Lombardsijde rouwt om ‘meester’ André Bentein

Wijlen André Bentein. © Luc Cassiman
Paul Bruneel

Lombardsijde is met het overlijden van André Bentein een bekend en kleurrijk figuur armer.

Meester André, zoals hij nog door velen werd genoemd, overleed op 22 juli in Brugge. André zal blijvend herinnerd worden als onderwijzer en schoolhoofd, maar vooral ook door zijn inzet voor de Orde van de Ezel en motor achter de Ezelcavalcade van Lombardsijde.

André werd vorige maand 85 jaar. Hij werd geboren op 2 juni 1936 in Oostende en was getrouwd met Vera Therssen. Beroepshalve was hij jarenlang onderwijzer in de gemeenteschool en werd er ook schoolhoofd. Op 1 september 1992 ging hij met pensioen, maar aangezien hij vlak naast de school woonde, bleef hij zich inzetten voor de school. André was ook een verstokte duivenmelker en motor achter de Orde van de Ezel en de bijhorende Ezelcavalcade. Hij was in carnavalmiddens bekend tot ver buiten de provincie- en zelfs landsgrenzen.

André was ook een van de personen die ijverde om jaren terug een Ezelsbeeld te plaatsen in de dorpskern van Lombardsijde, een kunstwerk van Patrick Steen. Niettegenstaande André zijn hele leven betrokken was bij carnaval, stelde hij zichzelf nooit kandidaat om prins carnaval te worden. Hij werd daarom ook bestempeld als Mister carnaval. André was erbij van bij de oprichting van de Orde van de Ezel in 1968 en trok ieder jaar naar heel wat carnavalstoeten en -bals. Hij slaagde erin om ieder jaar tal van groeperingen naar Lombardsijde te halen. Hij was er het hart van in dat door de coronapandemie, de ezelcavalcade in 2020 en dit jaar niet kon plaatsvinden. Carnavalist en goede vriend Hans Georg Passman uit Keulen verwoordt het overlijden als volgt: “Ik ken André Bentein al 42 jaar. Hij was de eerste Belgische carnavalist die we in de vele jaren hebben leren waarderen. We hebben van alles met hem meegemaakt. We zullen hem missen.”

De uitvaartplechtigheid vond plaats in intieme kring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier