Lore Dumolein: “Wegdromen in de hangmat en ik ben zo in een andere wereld”

Lore Dumoulein.
Redactie KW

De tuin waarin we plaatsnemen voor deze zomerbabbel straalt net iets meer wanneer de pas afgestudeerde master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie Lore Dumolein zich erin neervlijt. Papa is ijverig aan het tuinieren en mama zorgt ervoor dat de gasten niets tekortkomen.

Lore Dumolein (23) is de dochter van Bernard (57) en Veerle Feys (53). Ze heeft nog twee zussen (Julie, 31 en Eve, 22) en een broer (Emiel, 20). “Het is moeilijk om ze allemaal samen thuis te krijgen. Als dat dan toch eens gebeurt, gepland of toevallig, dan genieten we daar met zijn allen van. Deze tuin en het nabijgelegen bosje zijn mijn geheime wapen. Voor mij is dit echt vakantie. ‘s Morgens in alle vroegte op mijn blote voeten door het gras struinen of als studiepauze even in het bosje gaan verpozen: dat geeft me energie!”, vertelt Lore.

Zo weten we meteen wat een staycation voor Lore kan zijn. “Of even wegdromen in mijn hangmat met een goed boek. Zo ben je in een mum van tijd in een andere wereld en je ecologische voet-afdruk is nul. Mooi toch?!” Studeren deed Lore als de beste, want ze behaalde grote onderscheiding. Lang solliciteren, hoefde ze niet te doen. “Ik mag een vervangingscontract van zes maanden doen op mijn stageplaats Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge. Daarnaast zal ik werken bij mijn mama, die een kine-groepspraktijk heeft in Hollebeke.”

Moestuin

De rust en kalmte die Lore uitstraalt, kwamen haar goed van pas tijdens de lockdown. “Het was een ideaal moment om een moestuin aan te leggen en ik heb ook zelf voor het eerst brood gebakken. In tekenen en schilderen heb ik opnieuw voldoening gevonden. Ik had mijn afstuderen wel anders voorgesteld, want ik heb mijn studiegenoten de laatste maanden bijna niet meer gezien. Enkel voor examens en dan zit je in een andere modus.”

“Als we op reis zijn met de familie, dan zijn het de kinderen die samen koken”

“Dat ik mijn grootouders niet meer in levenden lijve mocht zien, heeft me ook fel aangegrepen. Ik heb tenslotte veel van hen geleerd. Veel werken zit in de genen, dat heb ik gelukkig van hen en mijn ouders.” Intussen ziet Lore dat haar Ieper terug opbloeit. “Er is precies een nieuwe energie losgekomen. Ik voel meer echt contact, de mensen gaan terug naar wat er werkelijk toe doet en lachen weer meer.”

Naar het buitenland reizen met het gezin was in het verleden een vaste afspraak. “Zwitserland, Frankrijk, Oostenrijk en Luxemburg zijn favoriete bestemmingen waar we dan op hotel gaan of een chalet/huisje huren. Elk jaar moet het wel iets nieuws zijn.”

Digitale detox

Ook voor de familie Dumolein zal de zomerreis van 2020 anders zijn. “Het wordt vermoedelijk de Ardennen; ik beschouw dat als mini-Zwitserland. Misschien gaan we zelfs eens kamperen. Dat hebben we immers nog nooit gedaan. Als we op reis zijn met de familie, dan zijn het de kinderen die samen koken. Onze ouders zijn dan vrijgesteld.” Van zodra Lore de eigen streek verlaat, ervaart ze direct het vakantiegevoel. “Ik ben de vele mooie plekjes die we in eigen land hebben, gaan herwaarderen. Bovendien hebben we een ongeziene verscheidenheid: zee, heuvels, bos, musea, pretparken, …”

Staycation betekent voor Lore ook een goed boek. “In mijn hangmat kan ik daar echt van genieten. Probeer maar eens Een nieuwe aarde en De kracht van het nu van Eckhart Tolle: het heeft me nieuwe levensinzichten opgeleverd. Daarnaast moet ik zeker ook kunnen wandelen en zwemmen op reis. Ik kan verder genieten van de sauna en van lekkere plaatselijke gerechten ontdekken. Kennismaken met de lokale bevolking geeft je uitstap net dat ietsje meer. En uiteraard is op reis gaan ook een digitale detox: geen mails of sociale media: die gaan onherroepelijk uit!”

Als het op de keuze van de reisbestemming aankomt, is er in de familie Dumolein ook democratie, horen we van Lore. “Als kinderen hadden we zeker inspraak, maar het was mama die uiteindelijk de knoop doorhakte. Prijs-kwaliteit zat het altijd goed en het was bovendien steeds genieten. Voor reizen die ik nu zelf kies, zijn dat ook cruciale aspecten. Ik droom ervan om ooit naar Peru of Noorwegen op reis te gaan en ook Indonesië staat op mijn verlanglijstje. Ontspannen opstaan, zonder wekker, een gezond ontbijt, een yogasessie, fietsen, wandelen en lezen: dit zijn voor mij de wezenlijke ingrediënten van een staycation”, besluit Lore. (DS)

De favorieten

Jammer dat Lores tip voor een uitstap in eigen omgeving niet toegankelijk is voor het grote publiek. “Mijn zus en ik hebben in de buurt een grote vijver ontdekt, maar het is wellicht privé. We kijken er naar de eendjes en het is er zalig genieten. We nemen dan graag foto’s van de beestjes.”

Als favoriete plek weet ze ook meteen waar ze naartoe wil. “Geef mij maar Heuvelland en dan nog Westouter in het bijzonder. De natuur is daar werkelijk op zijn mooist!”

“In Ieper zelf ga ik niet veel uit. In Les Halles is het aangenaam en lekker. In Leuven kan ik genieten op de Oude Markt en het leukst is samen te koken bij iemand op kot.”

Voor dé streekspecialiteit verrast Lore ons ook. “Doe maar de vegetarische lasagne met groentjes uit eigen tuin.”

En als het regent, stelt Lore ons deze uitdaging voor. “Probeer maar eens foto’s te nemen van regenbogen!”