Louis Van de Voorde uit Oedelem wandelt 120 km tot in de Ardennen als staycation

Louis Van de Voorde uit Oedelem rechts op de foto. (foto Hendrik Verplancke)
Redactie KW

Louis Van De Voorde (20) uit Oedelem en Pieter Van Den Spiegel (20) uit Aalst startten woensdag met hun wandelvakantie richting het zuiden van ons land. Het duo wandelt een deel van de GR-route en hoopt op 12 dagen tijd naar Aarlen te wandelen.

Dat de coronacrisis het leven van studenten omgooide, staat buiten kijf. Een semester vol online lessen, opdrachten en testen, gevolgd door een examenperiode deed de studenten snakken naar vakantie. Louis Van De Voorde (20) uit Oedelem en Pieter Van Den Spiegel (20) uit Aalst, studenten industrieel ingenieur chemie, besloten daarom samen op reis te gaan. Niet zomaar een reis, neen, wel een wandelvakantie waarbij ze zo’n 120 kilometer afleggen. “We zijn allebei vrij en hoorden van de GR-route. Ik wilde altijd al eens zo’n grote hike doen en samen met Louis is dat de perfecte vakantie”, begint Pieter.

Het duo, dat woensdagmorgen in Oedelem vertrok, maakt er een ware ontdekkingstocht van. “We doen eens iets anders, maar met evenveel goesting. België heeft enorm veel mooie plekjes en veel natuur. Wij vonden het allebei de moeite om die plekjes eens te bezoeken”, gaat Louis verder.

“Terugkeren doen we met de trein, zodat we op tijd zijn om onze herexamens voor te bereiden”

Slapen doen de twee in een tent op campings en in tuinen. “Via Welcome to My Garden, een online website, kunnen we heel snel beroep doen op de tuin van mensen. Zij laten ons vrijwillig hun tuin gebruiken.” De website omschrijft zichzelf als volgt: een netwerk zonder winstoogmerk van burgers die hun tuin gratis beschikbaar stellen voor trage reizigers. Net wat Pieter en Louis dus doen. “Door te wandelen kunnen we echt genieten van de natuur, de omgeving en gewoon wat zeveren onder vrienden, vakantiegevoel dus”, lacht Pieter. Eten doen de wandelaars dan weer uit zakjes: “We hoeven enkel water op te warmen. Zo kunnen we warme maaltijden eten, wat na een lange dag wandelen meer dan welkom is.”

De route neemt Pieter en Louis onder meer langs Deinze en Gent. Daar springen enkele vrienden mee op de kar richting het zuiden van België. Eindigen wil het duo doen in Aarlen. “Vooral de regio rond de Semois interesseert ons”, zegt Pieter. “Ik herinner me die regio nog goed, omdat ik daar vaak op kamp ging met de Scouts. Dat zal ons zeker en vast een nostalgisch gevoel geven. Het is de bedoeling om zo’n 30 kilometer per dag te stappen, elke dag opnieuw. In totaal zullen we, als alles goed loopt, zo’n 120 kilometer wandelen.”

Terugkeren doen ze met de trein. “Nog eens terugwandelen, zou te veel van het goede zijn. Bovendien moeten we na deze 12 dagen terug aan de bak. De tweede zit zal dan al naderen, dus moeten we opnieuw studeren. De focus zal na onze reis weer volledig op onze studies liggen.” (AVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier