Lokale kmo’s vinden in Deerlijk onderdak in het Spiegelpark

Francis Deknudt bij het Spiegelpark. (foto DRD)
Redactie KW

De site waar tot enkele jaren geleden het bedrijf Deknudt Decora was gevestigd, ondergaat een ingrijpende facelift. Verschillende lokale kmo’s vinden er sinds kort een onderkomen. In een volgende fase van het Spiegelpark moeten de oude kantoren een nieuwe invulling krijgen.

Wie langs de De Cassinastraat rijdt, zal ongetwijfeld de grote veranderingen aan het oude fabrieksgebouw van Deknudt Decora al opgemerkt hebben. “De gebouwen werden in de jaren vijftig opgetrokken door de textiel- en confectiefirma Nuyttens”, verduidelijkt Francis Deknudt, gedelegeerd bestuurder van Fimmoc, de onderneming achter het Spiegelpark. “Mijn vader Frans, die in 1946 een spiegelfabriek uit de grond had gestampt, heeft de gebouwen in 1980 gekocht. Ik heb in 1986 het roer overgenomen en verleden jaar de scepter doorgegeven aan mijn zoon Jan.”

“Deknudt Decora, nu actief als Deknudt Mirrors en al enkele jaren gehuisvest op de site in de Kasteelstraat, produceerde er 30 jaar lang kwaliteitsvolle, decoratieve spiegels. Deze arbeidsintensieve activiteiten werden uit noodzaak vervangen door aankopen in China en productie in Slovakije. Sinds een viertal jaar zijn we bezig om de hele site in de De Cassinastraat een nieuwe invulling te geven. Stapsgewijze renoveren we de site om ze een derde leven te geven… De site heeft een totale oppervlakte van 17.756 vierkante meter. Daarvan is 71 procent bestemd voor kmo-zone, 16 procent voor kantoorruimte en 13 procent voor socio-culturele invulling.”

Spiegelpark

“In een eerste fase werd het magazijn aan de kant van de Roterijstraat volledig vernieuwd. Vervolgens kwam de polyvalente zaal Uzien. Daar vindt op vrijdag

namiddag telkens de Lokaalmarkt, de boerenmarkt met bar en kinderatelier, plaats. Deze polyvalente ontmoetingsplek heeft heel wat troeven en is ook ideaal als concertzaal. De akoestiek is er zonder meer fantastisch. In normale tijden kunnen we er tot 1.000 cultuurliefhebbers in ideale omstandigheden ontvangen.”

“In een volgende fase van het Spiegelpark werd ruimte gecreëerd voor lokale kmo’s. “Een van onze grote troeven is ongetwijfeld de strategische ligging”, gaat Francis Deknudt verder. “Het Spiegelpark ligt op één kilometer van het op- en afrittencomplex van de E17, middenin een dynamische streek, op 5 minuten wandelen van het centrum van Deerlijk en op 10 minuten fietsen van het station van Harelbeke.”

Units voor kmo’s

“Het is een plaats voor hardere en zachtere economie. Er is ruimte voor cultuur en beleving en vooral voor een brede waaier van lokale economische activiteiten. De units hebben oppervlaktes die variëren van 150 tot 600 vierkante meter en er is voldoende parkeergelegenheid. We hebben er een lokale gemoedelijke no-nonsens sfeer willen creëren. Het Spiegelpark als gastvrije verzamelplaats voor lokale kmo’s, met een gemoedelijke sfeer van samenwerking. Kostenbewust en probleemoplossend beheer. Er is respect voor dichte en verre buren en ook voor moeder aarde.”

“Alle units zijn vernieuwd en beschikken over een degelijke basisuitrusting: brandveilig, geïsoleerd volgens de recentste norm, polierbeton, brandalarm, rookevacuatiekoepels, sectionale poort met afzonderlijk inkomdeur,… De gerenoveerde gebouwen worden verhuurd voor een periode van 3-6-9 jaar. Van de acht units is er momenteel nog één te huur: een ruimte van 550 vierkante meter met ontsluiting naar de Kortrijkse Heerweg. Industrimmo Dejaegher uit Kortrijk staat in voor de verhuur en verschaft graag alle uitleg over de casco verhuur modaliteiten via 056 25 26 27.”

Kantoren

“Een volgende fase wordt een nieuwe toekomst geven aan de kantoren. Door de COVID19-perikelen heeft dit project ons nieuw denkwerk gegeven. In volle coronatijd stond zowat 80 procent van de kantoren leeg. Thuiswerk kent een nooit geziene boost. Het kantoorgebruik zal een totaal andere invulling krijgen. De luidruchtige landschapskantoren hebben al een tijdje helemaal afgedaan.”

“Een van de troeven is de strategische ligging”

“De toekomst wordt allicht een combinatie van thuiswerken en werken op een sterker uitgerust kantoor. In plaats van allemaal naar Brussel te pendelen, zal men meer en meer gaan voor het

creëren van verschillende regionale satellietkantoren. Kantoren die uitgerust zijn met videowalls of locaties voor videoconferenties waar het aangenaam is om te werken. De ‘work life-balance’ is immers hoe langer hoe belangrijker. Welke kantoren het zullen worden, staat nog niet vast.”

“Aanpalend wordt een project gerealiseerd in samenwerking met Eribo. Op termijn zal dat zorgen voor twee nieuwe ‘doorsteken’, groene verbindingswegen voor voetgangers en fietsers, tussen enerzijds de De Cassinastraat en de Harelbekestraat en anderzijds de De Cassinastraat en de Stationssstraat ter hoogte van het oude OCMW-gebouw.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.