Louis Wauters stapt met Belgische ploeg uit Bocuse d’Or: “Ik gaf werk bij Castor op”

Louis Wauters: "We zouden in Estland eerst twee weken in quarantaine moeten zitten en bij terugkomst naar België ook weer." © HDV
Redactie KW

Het Belgische team heeft zich teruggetrokken uit de internationale culinaire wedstrijd Bocuse d’Or. Dat betekende een grote ontgoocheling voor Waregemnaar Louis Wauters (20), die als commis deel uitmaakte van het team van chef Lode De Roover. “Jammer, maar gezien de coronasituatie was dat de beste keuze”, meent Louis, die zelfs zijn werk bij sterrenzaak Castor opgaf.

De internationale culinaire wedstrijd Bocuse d’Or, gestart door de Franse sterrenchef Paul Bocuse in 1987, wordt officieus als het wereldkampioenschap koken beschouwd. De Europese finale vindt dit jaar plaats op 15 en 16 oktober in de Estse hoofdstad Tallinn. Daar moest België zich in principe kwalificeren voor de wereldfinale in Lyon. Samen met zijn chef was commis Louis zich volop aan het voorbereiden. Hij gaf er zelfs zijn werk bij de Waregemse sterrenzaak Castor voor op.

“De Bocuse d’Or moest het hoogtepunt van het jaar worden”, vertelt Louis Wauters. “Alles moest wijken voor die wedstrijd. Maar toen strooide de coronacrisis roet in het eten. De eerste golf lieten we begaan, maar de huidige situatie is nefast. We zouden in Estland eerst twee weken in quarantaine moeten zitten en bij terugkomst naar België ook weer. Daarnaast zouden we ons ook moeten mengen met mensen uit andere landen. Dat zagen we niet zitten, aangezien medewerkers van ons team een bloeiende zaak hebben en dat niet teniet willen laten gaan.”

Veel bijgeleerd

Volgens Louis is het een verstandige beslissing. De Belgische ploeg is niet het enige team dat zich teruggetrokken heeft. “De Amerikanen hebben al afgezegd voor de wereldfinale. Mocht Bocuse d’Or beslissen de Europese selectie niet door te laten gaan en meteen een wereldfinale organiseren, dan overwegen we ons besluit misschien nog.”

Het Belgische team had zich de laatste zes maanden al goed op elkaar ingespeeld. “Het eerste thema was kwartel met zeven vegetarische garnituren. Dat gerecht stond bijna op punt. De laatste drie weken waren we bezig met het tweede thema: meerval met drie garnituren.”

Samen met mijn ouders zal ik in het najaar van 2021 een restaurant beginnen in Zulte

Voor Louis lijkt de droom om deel te nemen aan de Bocuse d’Or definitief voorbij. “Het was once in a lifetime. Commis kan je zijn tot je 23ste en ik ben er nu 20. Ik moet ook vooruit met mijn carrière en zal niet nog eens proberen deel te nemen. Al bij al kijk ik er positief op terug, want ik heb veel kunnen leren van topchefs als Lode De Roover, Nick Bril en David Martin.”

Nieuwe doelen

Omdat Louis niet meer aan de slag was bij Castor viel hij in een zwart gat. Gelukkig kon de beloftevolle kok terecht in de slagerij van zijn ouders. “Na de intrekking van onze deelname heb ik toch eens goed op mijn stuur geklopt van woede. Ondertussen ben ik wel al volgende doelen aan het stellen. Samen met mijn ouders zou ik een restaurant beginnen in Zulte, waar ik dan de keuken onder mijn hoede zal nemen. Maar dat zal pas klaar zijn in het najaar van 2021. Ik heb echter een nieuw doel gesteld en dat is belangrijk”, blikt hij tot slot hoopvol vooruit.

(NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier