Lotus Li wil lid worden van Vlaamse Jeugdraad: “Activisme zit in mijn genen”

Lotus Li: "Het activisme zit in mij, ik wil onrecht bestrijden en mensen helpen." (foto gf)
Stefan Vankerkhoven

Elke week duiken we in het hart van de Brugse wijken. Deze week gaan we een gesprek aan met Lotus Li (18) uit de Hofdamestraat Sint-Kruis, die hoopt verkozen te worden als lid van de Vlaamse Jeugdraad.

Dezer dagen zit Lotus Li, eerstejaarsstudente social sciences aan de VUB, in lockdown op de campus van deze Brusselse universiteit, waar ze samen met vijf andere meisjes een flat deelt: “Gelukkig maakt mijn voormalige klasgenote en vriendin Magali, die op kot zit in de kamer naast mij, deel uit van die ‘bubbel’. De andere vier meisjes kende ik voordien niet. Dat maakt het ‘op kot’ zitten in deze coronatijden leefbaar. Ik had het kotleven natuurlijk heel anders voorgesteld: uitgaan en nieuwe vrienden leren kennen. Als eerstejaars had ik amper drie weken ‘normale’ lessen in de auditoria, sinds ‘code rood’ verloopt alles online. Thuis in Sint-Kruis zitten en een duur kot in Brussel betalen was geen optie.”

Je naam klinkt oosters…

“Mijn papa Yan is een Chinees, mijn mama Mieke een Belgische. Zij is vertaler-tolk en lerares Chinees in Gent. Mijn moeder heeft in China gewoond en is teruggekeerd naar België, mijn vader is in China gebleven. Vroeger gingen we om de twee jaar een maand lang naar mijn grootouders in China, maar die zijn overleden.”

Je woont al 15 jaar in de Hofdamestraat in Sint-Kruis. Is de buurt veel veranderd?

“Er is een hele wijk achter ons huis gebouwd. Toen ik klein was, ravotte ik met mijn broer Hu op de aarden bergen van de huizen in aanbouw.”

Je hebt een wereldreis gemaakt.

“Na het behalen van mijn diploma secundair wou ik een jaar door Europa trekken, maar door corona heb ik die reis na zeven maanden moeten afbreken.”

“Halverwege februari belde mijn moeder mij in paniek op. Mijn vader woont in China en had haar gewaarschuwd dat het virus snel naar Europa kon komen. Iets vroeger dan de meeste Europeanen hadden wij de ernst en het gevaar van covid-19 door. Veiligheidshalve ben ik dan maar terug naar huis teruggekeerd.”

Was als meisje alleen door Europa rondzwerven niet gevaarlijk?

“Ik reisde altijd met de FlixBus, ook omdat dit een goedkoop en duurzaam alternatief is. Voor 20 euro raakte ik al ver met de bus, een vervoermiddel dat niet al te slecht is voor het klimaat. Want dat vind ik ook belangrijk! Ter plaatse deed ik overal via de vereniging work away vrijwilligerswerk. Om het even wat: helpen in een spiritueel centrum, babysitten of kamermeisje in een hotel. In ruil kreeg ik eten en onderdak. zo kun je goedkoop reizen. Mijn reis ging van Zwitserland naar Italië over Griekenland en de Balkanlanden tot in Estland. In Scandinavië ben ik niet meer geraakt.”

En nu studeer je ‘social sciences’ aan de VUB…

“Het was een late beslissing, eerst dacht ik aan sociologie in Gent. Pas in de zomermaanden ontdekte ik dat deze Engelstalige opleiding bestond. Het zijn internationale studies, een combinatie van sociologie, communicatie en politieke wetenschappen, met veel opties naar later werk. Stilletjes droom ik van het buitenland.”

Je wil lid worden van de Vlaamse Jeugdraad…

“Het is de officiële adviesraad van de Vlaamse Regering voor de belangen van kinderen en jongeren. Telkens als er een beslissing gemaakt wordt die jongeren aanbelangt, moet de Vlaamse Jeugdraad advies geven. Bij elke andere vorm van beleid mag de Vlaamse Jeugdraad aanbevelingen formuleren en in gesprek gaan met beleidsmakers. De 16 leden van die raad worden om de drie jaar verkozen. Acht individuele jongerenadviseurs en acht jeugdwerkadviseurs. Tussen 9 en 22 november kunnen alle jongeren stemmen voor hun favoriete kandidaten en thema. Stemmen gebeurt via de It’s me app of met hun identiteitskaart en kaartlezer.”

Waarom zouden de jongeren op jou moeten stemmen?

“Ik hoop dat ik de juiste persoon ben om de jongeren te vertegenwoordigen die minder goed gehoord worden in onze samenleving. Ik heb al een en ander meegemaakt in mijn jonge leven. Mijn moeder Mieke is een alleenstaande ouder, die het met één inkomen moest zien te beredderen en twee kinderen moest opvoeden. We wonen in de Hofdamestraat in een sociale woning.”

“Dat heeft mij alert gemaakt voor het mentale welzijn en de gelijke kansen waarop iedere jongere recht heeft. Politieke ambities koester ik niet, ik kan mij niet vinden in de standpunten van één bepaalde partij. Maar het activisme zit in mij, ik probeer onrecht te bestrijden. Dat is begonnen in de Steinerschool in Assebroek, met een groepje vriendinnen heb ik acht jaar lang een schooltje in Nepal financieel ondersteund.”

“Omdat er in Brugge geen afdeling van Amnesty was, ben ik met mijn vriendin naar Gent getrokken om er contact op te nemen met studentenverenigingen en vergadering mee te organiseren. Ik heb gespijbeld voor het klimaat en ben sinds kort lid van Youth for Climate. Vorige week heb ik nog actie gevoerd aan het Europees Parlement. Lid worden van de Vlaamse Jeugdraad ligt in het verlengde van mijn activisme.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier