Louis Doret en Marwane Achouch trokken al liftend naar Marseille: “We hebben geniale mensen ontmoet”

Louis Doret en Marwane Achouch liften van Komen tot in Marseille. (foto)
Redactie KW

Ze schreven zich ooit in om deel te nemen aan het avontuurlijke tv-programma ‘Peking Express’, een project dat toen helaas werd afgeblazen. Toch bleven Louis Doret (20) en Marwane Achouch (21) geprikkeld door de uitdaging. Uiteindelijk trokken ze, al liftend, richting Marseille en keerden ze terug met een waanzinnig verhaal.

De Komenaars, in het dagelijkse leven vlijtige studenten, zijn met hun trip niet meteen aan hun proefstuk toe. “In het verleden fietsten we al, zonder enige voorbereiding, richting Ardennen of gingen we zonder plan verschillende dagen gaan wandelen. Drie jaar geleden kwam dan plots het idee van een deelname aan de Peking Express naar voren, een razend populair TV programma dat fysieke uitdagingen aan het avontuur koppelt. De ideale mix voor ons dus, maar we moesten helaas afhaken. We konden het onmogelijk combineren met onze studies.”

Avontuur

Toch waren de vrienden niet bereid om hun drang naar het avontuur zomaar op te bergen en zo kwam hun waanzinnige project tot stand. “Een kleine zes maanden geleden zijn we dan begonnen aan het uitwerken van een eigen Peking Express”, pikken ze in. “We bekeken eerst de opties te voet, maar ook de fiets was een denkpiste. Uiteindelijk zijn we dan bij liften aangekomen, waarmee we in tien dagen tot in Marseille wilden raken. We namen onze rugzak en onze tent in onze handen en we vertrokken.”

Het moest natuurlijk wel spannend blijven

Meer dan 1000 kilometer in tien dagen? Voor beide studenten eindigde het daar niet bij. “We kozen ervoor om de kustlijn te volgen, waardoor het er heel wat meer waren”, lachen ze. “Het moest natuurlijk wel spannend blijven. We moeten toegeven dat we eigenlijk nooit meer dan twintig minuten hebben moeten wachten alvorens iemand ons meenam en we hebben echt geniale mensen ontmoet. Toen we bijvoorbeeld vanuit Komen vertrokken hadden we geluk, want een dame kon ons meenemen tot in het Franse Seclin. Ze was dusdanig gecharmeerd van ons exploot dat ze over de middag ons meteen aan tafel liet aanschuiven. Op weg naar Amiens hielden we halt in een pizzeria en een familie, die er ook aan het eten was, was zo onder de indruk van ons verhaal dat ze prompt onze maaltijd betaalden. Meer nog, een andere familie die er eveneens aan het eten was, bood meteen een nacht aan in een caravan die ze in de tuin hadden staan. Het gekste dat we hebben meegemaakt? Zonder twijfel toen we door iemand in Nantes werden afgezet aan een rond punt. Er passeerde daar geen kat, dus waagden we ons geluk door naar een péage te stappen. Dat is vanzelfsprekend verboden, want wandelaars hebben geen plaats op de autosnelweg. In geen tijd stond een kerel van de verkeersveiligheid achter ons, die ons meteen een uitbrander gaf. Toch konden we hem overtuigen ons nog even verder te laten stappen tot aan het betaalpunt, waar we opnieuw een lift konden zoeken. Toen daar de politie plots opdook, moesten we snel handelen, want anders zouden ze ons weggebracht hebben, weg van de snelweg. In een reflex stapten we naar iemand die net de benen had gestrekt en hij nam ons mee. Dat zijn de verhalen waarvoor we het doen natuurlijk.”

Plannen

Ondertussen is het duo al terug in Komen, al sloegen ze meteen weer aan het plannen. “In 2022 zouden we iets gelijkaardigs willen ondernemen, waarbij we dan naar het uiterste puntje van Schotland zouden trekken. Misschien kunnen we daar een soort van liefdadigheidstrip van de maken? Als we ons laten sponsoren kunnen we, bij terugkeer, de opbrengst hiervan aan een goed doel schenken? Het is maar één van de denkpistes die op tafel liggen, wie weet wat de toekomst zal brengen?” (SR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier