Louis Deschuytter stopt na drie jaar als bondsleider van KSA Lo: “Ik deed het met hart en ziel”

Louis Deschuytter (links) zet een stapje opzij en geeft de bondsleidersfakkel door aan Julien Slembrouck, Liza Hancke en Tinne Deheegher. (foto Tom Van Hee)
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Louis Deschuytter (22) stopt als bondsleider van KSA Lo. Hij leidde de jeugdbeweging door de coronajaren, zowat de moeilijkste periode uit de geschiedenis van KSA Lo. Maar Louis verdwijnt niet van het jeugdtoneel. Achter de KSA-schermen zal hij nog regelmatig een handje toesteken en hij wordt ook de nieuwe voorzitter van de jeugdraad van Lo-Reninge.

Louis Deschuytter was drie jaar bondsleider van KSA Lo. Maar door het toenemende schoolwerk zet hij nu een stapje opzij. “Ik wil mij dit jaar focussen op mijn studies”, zegt de laatstejaarsmasterstudent handelswetenschappen, afstudeerrichting fiscaliteit aan de universiteit in Gent. “Ik had het gevoel dat school en het bondsleiderschap combineren moeilijk zou worden.”

De nieuwe bondsleiding bestaat uit Tinne Deheegher, Julien Slembrouck en Liza Hancke. “Het is nu eigenlijk de ideale periode om de fakkel door te geven vermits ik nog studeer en nog niet werk”, zegt de afscheidnemende bondsleider, die al een bachelordiploma accountancy en fiscaliteit op zak heeft. “Ik blijf nog wat actief achter de schermen. De nieuwe generatie bondsleiders probeer ik te helpen met het behalen van bepaalde deadlines en te voorkomen dat ze eventueel fouten maken die ik zelf in het verleden heb gemaakt. Daarnaast ondersteun ik hen nog wat met diverse administratieve taakjes. Een vaste functie neem ik dit jaar niet op, omdat ik weet dat ik me er niet honderd procent voor kan inzetten. Julien heeft trouwens al een jaar ervaring als bondsleider en neemt dus al heel wat kennis mee naar dit werkjaar.”

Bewogen periode

Louis loodste KSA Lo door zowat de moeilijkste jaren uit de geschiedenis van de jeugdbeweging. “Het was inderdaad een abnormale en bewogen periode als bondsleider”, blikt hij terug. “Toch zeker de laatste coronajaren, die een groot deel van mijn bondsleidingperiode uitmaakten. Corona maakte het ons niet gemakkelijk. We moesten alternatieven vinden voor evenementen, originele activiteiten zoeken voor de kinderen en de leiding motiveren om te blijven doorgaan. Maar een kamp organiseren in coronatijden vond ik toch het meest stressvolle. Vooral als je in het nieuws hoorde hoeveel kampen vroegtijdig werden stilgelegd wegens coronabesmettingen. Gelukkig bleven wij hiervan gespaard. Ik dank hiervoor graag de leiding die flexibel omging met de situatie. Maar ook het stadsbestuur dat zelf naar ons toekwam met het voorstel om van de KSA’ers, voor ze op kamp vertrokken, een zelftest af te nemen. Maar uiteindelijk vind ik nog het belangrijkste dat de ouders en de kinderen zo weinig mogelijk invloed ondervonden van de coronacrisis en de kids zich konden blijven amuseren.”

Er wacht ons een nieuw lokaal om nieuwe herinneringen te maken

En dan was er nog die andere mijlpaal in de geschiedenis van KSA Lo, namelijk de verhuis de voorbije maanden van het vertrouwde lokaal ’t Kiekenkot naar de nieuwe lokalen in De Zuidhoeve.

“De leiding en ikzelf hebben toch echt wel prachtige tijden beleefd in ‘t Kiekenkot”, klinkt Louis nostalgisch. “Het is indrukwekkend als je er even bij stilstaat hoeveel oud-leiding, ouders van leden en ouders van leiding herinneringen hebben aan ‘t Kiekenkot en indertijd het lokaal mee hebben vormgegeven. We vertrekken uit een lokaal met ‘karakter’, waar je zag dat er door de jeugd werd geleefd. Maar er wacht ons een nieuw lokaal om nieuwe herinneringen te maken. Het is aan ons om het nieuwe lokaal opnieuw dat ‘KSA-karakter’ te geven.”

De fuif LOktoberfest begin oktober was de laatste grote activiteit in ’t Kiekenkot. “Het was met iets meer van 500 aanwezigen een succes”, zegt Louis. “Voor de allerlaatste keer ging het dak van ’t Kiekenkot er figuurlijk af. Volgend jaar zal de KSA op zoek moeten gaan naar een andere fuiflocatie.”

Helemaal loslaten

En wat brengt de toekomst? “Ik wil me de komende jaren graag nog blijven inzetten voor de jeugd”, zegt Louis. “Zo word ik voorzitter van de jeugdraad van Lo-Reninge. En natuurlijk blijf ik de KSA bijstaan waar nodig. Ik wens Julien, Tinne en Liza heel veel succes toe! En een dikke merci aan alle toppers van leiders, leidsters en leden van KSA Lo!”

“Ik stak de voorbije drie jaar mijn hart en ziel in de KSA en heb dat altijd zeer graag gedaan. Het zal heel moeilijk zijn om het uiteindelijk helemaal los te laten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.