Lopen, wandelen en fietsen voor overleden Marthe: “Onze kinderen noemen de Hopperun ‘het verjaardagsfeestje van Marthe’”

© (Foto Tine Top)
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Komende zondag wordt er opnieuw gelopen, gewandeld en gefietst tijdens de negende editie van de Hopperun. “Onze andere kinderen noemen de Hopperun ‘het verjaardagsfeestje van Marthe”, zegt Tine Top. De kleine Marthe was 10,5 maanden toen ze in 2008 de strijd tegen leukemie verloor. De opbrengst van de Hopperun gaat naar kinderziekenhuis in Leuven en andere lokale initiatieven.

Marthe was een vrolijke, mollige baby en zag op 27 september 2007 het levenslicht. Ze is de dochter van Tine Top en Dieter Vanderhaeghe. “Toen Marthe 5 maanden oud was, kreeg ze verschillende letseltjes, waarna er verschillende maanden van onderzoeken volgden. Uiteindelijk kreeg ze de diagnose leukemie met een heel uitzonderlijke uitingsvorm, want alhoewel leukemie een bloedziekte is, was Marthes bloed tot op het laatste in orde”, zegt mama Tine Top.

“De twee laatste maanden van haar leventje heeft Marthe bijna constant in het ziekenhuis doorgebracht. Nu ik er op terug kijk, waren dit heel intense maanden van constant dichtbij Marthe zijn. Ik kijk er met een heel warm gevoel naar terug, dankbaar dat ik die maanden nog samen had met haar. We waren constant dicht bij elkaar op een heel klein kamertje. De laatste 4 dagen was Marthe op intensieve zorgen. Ik vond dit verschrikkelijk. We kwamen van constant bij elkaar zijn, dag en nacht, naar 5 keer per dag op bezoek gaan. De dag voor Marthe gestorven is, was ze al in een diepe slaap en hadden we geen echt contact meer. Toch knipoogde ze nog een keer, ik dacht dat ze hiermee wou zeggen: ‘mama, het komt wel goed’, maar achteraf bekeken was het eerder een afscheid”, vertelt Tine.

Verjaardagsfeest

“Op 14 augustus hadden we in de namiddag nog een gesprek met de hoofdarts van intensieve zorgen. We kregen te horen dat we nog een lange weg te gaan hadden en dat het nog niet duidelijk was welke kant het zou opgaan: de kant van herstel of net niet. Die avond, wij verbleven nog in het ziekenhuis op Marthes gewone kamer, wou ik plots nog eens naar haar toe. Toen we aanbelden bij intensieve zorgen, zag ik onmiddellijk dat het niet goed was. Het duurde te lang vooraleer er iemand kwam opendoen en de verpleger die al enkele dagen nachtdienst had, deed met tranen in zijn ogen de deur open: “het is niet goed, ze zijn Marthe aan het reanimeren”. We waren erbij toen Marthe net voor middernacht gestorven is, ze was toen net 10,5 maand oud.”

De Hopperun werd oorspronkelijk opgestart omdat Marthes ouders iets wilden terugdoen voor het kinderziekenhuis in Leuven. “We zijn van Poperinge, mijn vader was vele jaren een hoppeboer, Marthe is geboren op 27 september in de maand van de hoppepluk, en zo kwamen we tussen pot en pint op het idee om een Hopperun te houden. We houden er ook aan de Hopperun in september te houden, dicht bij Marthe haar verjaardag. Onze andere kinderen noemen de hopperun dan ook ‘het verjaardagsfeestje van Marthe’.”

(Over)leven

Na het verplichte sabbatjaar van 2020 is de Hopperun er opnieuw op zondag 19 september. Deze gaat terug door op de gekende locatie, Couthoflaan 13 in Proven. “Onder het motto: ‘never waste a good crisis’, hebben wij ook met de organisatie van de Hopperun onze visie tegen het licht gehouden. Het initiële doel was om door het opzetten van een jaarlijks evenement, geld in te zamelen voor het kinderziekenhuis in Leuven. Dit deden we uit dankbaarheid voor de inzet en toewijding van verpleging en artsen. Marthe heeft de kanker niet kunnen overwinnen, maar ondanks het ziek zijn, heeft ze er veel mooie momenten mogen beleven. Het ingezamelde geld zou op die manier ingezet kunnen worden om het voor haar lotgenootjes ook zo comfortabel mogelijk te maken. Met de vorige 8 edities konden we reeds 61 000 euro schenken aan het kinderziekenhuis in Leuven. Een aanzienlijk bedrag waar ze al heel wat mee konden realiseren en waar we ook enorm veel dankbaarheid voor voelden”, zegt Tine. “Dit jaar willen we de opbrengst ook deels gebruiken voor lokale initiatieven waar we ook extra aandacht willen schenken aan hoe omgaan met verdriet en verlies. Altijd, maar zeker in tijden als deze is het essentieel dat we niet alleen samen kunnen vieren, maar ook samen kunnen rouwen en herdenken.”

Sinds het overlijden van Marthe, liet het thema rouw, verdriet en verlies Tine niet meer los. “Ik heb me erin verdiept en opleidingen gevolgd. Ik wou begrijpen wat ik zelf had meegemaakt. In deze zoektocht heb ik gemerkt dat mensen heel vaak hun eigen rouwproces verlengen door de (oude) rouwcultuur die nog steeds aanwezig is in de maatschappij. Vandaar dat ik ook een eigen praktijk heb opgericht om mensen in verliessituaties te begeleiden. En vandaar ook de keuze om dit jaar ook een deel van het geld te besteden aan lokale initiatieven, onder andere Wereldlichtjesdag in december. We kunnen samen vieren en plezier maken, waarom is het dan zo moeilijk om samen te rouwen en te herdenken? Het blijft moeilijk om onze kwetsbaarheid te leven en toch is het van essentieel belang om na een ingrijpend verlies echt verder te kunnen leven in plaats van ‘overleven’. We kunnen met zijn allen als maatschappij een warme rouwcultuur creëren, en ik hoop dat we met de opbrengst van de Hopperun ook wat lokale initiatieven kunnen steunen of eventueel oprichten door mensen educatie mee te geven over hoe je kan omgaan met mensen in verlies en wat je net wel of beter niet kan doen of zeggen. Heel vaak is het onwetendheid die ervoor zorgt dat we niets doen of het op de verkeerde, maar misschien wel goedbedoelde, manier aanpakken.

Op de hopperun kun je verschillende afstanden wandelen, lopen of fietsen. Er is een wandeltocht van 6, 11 of 21 kilometer, er kan 25 of 75 kilometer gefietst worden en 5 of 10 kilometer gelopen worden. Op het binnenplein kan er nadien met een BBQ-worst, puntzak friet en een frisse pint of picon bijgepraat worden. Wandelen en fietsen kan vanaf 8.30 uur, de loopreeksen starten om 9.30 uur. Voorinschrijving is mogelijk tot en met 14 september. Ook ter plaatse inschrijven is mogelijk. Wie niet kan deelnemen en toch een bijdrage wil leveren, kan storten op BE35 1430 8963 1337. Alle informatie via www.hopperun.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier