Lokale brouwers stellen primeurbieren voor op Bierfestival en doen opmerkelijk oproep

De lokale brouwers die op het Brugs Bierfestival uitpakken met primeurs. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

“Laat ons een Brugse biergilde oprichten, met deze bijeenkomst als officieus startschot”, zegt Marc Vandepitte, voorzitter van de Brugse Autonome Bierproevers. Aan de vooravond van het Brugs Bierfestival kwam hij op onze redactie samen met zeven lokale brouwers evenveel primeurbieren voorstellen. Santé!

Het idee van Marc Vandepitte om een Brugse Biergilde te stichten, kon alvast op de goedkeuring rekenen van de aanwezige lokale bierbrouwers: “In tien jaar tijd is de Brugse biercultuur geëxplodeerd. Het is tijd om ons te verenigen in een gilde”. Twee dames en tien heren zakten op onze vraag af naar de redactie van het Brugsch Handelsblad/KW in het Memlinghuis om hun nieuwe bieren voor te stellen. Het gaat om heel recente bieren na oktober 2018 gebrouwen die in primeur te degusteren zijn op het Brugs Bierfestival op 2 en 3 februari op de Burg en de Markt.

Er worden op dat festival maar liefst 40 Belgische primeurbieren gelanceerd, wij selecteerden de bieren van onze lokale brouwers. Elk van hen mocht van ons zijn nieuwe bier op poëtische wijze beschrijven: aromatische woorden die ongetwijfeld uw smaakpapillen zullen beroeren en u goesting doen krijgen om te proeven.

Luc Vermeersch van brouwerij De Leite uit Ruddervoorde brengt met de Cuvée Oncle Pol een eerbetoon aan zijn 87-jarige oom: “Ik wou hem verrassen, want ik heb al van kinds af een speciale band met hem. Het is een Vlaams roodbruin, met 7 procent alcohol. Het gaat om ons tiende reguliere bier, ze hebben allemaal de naam van een familielid.”

Krystle Kerckaert en Tony Traen van brouwerij Viven pakken uit met een Champagner Weissen : “Een witbier, vervaardigd met de gist van champagne. Daaardoor maakt het wat lichter en is het makkelijker om te drinken. In feite is het een zomerbier dat wij nu in de winter lanceren. Omwille van de restsuikers is het zoeter dan andere witbieren.”

Pedagogisch bier

Eli Noë van het Brugs Bierinstituut brengt met de Judith een pedagogisch’bier op de markt: “Met ons instituut willen we de Belgische biercultuur promoten. De namen van al onze bieren zijn gelinkt aan de Brugse geschiedenis. Wie onze zes bieren proeft, ontdekt de basisaroma’s van alle Belgische bieren. Judith verwijst naar de eerste Vlaamse gravin. Het is een blondje van 6,5 procent alcohol, met een lichte kruidigheid en aroma’s van lindebloem. Door het gebruik van drie granen is Judith volmondig.”

In tien jaar tijd is de Brugse biercultuur geëxplodeerd

Thomas Vandelanotte, brouwer van de Bourgogne des Flandres, experimenteert om de drie maanden met een nieuw biertje. Dezer dagen zit hij met twee primeurs, waarvan de namen knipogen naar popliedjes: “Wheat or without you is een stevig gekruid wit bier van 8 procent, Nikita is een Hanseatic Imperial Porter van 9,5 procent. Porters waren in Engeland de donkere bieren van de werklieden, die naar Indië en Rusland geëxporteerd werden. De Pale Ale daarentegen werd door de hogere klasse gedronken. Nikita verwijst niet alleen naar de hit van Elton John die zijn liefde uitte voor een knap Russisch meisje, maar ook naar de geschiedenis van Brugge als Hanzestad. In de late middeleeuwen werden grondstoffen uit verre contreien aangevoerd. Met andere woorden: Brugge was toen en is ook komend weekend de hoofdstad van het bier! Voor Nikita zijn ook wij op zoek gegaan naar verre grondstoffen: Afrikaanse koffie, Braziliaans hardhout en citra. Dat levert een donkerzwart bier met een koffiebruine schuimkraag op, met aroma’s van kokosnoot en pompelmoes!”

Gouden medaille

Rudy Vossen, Jeroen Gunst en Bart Cleenwerck, drie van De Vier Monniken uit de gelijknamige Brugse brouwerij, pakken uit met de Monachus Russion Imperial Stout met maar liefst 11 procent alcohol: “Dit bier is bitter door het koffiearoma, maar bevat ook enkele specerijen, waaronder kaneel. Met ons vorig bier de Monachus XII wonnen we de publieksprijs op het Brugs Bierfestival.”

Franky Van Brabandt wijst er op dat de naam van zijn brouwerij Bryggja oud Noors is voor aanlegsteiger. Hij lanceert de stout Aristide, naar de kat van de herberg van het Museum voor Volkskunde: “Eerst wou ik het de naam Fidel geven, naar de kat van mijn buurvrouw, maar dat klonk te communistisch. Het is een stout met amper 8 procent alcohol, vervaardigd uit zeven verschillende moutsoorten, met de geur van koffie en chocolade. Door het toevoegen van drop kreeg het een zoetere toets.”

Pieter Vanhaecke van de Haeckse Brouwers vervaardigt ‘bier op maat’. Na het Spijker Bier voor zijn tante die hoeve De Spycker runt heeft hij nu de Tripel Achiel gebrouwen: “Geen ode aan Achiel Van Acker wel aan de gelijknamige Oostendse delicatessenzaak die 90 jaar bestaat. Een stevige, maar fruitige tripel van 8,5 procent, met een aroma van rijpe meloen, gekonfijte abrikoos, appel en honing van lindebloem.

Ook Franky De Smet-Van Damme, frontman van heavy metal band Channel Zero, lanceert op het Brugs Bierfestival zijn Turbeau Noir. Zie pagina 64. Meerinfo: www.brugsbierfestival.be.