Lopen en crossen in de Keuneleute tijdens Crossduatlon in Westrozebeke

Béné Pype, Wim Huyghe, Klaas Pype, Jimmy Huyghe en Dries Saint Germain. (foto JCR)
Redactie KW

Het Triatlon en Duatlon Team Ieper (TDTI) organiseert op zaterdag 25 januari de vierde editie van de Sportics Crossduatlon Westrozebeke. Op de erelijst prijken ronkende namen zoals die van de Stadense profrenner Jelle Wallays en van voormalig beroepsrenner Bert De Waele. De wedstrijd geldt als Belgisch kampioenschap voor brandweerlui.

De wedstrijd vindt op zaterdag 25 januari voor de vierde keer in Westrozebeke plaats, maar is ouder dan dat. “Het Triatlon Team Ieper organiseerde de crossduatlon tien keer in de gemeente Geluwe”, legt medeorganisator Benedikt Pype uit. “De eerste editie vond in 2006 plaats. Sindsdien vond er elk jaar een editie van de crossduatlon plaats, met uitzondering van 2016. De wedstrijd kon toen niet doorgaan, omdat we af te rekenen kregen met problemen rond de infrastructuur. We vonden het jaar daarop een alternatief in Westrozebeke. De organisatie is nog steeds in handen van het Triatlon Team Ieper al werd de naam van de vereniging ondertussen wel gewijzigd naar Triatlon en Duatlon Team Ieper.”

winterduatlon

De organisatie van de crossduatlon is sinds de eerste editie in Westrozebeke in handen van twee bestuursleden van het Triatlon en Duatlon Team Ieper: Benedikt Pype en Stijn Verstraeten. “Onze wedstrijd is een van de weinige crossduatlons in West-Vlaanderen”, weet Stijn Verstraeten. “In de beginjaren – men had het toen nog over winterduatlon – was crossduatlon een populaire sportdiscipline, maar veel wedstrijdorganisatoren hebben ondertussen afgehaakt. Naast Westrozebeke zijn er in onze provincie nog wedstrijden in Westende, De Panne en Damme. We hopen erop dat de vierde editie net als de vorige jaren een groot succes wordt.”

“Crossduatlon was een populaire sportdiscipline, maar veel organisatoren haakten af”

“De voorbije jaren kon de crossduatlon op een groeiend aantal deelnemers rekenen”, vertelt Benedikt Pype. “In 2006 verschenen 62 individuelen aan de start. In 2010 waren dat er al 114. Toen werden voor de eerste keer ook duo’s toegelaten. We mochten meteen 19 duo’s verwelkomen. Vorig jaar verschenen 124 individuele deelnemers en 44 duo’s aan de start. We krijgen deelnemers uit het ganse land en zelfs uit het buitenland aan de start. Crossduatlonwedstrijden zijn immers niet dik gezaaid. Op onze erelijst prijken ronkende namen zoals ex-profrenner Bert De Waele en Bert Jammaer, ex-deelnemer aan de Iron Man op Hawai. Bij de duo’s stond profrenner Jelle Wallays in 2015 samen met zijn oom Filip Vanclooster op het hoogste schavotje.”

keuneleute

“De wedstrijd bestaat uit een plaatselijk loopparcours van 4 kilometer door het dorp, gevolgd door een 20 kilometer lange mountainbiketocht naar de Keuneleute en het Polderbos, waarna er nog eens een 4 kilometer lang loopparcours volgt. Sinds de eerste Westrozebeekse editie geldt de wedstrijd ook als Belgisch kampioenschap voor brandweerlui,” weet Stijn Verstraeten. “De voorinschrijvingen lopen vlot. Op 4 januari telden we al 96 inschrijvingen: 58 individuelen en 38 duo’s. Whytic Priem, de winnaar van vorig jaar, is alvast ingeschreven. Ook Bert De Waele, in 2018 winnaar bij de duo’s met Soetkin Vertenten, en Hannes Cool, individueel winnaar in 2011, gaven reeds aan te zullen deelnemen.”

De Sportics Crossduatlon Westrozebeke vindt plaats op zaterdag 25 januari om 14 uur. Start en aankomst aan de Westhinder in de Ommegang-West 8. Er kan zowel individueel als in duo deelgenomen worden. Inschrijven kan vanaf 11.30 uur. Start om 14 uur. Meer info en inschrijvingen via www.tdti.be of crossduatlonwestrozebeke.wordpress.com. Deelnemers die een mountainbike willen huren, kunnen dat bij Tillo Martin: 051 78 04 90.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier