Lokaalmarkt Heule zorgt voor verse producten uit onze regio

Olivier Marescaux. (foto KDS)
Redactie KW

In bedrijvenpark Muster in de Stijn Streuvelslaan gaat op zaterdag 23 maart Lokaalmarkt Heule van start. Het concept bestaat al in Deerlijk, Roeselare, Aalst en Brugge. Je vindt er een ruim aanbod verse voeding, rechtstreeks van boeren en producenten uit de streek.

Stadsboerderij Kortrijk organiseert de Heulse Lokaalmarkt. Organisatie Lokaal biedt naast haar kennis en netwerk van boeren praktische ondersteuning aan. De coördinatie van de markt zelf is in handen van Olivier Marescaux (41), ‘boer Oli’, de verantwoordelijke van Stadsboerderij Kortrijk. Olivier is nu marktorganisator in bijberoep.

Olivier Marescaux startte in augustus 2018 zijn zoektocht naar producenten. Met de professionele ondersteuning van Lokaal kon hij boeren en producenten bereiken. “Zonder Lokaal zou ik er nooit aan beginnen”, zegt boer Oli overtuigd.

Regelmaat van de klok

Lokaalmarkt Heule vindt plaats op dezelfde locatie als Eule Markt. “De gezelligheid van Eule Markt nemen we ook mee in het concept van Lokaalmarkt. Je vindt ook bij ons een bar en we hebben zelfs een kinderatelier voor de kleinsten. Tegelijk wordt Lokaalmarkt helemaal anders. Eule Markt was meer een event omdat het maandelijks plaatsvond. Voor een voedingsmarkt is een constante belangrijk en nodig. Je moet hier je basisproducten met regelmaat van de klok kunnen kopen. We willen de plek bij uitstek worden waar mensen elke week boodschappen komen doen”, licht Olivier Marescaux toe.

De producent betaalt een klein percentage. De Stadsboerderij Kortrijk verzorgt alle voorzieningen en logistieke ondersteuning. Het grote voordeel hierbij is dat de marktkramer bij een slechte marktdag, lagere kosten heeft.

Op Lokaalmarkt koop je rechtstreeks van boeren en producenten uit de streek. “Eten in de supermarkt komt soms van duizenden kilometers ver. Bij ons komt het allemaal uit een straal van 20 à 25 km“, zegt de marktverantwoordelijke. Volgens Olivier is de grootste troef de versheid van de producten. “De groenten die je bij ons op zaterdagochtend vindt, zijn de dag voordien geoogst. Ze zitten nog vol vitamines en je kan ze langer bewaren. Ons rundvlees komt van vrouwelijke runderen die een mooi en goed leven hebben geleid en verschillende keren hebben gekalverd. Dat geeft veel meer smaak dan het stierenvlees dat we doorgaans eten. En onze bakker behoort bij de beste van België. Hij geeft zijn brood alle tijd om te rusten en gebruikt geen enkel bewaarmiddel, zodat zijn brood makkelijker verteert”, legt Olivier uit.

We hebben elke week een vast aanbod: van vlees en brood tot groenten, zuivel en fruit. Dat afwisselend met producenten die bijvoorbeeld één keer per maand komen.”

Eerlijke prijs

Voor de boer of producent betekent rechtstreeks verkopen dat hij een eerlijke prijs voor zijn product krijgt. “In de supermarkt krijgen ze soms maar een tiende van de prijs die klant ervoor betaalt. Dat systeem is niet houdbaar. Bij ons krijgen ze meer dan 80 %. Zo steunen we de lokale economie. Alleen zo garanderen we dat er over zoveel jaar nog boeren in de streek zijn. Anders zal ons eten vanuit het buitenland moeten komen”, aldus de coördinator.

Uniek aan Lokaalmarkt is het betaalsysteem. “Bij je aankomst krijg je een kaartje van Lokaalmarkt. Elke keer als je bij een boer of aan de bar iets aankoopt, scan je de aankoop op jouw kaartje. Pas als je klaar bent, reken je alles in één keer af. Je kan daarbij ook betalen met de kaart. Op die manier sukkel je niet met wisselgeld.” Lokaalmarkt Heule zoekt nog vrijwilligers. Wie wil helpen in de bar, aan de kassa of in het kinderatelier, kan zich richten tot Olivier via lokaalmarktheule@hotmail.com

De Lokaalmarkt Heule vindt wekelijks plaats, iedere zaterdag van 9 uur tot 12 uur. Napraten kan aan de bar tot 13 uur. De organisatoren vragen om zoveel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te nemen.

Meer info: Olivier Marescaux op tel. 0468 28 92 71.

(Carlo Herpoel)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier