Louis Wauters naar EK voor sterrenkoks: “Hopelijk kan ik mijn eigen zaak starten”

Chef van het Waregemse restaurant Castor Maarten Bouckaert samen met zijn pupil Louis Wauters. © NVR
Redactie KW

Waregemnaar Louis Wauters is amper 19 jaar, maar is op weg om een topkok te worden. Op de horecabeurs in Gent won hij vorig weekend de prijs voor beste commis. Samen met de beste chef, Lode De Roover, mag hij naar de Europese selectieproeven voor de Bocuse d’Or. Dit is het officieuze wereldkampioenschap. “Ik had nooit gedacht dat dit zo’n vaart zou lopen”, zegt de jonge kok.

De Bocuse d’Or is de belangrijkste kookprijs ter wereld. De prijs werd genoemd naar de Franse chef-kok Paul Bocuse. In zijn laatste opleidingsjaar aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde stoomde hij zich klaar voor de Belgische selectieproef. “We mochten elk een recept doorgeven. Ik koos voor zeetong à l’Ostendaise. Ik bereidde het gerecht met aardappel, prei, selder en Parijse champignons en vulde het aan met mossels, grijze garnalen en Oostendse oester. Ik kreeg heel veel steun van chef Peter De Coster, die me wekelijks opvolgde. De vijf beste gerechten mochten het klaarmaken op Horeca Expo in Gent. Ik werd daar bekroond tot beste commis. Dat is een kok in opleiding”, vertelt Louis. Lode De Roover won bij de chefs. Samen zullen de Belgische tandem vormen die in mei zal deelnemen aan de Europese selectieprocedure. “Onder leiding van coach Jo Nelissen zullen we wekelijks ons gerecht trainen. Hij zal ons klaarstomen voor de wedstrijd in het Estse Tallinn. De Europese jury zal dan een elftal duo’s selecteren om richting Lyon te trekken. Daar vindt de tweejaarlijkse finale van de Bocuse d’Or plaats”, weet de jonge kok.

Dit wordt zeker een onvergetelijke en leerrijke periode

Slagerij

Al van toen Louis nog klein was heeft het koken er altijd ingezeten. Zijn ouders hebben een slagerij. Daar hielp hij als klein jongetje in de keuken. “Voor mij was die opleiding een logische keuze. Op mijn twaalfde trok ik naar Spermalie. Twee jaar later naar Ter Duinen. Vorig jaar volgde ik een specialisatiejaar gastronomie, waar we werden beoordeeld op het maken van gerechten van sterrenkoks”, vertelt hij. Tijdens zijn opleiding volbracht Louis probleemloos enkele stages. Zo trok hij naar Barcelona, maar was hij ook stagiair bij driesterrenrestaurant Hof van Cleve. Ook bij het restaurant met één ster Castor in Beveren-Leie liep hij stage. Daar ging hij eerder dit jaar voltijds aan de slag. Chef Maarten Bouckaert nam hem onmiddellijk aan. “Als iemand met zijn talent, motivatie, leergierigheid en passie zich komt aanbieden, dan mag je niet twijfelen. Ik had ruimte voor een extra werkkracht, dus nam ik iemand als Louis er heel graag bij. Hij heeft heel veel om het te maken”, voorspelt zijn chef.

Jongensdroom

Louis’ jongensdroom om topchef te worden, komt dus gevoelig dichterbij. Zeker nu hij mag meedoen op het hoogste niveau. “Lode en Louis zullen subsidies krijgen van de Vlaamse overheid. De prestigieuze wedstrijd wordt tot in de puntjes voorbereid. Ze zullen de hele tijd trainen op hetzelfde gerecht, maar de wedstrijd is veel meer dan dat. Louis zal zichzelf ontwikkelen als kok. De jury houdt met veel meer rekening. Alles moet kloppen: timing, werkmethode en uiteraard de smaak.” Maarten was trouwens jurylid voor de chef-koks op Horeca Expo. Hij zag dat het niveau daar heel hoog lag. “Zonder twijfel Europese top. Lode De Roover werd eerder al achtste op wereldniveau. Er zit dus zeker meer in voor het Belgische duo. Eens je daar op het toneel verschijnt, dan wordt je een bekende naam en ben je vertrokken”, schat hij in.

Louis vindt het allemaal heel spannend, maar blijft toch bescheiden. “Het wordt een onvergetelijke periode, waarin ik heel veel zal leren. We zien wel hoe ver we geraken. Ik zal er misschien genoeg ervaring mee opdoen om ooit een eigen zaak te starten. Dat blijft toch mijn ambitie“, sluit hij af. (NVR)