Lotte Beernaert (10) verkoopt sleutelhangers voor projecten in Gambia

Jeugdig idealisme dat reikt van hier tot Afrika. De 10-jarige Lotte Beernaert wou al langer een actie op het getouw zetten voor het goede doel en nu is het zover. Ze maakt op bestelling sleutelhangers ten voordele van de kinderen van twee schooltjes in Gambia.

Lotte met haar mooie sleutelhangers die ze verkoopt voor kinderen in Gambia. © JS

Lotte is de oudste dochter van Dries Beernaert (37) en Lies Castelein (35) uit de Waterhoekweg. Ze heeft een zus Imke (7) en een broer Arno (bijna 5). Lotte zit in het vijfde leerjaar van vrije basisschool De Fonkel in Aartrijke, waar haar mama al zowat 15 jaar lesgeeft, nu in het eerste leerjaar.

De Fonkel speelt een prominente rol in het verhaal, want Lotte zet zich in voor de projecten van de vzw Move2gether, waarvoor Kristoff Ryckewaert (47) uit de Kreeftenstraat in Wijnendale zich uit de naad werkt. Die geeft les in het vierde leerjaar van De Fonkel en is dus collega van mama Lies. Zo is de cirkel helemaal rond.

“Dat Lotte als 10-jarige uit eigen beweging een actie voor het goede doel start, is hartverwarmend en ongelofelijk tegelijkertijd”, aldus Kristoff. “We zijn haar met onze vzw bijzonder dankbaar.”

Steun aan schooltjes

Normaal gezien zou Move2gether dit weekend zijn zesde spaghetti-avond organiseren, doorgaans voor 300 tot 400 mensen. Maar corona besliste daar anders over. De vzw ging prompt op zoek naar een waardig alternatief, met name takeaway met de mogelijkheid om ook een wijntje te kopen. “Eerstdaags gaan ruim 500 potjes van een halve liter spaghettisaus de deur uit, plus meer dan 500 flessen wijn”, klinkt Kristoff tevreden. “Zo kunnen de mensen thuis genieten van een eigen eetfestijn. Ze krijgen er gratis kaas en ongekookte spaghetti bij. De opbrengst gaat integraal naar Gambia. Daar steunen we met de vzw twee schooltjes. Een kleuterschool in Farato en een kleuter- en basisschool in Chissay Majaw. In Farato willen we heel graag een groentetuin aanleggen. De oogst dient op de eerste plaats om de kinderen van de kleuterschool te eten te geven. Het resterende deel wordt ten voordele van de school verkocht op de lokale markt.”

Al 131 euro opbrengst

“Ik ben zó blij dat ik met het maken en verkopen van mijn sleutelhangers mensen kan helpen”, aldus Lotte, die in Torhout kunstacademie volgt én aan judo doet bij de lokale club Tori. “Ik voorzie de hangertjes van tekeningen die ik op krimppapier maak en dan in de oven stop. In Gambia bedraagt een maandloon maar 50 euro, de prijs van een heel grote zak rijst. Ik heb door de vrije bijdragen voor mijn sleutelhangers al 131 euro ingezameld kijk, hier in dit doosje. En ik moet nog zeker 20 bestellingen leveren. Het is erg druk in combinatie met mijn taken voor school, maar ik heb het er graag voor over. We mogen de kinderen in Afrika niet vergeten.” (JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.