Gevaarlijk virus legt paardensport helemaal lam: West-Vlaamse maneges en centra sluiten de deuren

Enkel manegepaarden kunnen nog gebruikt worden voor lessen, hier in Sport Vlaanderen Woumen.©Centra gf
Enkel manegepaarden kunnen nog gebruikt worden voor lessen, hier in Sport Vlaanderen Woumen.©Centra gf
Olaf Verhaeghe

Het rhinopneumonie-virus heeft de internationale paardensport in een houdgreep. Tot en met 28 maart zijn zo goed als alle grote wedstrijden in Europa afgelast, maar ook lokaal heeft het virus gevolgen voor paardenliefhebbers. Enkele grote maneges en twee centra van Sport Vlaanderen sluiten voorlopig de deuren voor externe paarden.

Alsof het coronavirus nog niet genoeg was, krijgt de paardenwereld nu ook te maken met het gevaarlijke rhinopneumonie-virus (EHV-1). Een dikke week geleden dook het virus voor het eerst op tijdens een wedstrijd in Valencia, waarna vier paarden bezweken. Meer dan 80 dieren vertonen intussen symptomen, een elftal onder hen worden behandeld in Spaanse gespecialiseerde klinieken. Ook in België en elders in Europa, onder meer in Frankrijk, Engeland, Duitsland en Zweden, zijn intussen gerelateerde uitbraken vastgesteld.

De meeste paarden zijn gevaccineerd tegen het virus dat voor infecties aan de luchtwegen kan zorgen, maar dat biedt niet altijd volledige bescherming. Meestal krijgen dieren die het virus oplopen enkel een lichte verkoudheid, maar soms kunnen ze ook ernstig ziek worden, met onder meer verlammingsverschijnselen en zelfs sterven aan de gevolgen van EHV-1. Dinsdag besliste de internationale paardensportfederatie FEI om bijna alle grote, internationale wedstrijden te schrappen en dat minstens tot 28 maart. De maatregel geldt in tien Europese landen, waaronder België. De Belgische paardensportvereniging volgde niet veel later en annuleren alle officiële activiteiten de komende weken.

Maar ook lokale maneges en sportcentra grijpen in de strijd tegen het rhino-virus in. Zo besloot de New Flandria Ranch in Torhout maandag al om paarden die niet op de manege gestald staan, niet langer toe te laten voor wedstrijden of trainingen. De dieren die er al verblijven, moeten bovendien op de manege blijven. De Drie Vijvers in Adinkerke, de Gaverranch in Deerlijk en vele andere maneges namen in de loop van dinsdag dezelfde beslissing.

In de manege van Stefaan Mergaert van De Drie Vijvers in Adinkerke staan 65 paarden gestald. “Voorlopig laten wij geen paarden meer toe die niet vast gestald staan bij ons, al zeker niet tot en met 20 maart”, zegt Stefaan. “Concreet wil dit zeggen dat het tot dan niet mogelijk is om stallen te huren, te komen trainen op de piste of om bij ons te komen parkeren om op wandeling te gaan. Onze georganiseerde strandritten met manegepaarden blijven wel gewoon doorgaan. In normale omstandigheden verhuren we chalets aan mensen die met hun eigen paard naar zee op vakantie komen om hier mooie ritten in de natuur te maken. Omdat we heel voorzichtig willen zijn, zetten we voorlopig reservaties on hold tot in april.”

Geen externe paarden

Ook Sport Vlaanderen Woumen en Sport Vlaanderen Waregem sluiten intussen de deuren voor niet-manegepaarden. “Alle wedstrijden, stages en trainingen worden geannuleerd en dat tot en met 28 maart”, klinkt het bij Sport Vlaanderen. “Externe paarden worden bovendien niet meer toegelaten, enkel leden die momenteel gestald staan kunnen op onze pistes nog op hun paard rijden.” Aan wandelaars en voorbijgangers op de twee centra wordt bovendien gevraagd om paarden en staldeuren niet aan te raken, net omdat het virus bijzonder besmettelijk is. (OV/MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.