Lokale ondernemers verenigen zich in Ondernemend Rumbeke

© (foto JCR)
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

De middenstandsbeweging ROM voor Rumbeke, Oekene en Beitem is niet meer, voorlopig spreek je van Ondernemend Rumbek. En ze zijn ambitieus.

Op 5 september 1978 sloegen enkele lokale middenstanders van Rumbeke de handen in elkaar voor de oprichting van de ROM, de Middenstandsbeweging voor Rumbeke en Oekene, later kwamen daar ook nog de Zilverberg en Beitem bij. Noël Depuydt was toen voorzitter en kreeg de hulp van enkele bekende namen zoals Jan Donck, Michel Delaere, Bart De Man en Arnold D’haene. “De missie was toen het stimuleren van het lokale commerciële leven en dat is in al die jaren nooit veranderd”, vertelt huidig voorzitter Hans Dewulf.

Rumbeke groeit en leeft

“In de loop der jaren stonden verschillende voorzitters aan het roer van de vereniging. Na Noël Depuydt waren dat Gerda Molenaers, Bart De Man en Marc Dubois, die laatste zelfs een kwarteeuw.”

“We hebben in de loop der jaren tal van succesvolle activiteiten op poten gezet, zoals de eindejaarsacties, braderies, paasactie, speelmarkten, Dag van de Klant, kerstanimatie, enz. We merken dat Rumbeke groeit en ook leeft. De regio evolueert, net als het ondernemerschap. Door globalisering, de komst van het internet en sociale media volstaan de oplossingen van het verleden niet meer om in de toekomst het verschil te blijven maken. Er is meer afstand tussen de ondernemer en de klant, die in digitale tijden ook veel beter en sneller geïnformeerd is. Daar moeten we als vereniging op inspelen.”

“De sterke groei van het aantal inwoners in Rumbeke, vooral gezinnen, is dan weer een opportuniteit. Ook de bouw van het nieuwe ziekenhuis AZ Delta betekent nieuwe kansen voor ondernemers die zich in de regio willen vestigen en die zich willen verenigen”, stelt Hans. “Daarom kiezen we nu voor een nieuwe wending. We spreken voortaan niet meer van de ROM, maar van Ondernemend Rumbeke. We gaan niet alleen voor een nieuwe naam en een nieuw logo. Waar de vereniging er vroeger vooral voor winkeliers was, ligt de focus nu op alle lokale ondernemers. De hoofddoelstelling blijft nog steeds het stimuleren van de lokale economie, maar we gaan nog een stap verder.”

Samenwerking

“We willen de contacten tussen de leden onderling versterken en optreden als aanspreekpunt voor andere organisaties en overheden. Zo willen we ook voordelige samenwerkingsverbanden opzet. We zetten tot slot ook meer in op visibiliteit voor de lokale bedrijven en winkels. Op de nieuwe website krijgt ieder lid een aparte infopagina.”

“We blijven onze succesvolle acties zoals de paasactie, Dag van de Klant, het magazine Rumbeke Leeft en de kerstmarkt verder zetten. Daarnaast plannen we verschillende netwerkactiviteiten en bedrijfsbezoeken”, aldus Hans nog. “Via de nieuwsbrieven brengen we de ondernemers op de hoogte van wat er leeft in Rumbeke. Op die manier willen we samen sterker staan met oog op de toekomst!”

Burgemeester Kris Declercq toonde zich tevreden met de nieuwe start van de beweging. “Het ondernemersvirus zat er altijd in bij de ROM, waar ze blijven doordoen, in gelijk welke omstandigheden, zeker in de moeilijke tijd die eraan komt. Daarbij hechten ze veel belang aan de combinatie van kwaliteit en service. Roeselare is al vele jaren goede grond om te ondernemen met de laagste werkloosheid en het hoogste aantal starters. Het zijn zaken waar we allemaal trots op mogen zijn! Als stad willen we alvast graag partner zijn voor het nieuwe project Ondernemend Rumbeke.”

www.ondernemendrumbeke.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier