeschoven naar begin 2022.”

En zo zijn we aanbeland bij de coronamaatregelen. Heb je wat begrip voor die strenge aanpak van de overheid?

“Ik heb er begrip voor dat de overheid maatregelen moet nemen tegen dit virus. Toch stoor ik me aan de aanpak. Waarom is er op zeker ogenblik niet gekozen voor een tweede harde lockdown van een maand waarbij alles dicht moest? Doordat dit niet gebeurd is, blijven we verder sukkelen en daar zijn wij, horecamensen, een belangrijk slachtoffer van.”

Je bent 57. Over acht jaar bereik je de pensioengerechtigde leeftijd. Al enig idee hoe je leven er rond je 65ste zal uitzien?

“Ik kan daarop alleen zeggen dat ik zolang mogelijk met Jackie O’ wil blijven doorgaan. Ik ben graag onder de mensen en maak er geen punt van om lange dagen te maken. Ik denk ook wel dat ik het vak beheers, iets wat minder voor de hand ligt dan het lijkt. Hoe luidt de Bijbelse spreuk ook al weer? Velen voelen zich geroepen, maar weinigen zijn uitverkoren . Ik denk dat dit zeker geldt voor onze sector.”

Je bent afkomstig van de kuststreek, maar woont en werkt inmiddels ruim 30 jaar in Waregem. Het bevalt je hier wel.

“Inderdaad en dat komt omdat ik me herken in de mentaliteit van de Waregemnaars. Het zijn harde werkers en ze hebben een soort samenhorigheidsgevoel waar ik heel erg van hou. En niet onbelangrijk, Waregem heeft een goede burgemeester met een goed team achter zich. Ik ben ook blij dat Kurt Vanryckeghem hier af en toe iets komt drinken.”

Tot slot, waar ga jij hier bij voorkeur iets eten of drinken?

“Als ik tijd heb, spring ik het liefst binnen in Bar Hermanos of café De Klauwaert. Ik kan daar te voet naar toe en dat is belangrijk. Iets gaan eten doe ik dan het vaakst in restaurant Hobo’s of in Bistro Sapristi. Het moet een beetje betaalbaar zijn in elk geval.”

(Freddy Vermoere)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.