Sien (31) is kleinschalig gestart met het stikken van de maskertjes, maar intussen heeft haar voorbeeld aanstekelijk gewerkt. Tientallen mensen zijn bereid om mee te werken.

Twee lagen stof met eventueel een tussenlaagje in plastic

"Vorige week ben ik preventief mijn huis al niet meer uitgegaan, behalve om mijn hondjes uit te laten", zegt Sien. "Ik moet in 'gewone' tijden sowieso al heel voorzichtig zijn als andere mensen ziek worden, dus beschik ik altijd over enkele mondmaskertjes in stof om mezelf te beschermen. Ik kan die op hoge temperatuur wassen."

"Nu de coronacrisis is uitgebroken, hoorde ik van mijn kinesiste, thuisverpleegkundigen en huisarts dat er een groot tekort aan mondmaskers dreigt te ontstaan. Ze maakten zich zorgen over hoe ze hun patiënten zouden kunnen beschermen gedurende deze periode. Een van mijn verpleegkundigen diende vorige week in de gespecialiseerde groothandel 80 euro op te hoesten voor tien mondmaskertjes! Vreselijk duur dus."

"Bijgevolg bood ik mijn kinesiste aan om mondmaskertjes voor haar te stikken. Die kon ze dan gebruiken voor haar huisbezoeken bij de meest kwetsbare patiënten. Ik stikte een tiental maskertjes voor haar. Die kan ze elke avond wassen om zo elke dag bij elke patiënt een vers maskertje te gebruiken. Uiteraard beschermt dit niet voor de volle 100%, maar het is beter dan niets. Ik maak de maskertjes in twee lagen stof, maar je kunt er eventueel nog een extra laagje plastic tussen naaien om mogelijke speekselvlokjes tegen te houden. Het is sowieso belangrijk dat je de mondmaskertjes voldoende wast en de hygiënische voorschriften toepast."

Facebookgroepje voor wie mondmaskertjes wil helpen naaien

"Vanwege mijn beperking kan ik niet aan de lopende band naaien - ik vorder relatief traag - dus kon ik niet voor iedereen maskertjes stikken. Ik heb dan maar een berichtje op Facebook gepost waarin ik over mijn initiatief vertelde. Ik stelde voor om het patroontje voor de maskers te bezorgen aan wie er ook wou stikken. Plus wat instructies, zodat niet-ervaren naaisters eveneens aan de slag konden."

"Ik had nooit de overrompeling aan reacties verwacht die ik nu krijg. In nog geen twee uur tijd trof ik honderden berichten in mijn mailbox. Van Nederland tot Tenerife, van poetsvrouwen tot huisartsen. De nood is duidelijk groot! Omdat ik de mails niet snel genoeg kon beantwoorden, heb ik een Facebookgroepje gemaakt, genoemd 'mondmaskers naaien'. Daarin deel ik foto's, het patroon en de instructies. Mensen kunnen bovendien in dat groepje met elkaar afspreken om het naaien wat te coördineren."

"De coronacrisis is voor iedereen een moeilijke periode, maar in plaats van te zitten kniezen of te gaan hamsteren, kunnen we maar beter elkaar helpen. Het is een uitgelezen kans om op te waarderen wat echt belangrijk is in het leven: er zijn voor elkaar. Het feit dat zoveel mensen op mijn initiatief inpikken, is hoopgevend en hartverwarmend."

FB-groep mondmaskers naaien

Sien (31) is kleinschalig gestart met het stikken van de maskertjes, maar intussen heeft haar voorbeeld aanstekelijk gewerkt. Tientallen mensen zijn bereid om mee te werken."Vorige week ben ik preventief mijn huis al niet meer uitgegaan, behalve om mijn hondjes uit te laten", zegt Sien. "Ik moet in 'gewone' tijden sowieso al heel voorzichtig zijn als andere mensen ziek worden, dus beschik ik altijd over enkele mondmaskertjes in stof om mezelf te beschermen. Ik kan die op hoge temperatuur wassen.""Nu de coronacrisis is uitgebroken, hoorde ik van mijn kinesiste, thuisverpleegkundigen en huisarts dat er een groot tekort aan mondmaskers dreigt te ontstaan. Ze maakten zich zorgen over hoe ze hun patiënten zouden kunnen beschermen gedurende deze periode. Een van mijn verpleegkundigen diende vorige week in de gespecialiseerde groothandel 80 euro op te hoesten voor tien mondmaskertjes! Vreselijk duur dus.""Bijgevolg bood ik mijn kinesiste aan om mondmaskertjes voor haar te stikken. Die kon ze dan gebruiken voor haar huisbezoeken bij de meest kwetsbare patiënten. Ik stikte een tiental maskertjes voor haar. Die kan ze elke avond wassen om zo elke dag bij elke patiënt een vers maskertje te gebruiken. Uiteraard beschermt dit niet voor de volle 100%, maar het is beter dan niets. Ik maak de maskertjes in twee lagen stof, maar je kunt er eventueel nog een extra laagje plastic tussen naaien om mogelijke speekselvlokjes tegen te houden. Het is sowieso belangrijk dat je de mondmaskertjes voldoende wast en de hygiënische voorschriften toepast.""Vanwege mijn beperking kan ik niet aan de lopende band naaien - ik vorder relatief traag - dus kon ik niet voor iedereen maskertjes stikken. Ik heb dan maar een berichtje op Facebook gepost waarin ik over mijn initiatief vertelde. Ik stelde voor om het patroontje voor de maskers te bezorgen aan wie er ook wou stikken. Plus wat instructies, zodat niet-ervaren naaisters eveneens aan de slag konden.""Ik had nooit de overrompeling aan reacties verwacht die ik nu krijg. In nog geen twee uur tijd trof ik honderden berichten in mijn mailbox. Van Nederland tot Tenerife, van poetsvrouwen tot huisartsen. De nood is duidelijk groot! Omdat ik de mails niet snel genoeg kon beantwoorden, heb ik een Facebookgroepje gemaakt, genoemd 'mondmaskers naaien'. Daarin deel ik foto's, het patroon en de instructies. Mensen kunnen bovendien in dat groepje met elkaar afspreken om het naaien wat te coördineren.""De coronacrisis is voor iedereen een moeilijke periode, maar in plaats van te zitten kniezen of te gaan hamsteren, kunnen we maar beter elkaar helpen. Het is een uitgelezen kans om op te waarderen wat echt belangrijk is in het leven: er zijn voor elkaar. Het feit dat zoveel mensen op mijn initiatief inpikken, is hoopgevend en hartverwarmend."FB-groep mondmaskers naaien