Lokale organisatoren moeten budget plannen om rond te komen: “We stellen limieten”

Dancefestival Hype-O-Dream
Redactie KW

Laura Lynn zou er niet meer aan beginnen, maar kunnen lokale organisatoren van festivals overleven? “Wij stellen limieten”, aldus Samuel Vanryckegem, organisator van dancefestival Hype-O-Dream. “De verwachtingen van artiesten zijn er niet op verminderd”, vult Carl De Donder van feestebestuur De Statiewijk in Deerlijk aan.

Iedereen schuimt elk jaar wel eens een kermis, festival of ander optreden af. Voor artiesten is het niet gemakkelijk, maar is de organisatie wel leefbaar? Wij houden twee evenementen tegen het licht. De vedettenparade in de Deerlijkse statiewijk en het dancefestival Hype-O-Dream. En wat blijkt: er zit voor hen nog muziek in.

Deerlijkse Statiewijk: vedettenparade

“In oktober organiseren we in onze Statiewijk een vedettenparade met onder meer Sam Goris, Mama’s Jasje, Willy Sommers en Les Copines. Voor oktober 2019 hebben wij reeds Christoff onder contract”, blikt voorzitter Carl De Donder van het feestbestuur van de Statiewijk vooruit.

De lange rij van artiesten die de revue op de wijk passeerde, getuigt van een dynamische aanpak. Een buitenbeentje als lokale organisator met stijgende uitkoopsommen en organisatiekosten.

“De uitkoopsommen bedragen duizenden euro’s, maar het blijft leefbaar dankzij vrijwilligers”

“Wij hebben veel ervaring en zijn in en buiten de gemeente gekend als organisatoren van een sterke optredens”, aldus Carl De Donder. “Steeds op de zaterdagavond van de kermis en de zondag zijn er nog extra artiesten, waarvoor de mensen zelfs geen inkom betalen.”

Het bestuur kan rekenen op een trouwe en zeer grote groep vrijwilligers die zich dagen aan een stuk inzet voor de kermis. “De inwoners steunen ons, wij hebben trouwe sponsors en kennen de beste momenten om artiesten te boeken. De bewoners van de wijk mogen gratis komen meegenieten. Wij luisteren naar de wensen van de bestuursleden en laten ons ook adviseren voor Ignace Crombé. Maar het zijn vooral de vrijwilligers die het mogelijk maken.”

Een terugblik laat de voorzitter nagenieten van Wendy van Wanten en Willy Sommers in 2001, Eddy Wally en Belle Perez in 2002, Barbara Dex in 2005 en nog veel meer artiesten.

Hoge verwachtingen

De verwachtingen en vragen van de artiesten zijn er niet op verminderd. “Wij beschikken over een aparte accommodatie bij het bedrijf Casier voor de ontvangst en de catering. Daarmee wordt de goede sfeer met de artiesten bewaard. Zij komen hier graag terug. De vragen van de jongere vedetten zijn wel groter dan die van de oudere garde. De uitkoopsommen bedragen duizenden euro’s, maar het lukt om dit te blijven organiseren.”

In de rij van optredens valt de naam van Willem Vermandere op. “Ja, dit was in 2015 een optreden als inzet van de kermis op de vrijdagavond. Uitzonderlijk mooi en sterk.”

Ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de kermis in 2010 waren Eddy Wally en Vader Abraham te gast. “Voor mij één van de hoogtepunten uit de meer dan 25 jaar vedettenparade. De sfeer in de zaal was schitterend. Ook achter de coulissen was het een en al gemoedelijkheid. Dana Winner en Gunther Neefs zorgden in 2013 voor iets bijzonders. Frans Bauer staat ook op de lijst. Op onze Statiewijk zorgen de artiesten mee voor de sterke kermis.”

Hype-O-Dream: dancefestival voor 23.000 man

Het festival Hype-O-Dream is zaterdag 14 juli al aan zijn zesde editie toe op het middenplein van de hippodroom aan de Holstraat. De organisatoren laten er op vijf podia in totaal 60 dj’s optreden die elk anderhalf uur voor hun rekening nemen. Maar precies om 1 uur zondagmorgen op 15 juli is de dancehappening verplicht afgelopen. Voor niemand was dat de voorbije vijf jaar een probleem. En dat zal het ook nu niet worden.

“Wij respecteren onze afspraken met de stad”, aldus Samuel Vanryckeghem, die deel uitmaakt van de organisatie. “Dat is de eerste voorwaarde om dit festival te doen slagen en ook om ermee door te mogen gaan in de toekomst. Daarnaast blijven wij attent voor de bewoners in de omgeving van het festival. Wij houden ze van alles op de hoogte. Ook dat is van belang.”

Vanaf de eerste editie was Hype-O-Dream al geslaagd. Het aantal betalende toeschouwers groeide dan ook spectaculair met als voorlopig hoogtepunt de ruim 20.000 man van vorig jaar. Straks zal dat aantal ruimschoots overschreden worden.

Interne regels

“Wij gaan richting 23.000 toeschouwers”, aldus Samuel Vanryckeghem. “Dat is veel, ja. En het moet allemaal gebeuren op een strook grond op het middenplein zonder te raken aan de aanwezige infrastructuur voor paarden en ruiters. Als wij de volgende jaren blijven groeien, dan gaan we naar oplossingen moeten zoeken. En daarbij moet je rekening houden met het feit dat wij graag willen blijven op de hippodroom. Het is een unieke, ideale locatie.”

Voor de budgettering van het festival en het afsluiten van contracten met de optredende dj’s houdt de organisatie zich aan haar interne regels.

Niet overschrijden

“Wij stellen limieten als het over het budget gaat. Dat mag je niet of nauwelijks overschrijden. Daarin slagen wij totnogtoe. Dat is ook nodig om achteraf met geen verrassingen te worden geconfronteerd”, meent de organisator. “De centen komen onder andere van de vele sponsors die erin geloven. Er is daarnaast ook een subsidie van de stad. En in de voorbije jaren beschikken wij ook over een spaarpotje waaruit wij kunnen putten. Voor het vastleggen van de dj’s moet je dan weer vlug weten af te spreken. Dat wil zeggen: maanden vooraf. Dat betekent voor ons ermee beginnen in oktober en de line-up eind januari volledig rond hebben”, besluit Samuel Vanryckeghem over het dancefestival. (Marc Vergote en Jan Decock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier