Loodsbrand in Oostkamp wellicht ontstaan door kapotte batterij van tweedehandswagen

Van de wagens blijft niets meer over. © JVMA
Redactie KW

Een dag na de hevige brand in een loods langs de Stationsstraat in Oostkamp wordt duidelijk hoe groot de schade precies is. Zowat de hele hangaar brandde uit. Daarin stonden sanitaire toestellen en vijf wagens die te koop stonden. “Al een geluk dat het niet op ons huis oversloeg”, zegt eigenaar Marc Mahieu (62).

De loods – die tussen de Stationsstraat en de Boomgaardstraat in Oostkamp gelegen is – wordt door twee bedrijven gebruikt. Het ene is het sanitairbedrijf van Joakim Mahieu (30). Hij huurt een deel van zijn vader, die eigenaar is. Het andere deel wordt gebruikt door door autobedrijf BV Cars. Zondagmiddag stonden er in totaal vijf wagens in de loods. Wellicht vatte één daarvan vuur en zette die zo de boel in lichterlaaie.

Woning gespaard

Eigenaar Marc Mahieu woont naast de loods en was met zijn vrouw op de braderie toen de brand ontstond. “Mijn vrouw heeft een boetiek in het centrum, dus we waren daar aan het werk”, zegt hij. “Plots kreeg ik telefoon van de buren. Die hadden een dikke, zwarte rookpluim opgemerkt.” Marc haastte zich naar huis en arriveerde ongeveer samen met de brandweer bij de loods. “Het eerste wat ik deed was kijken of de vlammen niet op ons huis konden overslaan. We wonen hier amper twee maanden en het huis staat op een drietal meter van de loods. Gelukkig zat de wind gunstig en bleef ons huis helemaal gespaard”, zegt hij.

De brandweer had de handen vol met het blussen van de hevige vlammen. Het gedeelte waar het bedrijf van Joakim – de zoon van Marc – zat, raakte relatief snel geblust. Al is de schade daar heel erg groot. “Alles is kapot. Al zijn materiaal, al zijn stock. Ik liet het bedrijf zo’n drie jaar geleden aan mijn zoon over en mijn hart bloedt toch als ik dit zie. Hij loopt hierdoor uiteraard heel wat vertraging op.”

Speciale container

En ook voor autobedrijf BV Cars is de materiële schade groot. In de loods stonden zo’n vijf tweedehands wagens gestockeerd. Daaronder ook een Porsche Cayenne hybride. Alle wagens brandden volledig uit, maar de brandweer had de handen vol met de twee hybride wagens. “Die bleven branden”, zegt Marc. “Uiteindelijk stak de brandweer ze in een speciale container om af te koelen.”

Marc zucht als hij naar zijn loods kijkt. Alles is dan ook zwart geblakerd en vernield. Al probeert hij wel positief te blijven. “Er is niemand gewond geraakt. En er is geen schade aan woningen. Dat moet in principe het voornaamste zijn. Al komt er nu wel een hoop administratieve rompslomp bij kijken. Een expert van de verzekeringen zal het allemaal bekijken.” Er werd een branddeskundige aangesteld. Hij concludeert dat om een accidentele brand gaat die gestart is ter hoogte van een batterij van een voertuig.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier