Loop Door Desselgem op je favoriete liedje

Dwars Door Desselgem blaast 35 kaarsjes uit. De loopwedstrijd, die dit jaar plaats vindt op zaterdag 4 mei, pakt daarom uit met een reeks vernieuwingen, waaronder een nieuwe afstand én wil ook meer sfeer brengen langs het parcours. “Door enkele wedstrijden gelijk te laten starten, zullen er meer toeschouwers blijven staan”, klinkt het bij de organisatie.

Van links naar rechts: Arne Lannoo, Henk Seynaeve, Chantal Adins, Rune Coussement, Jan Decloedt, Gaëtan Clauws, Geert Coussement © DJW

Door Pieterjan Neirynck

Het organiserend comité van Dwars Door Desselgem gooit het roer helemaal om. Vroeger waren er naast de kinder- en jeugdlopen drie hoofdwedstrijden: de 2,5 kilometer, de 5 kilometer en de 10 kilometer. “De 2,5 km liep een ronde, de 5km dan twee ronden en de 10 km liep 4 keer dezelfde ronde. Omdat we dit jaar een nieuwe afstand van 20 kilometer wilden introduceren en het belachelijk zou zijn om de lopers die ronde acht keer te laten afleggen, hebben we besloten om vernieuwd parcours op te stellen”, vertelt Chloë Clauws. Samen met Arne Lannoo, Josse Deboiserie en Rune Coussement van Chiro Horizon Desselgem, Geert Coussement, Jan Decloedt, David Vanlancker en Henk Seynaeve van KWB Desselgem en ten slotte Nele Coussement, Chantal Adins en Eveline Delabie vormt zij het nieuwe comité. “Ook mijn broer, Gaëtan Clauws, maakt nog deel uit van deze kernploeg, maar we hebben op de dag zelf natuurlijk ook nog heel wat extra medewerkers.”

Extra aanmoediging

“Waar het oude parcours slechts een klein deeltje van de Leiekant aandeed, ligt het zwaartepunt nu wél in dat deel van Desselgem. Quasi de volledige Ter Lindenstraat wordt afgelopen, net als de Hooistraat, een deel van de Dolagestraat en het grootste deel van de Opstalstraat ook”, gaat Chloë verder. “Enkel de 2,5 kilometer blijft zijn oude parcours behouden, net als de meeste kinder- en jeugdlopen. Er is één uitzondering: de kinderen van het vijfde en zesde leerjaar, die vroeger de 1.600 meter liepen, mogen nu meedoen aan de 2,5 kilometer. Dat onze 5, 10 en 20 kilometer nu tegelijk starten, rond 18.15 uur, heeft nog andere voordelen. Het publiek moet geen drie verschillende wedstrijden afwachten, waardoor ook de lopers die meedoen aan de 20 kilometer nog wat aanmoediging zullen krijgen. Bovendien maakt dat de organisatie wat compacter en zal er meer sfeer en ambiance langs de baan zijn.”

Jukebox-editie

Om die sfeer nog wat te vergroten, pakt de organisatie ook uit met een speciale jukebox-editie. “Dat betekent dat elke deelnemer bij zijn inschrijving zijn favoriete liedje mag doorgeven. Daarmee maken we dan één lange playlist, die afgespeeld wordt tijdens het lopen”, vertelt Chloë. “Op een vijftal plaatsen langs het parcours zal je de muziek kunnen horen als je passeert, waarschijnlijk zal dat telkens in de buurt van de waterbevoorrading zijn.” Voor het overige blijft de succesformule behouden. Iedereen kan zich inschrijven voor een loop naar keuze via de website. “Als je je op voorhand inschrijft, kost deelname aan de kleuter- en jeugdlopen 5 euro en voor de andere lopen 10 euro. Wie zich op de dag zelf nog wil inschrijven, betaalt respectievelijk 7 en 12 euro. We hopen alvast op heel wat looplustigen”, zegt Chloë.

Nieuw elan

Dwars Door Desselgem is er eentje met een lange en boeiende geschiedenis. De loopwedstrijd kwam voort uit het Zomerfeest dat de Chiro, KWB en KAV meer dan 50 jaar geleden voor het eerst organiseerden. Het was een jaarlijkse wandel- en fietstocht die Desselgem samenbracht, eerst in de Gemeentelijke Jongensschool en later in het Parochiaal Ontmoetingscentrum (waar tegenwoordig de bibliotheek onderkomen gevonden heeft, red.). Na heel wat jaren kwam er sleet op het evenement, dat aangevuld werd met volksspelen, een vinkenzetting en een kaarting. In 1984 ontstond dus het idee om een stratenloop te organiseren. De jaarlijkse samenwerking tussen Chiro, KWB en ondertussen Femma bleef bestaan, maar kreeg een totaal nieuw elan. De organisatie hoopte op zo’n 200 deelnemers en kon uiteindelijk op meer dan het dubbele rekenen. Ook doorheen de jaren flirtte het evenement telkens met de kaap van 500 deelnemers.

Ketnetband

In het begin fungeerde het Parochiaal Ontmoetingscentrum als startlocatie, later verhuisde het geheel naar de Stedelijke Basisschool in de Pompoenstraat en sinds begin de jaren 2000 is de omgeving van de Sporthal – en later Ontmoetingscentrum De Coorenaar – het decor voor de loopwedstrijd. In 2004 kwam de Ketnetband langs om de 20ste editie te vieren en in 2009 lieten de Desselgemnaren zich van hun meest muzikale kant horen tijdens Desselgem Zing’em.

Daartussen zat de organisatie niet stil: in 2011startte het comité met een Kubb-cup, die nog altijd georganiseerd wordt, maar tegenwoordig is dit losgekoppeld van Dwars Door Desselgem. Dit jaar vindt de Kubb-cup plaats op zaterdag 22 juni. Sinds 2014 is er ook de Run For Specials, een loopwedstrijd die speciaal afgestemd is op personen met een licht mentale of fysieke beperking. De laatste grote vernieuwing dateert uit 2017: toen ging de hoogmis van het lopen in Desselgem voor het eerst door op zaterdagavond in plaats van zondagmiddag.

En nu kan je dus lopen op je favoriete muziek. Kortom, Dwars Door Desselgem zit niet stil.

Bijzondere deelnemers

Dwars Door Desselgem mag elk jaar ook enkele opvallende deelnemers ontvangen. Zo zal de vrijwillige brandweerpost van Hulpverleningszone Fluvia, afdeling Beveren-Leie meelopen tijdens de 5 kilometer. Maar niet zomaar: de tien vrijwillige brandweerlieden zullen dit doen in hun volledige brandweeruitrusting, inclusief het ademluchttoestel op hun rug. Ook een Tsjechische delegatie lopers zal opnieuw present tekenen. Sinds 2005 heeft Waregem namelijk een Europees samenwerkingsverband met de Tsjechische stad Pardubice. De zusterstad nodigt elk jaar een delegatie Waregemse lopers uit naar Tsjechië om daar een halve marathon te lopen en omgekeerd nodigt het Waregemse stadsbestuur dan een groepje lopers uit Pardubice uit om deel te nemen aan Dwars Door Desselgem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.