Lokaal talent op Dranouter

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De organisatoren van Festival Dranouter hebben oor naar lokaal talent. De 45ste editie is niet alleen de editie waarbij de Westouterse Geike Arnaert terugkeert naar haar heimat, ook andere (uitgeweken) Westhoekers prijken op de affiche van het festival.

Mariken Boussemaere (De Garre van Kornee): “Dit voelt als thuiskomen”

Mariken Boussemaere (40) zingt en speelt op zaterdag dwarsfluit en autoharp bij de Garre van Kornee, een groep die voortvloeide uit het bekendere Kadril. Nadat Eva De Roovere in 2004 Kadril verliet, volgde de Boezingse Mariken haar op als zangeres. “Het is niet de eerste keer dat we op Dranouter spelen, maar wel de eerste keer met zang“, vertelt Mariken. “Aanvankelijk speelde de Garre van Kornee covers, maar sinds enkele jaren spelen we ook traditionals die nog niet eerder aangepakt werden. Dat resulteerde in een debuut-cd die eind 2018 uitkwam en die we nu op Festival Dranouter mogen voorstellen.”

“Op het festival mogen de mensen van de Garre van Kornee dansbare nummers in het Nederlands of West-Vlaams verwachten. Ook al ben ik ondertussen uitgeweken naar Maarkedal, West-Vlaams blijft mijn moedertaal. Toen we traditionals uit een liedjesboek uit de 16de eeuw wilden aanpakken, vond ik de teksten door het oud-Nederlands moeilijk zingbaar. Mijn eerste reflex was om ze te herwerken in het West-Vlaams. Mijn kinderen begrijpen geen West-Vlaams, maar zijn supertrots dat ik het wel kan zingen. Ze vinden het een grappige taal. Festival Dranouter is voor mij altijd iets speciaals. Het was het eerste festival waar ik als jong meisje naartoe mocht. Voor mij voelt het dan ook als thuiskomen. Voor heel de groep is dit wellicht het hoogtepunt van het jaar”, besluit Mariken, die getrouwd is met Bart De Wilde en twee dochters heeft. Ze werkt fulltime voor Mentor vzw in Kortrijk.

Bob Bossaert (DJ Bob): “Feestje bouwen in gemarineerde tent”

Lokaal talent op Dranouter

Bob Bossaert (42) maakte in 1999 zijn debuut als dj Bob op toen nog Folkfestival Dranouter. Precies twintig jaar later mag de uitgeweken Brielenaar het huidige Festival Dranouter afsluiten met een stevig feestje. “Normaal draai ik tegenwoordig meestal onder naam Bobalicious, maar zowat één keer per jaar haal ik nog eens dj Bob van onder het stof, het alter ego waarmee het voor mij allemaal begon“, vertelt Bob, die nu in Ardooie woont. “In Dranouter is zo’n folkrockset nog altijd een schot in de roos.”

Als Bobalicious stond Bob onder meer al op Pole Pole, Couleur Café, Zwarte Cross in Nederland en zelfs Tomorrowland. “Ik ben dan ook nog steeds heel dankbaar dat ik destijds de kans gekregen heb op Festival Dranouter”, vertelt Bob. “Het festival is sindsdien veel geëvolueerd, maar met de sfeer zit het nog steeds snor. Ook in de biertent, waar er nog steeds in palen geklommen wordt en met bier gegooid wordt. Na middernacht verandert de Palace in een goed gemarineerde tent waar stevig gefeest wordt. Ik kan me voorstellen dat nuchtere mensen wel eens de wenkbrauwen fronsen als ze dat allemaal zien.”

Festival Dranouter was voor Bob de springplank voor een indrukwekkende dj-carrière. “De zomermaanden zitten steevast volgeboekt, in die zin dat ik zelfs drie à vier maanden vakantie neem om het allemaal te kunnen bolwerken. Maar voor Festival Dranouter hou ik altijd wel een gaatje vrij in de agenda. Deze twintigste passage zal dan ook niet onopgemerkt voorbij gaan.”

Yves Bondue (Boom’n van de Weireld en Dez Mona): “Speciale band met Festival Dranouter”

Lokaal talent op Dranouter

Op vrijdag mag Boom’n van de Weireld om 16.30 uur zijpodium De Voute openen. Voor frontman en Ieperling Yves Bondue is het al de negende keer dat hij het Dranouterpodium bestijgt: twee keer stond hij er met Le Vélo Vert, ook eens met De Bal Compagnie, solo en ook met Filea. Voor Boom’n van de Weireld is het de tweede passage, na de triomftocht twee jaar geleden. “Toen was Boom’n van de Weireld nog maar pas uit de startblokken geschoten”, zegt Yves Bondue. “Sindsdien zijn we veel gegroeid en hebben we heel wat nieuwe nummers.” Boom’n van de Weireld krijgt de ondankbare taak om het festival te openen. “We zullen spelen onder het motto: om een stevig kampvuur te bouwen, heb je een goede lucifer nodig. Voor sommige van onze muzikanten is het misschien goed dat we niet te laat optreden, zodat nog niemand te zwaar beneveld zal zijn door de drank”, lacht Yves. “We hebben allemaal wel een speciale band met Festival Dranouter.”

Yves Bondue zal trouwens twee keer optreden. Op zondagavond is hij gastzanger bij Dez Mona “De groep rond zanger Gregory Frateur componeerde voor Gone West een zesdelig muziekstuk, geschreven voor een mannenkoor van zes zangers. Daarvoor zochten ze ook drie zangers uit de Westhoek. Het was de bedoeling dat we vorig jaar eenmalig zouden optreden, maar we gaven ook een concert tijdens de uitzending van de 100-jarige herdenking van de Wapenstilstand. Nu wordt daar nog een vervolg aan gebreid.”

Wim Chielens (Kotjesvolk): “Mijn muzikale smaak bepaald”

Lokaal talent op Dranouter
© foto MD

Kotjesvolk is de groep rond Wim Chielens, directeur van de Poperingse muziekacademie, en zijn dochter Trui, aangevuld met Dries Chaerle op contrabas en Kurt Grillet op gitaar. Op zaterdag om 15.30 uur spelen ze voor de tweede keer in hun bestaan in de kerk tijdens Festival Dranouter. “De eerste keer was natuurlijk zéér bijzonder“, vertelt Wim Chielens. “We hadden nog geen opnames gemaakt, dus stonden we daar gewoon als een regionaal ensemble dat zijn strepen had verdiend op live podia. Bovendien speelden we toen het allereerste concert van het festival, om 16 uur op vrijdag. En toch zat de kerk zo goed als vol.”

“Festival Dranouter is voor mij zeer bijzonder. Behalve de eerste twee edities heb ik geen enkele Dranouter gemist en het festival en de clubconcerten in De Zon in de winter hebben mijn muzikale smaak bepaald. Folk is het enige genre dat ik op de voet volg. Om daar dan zelf deel van te kunnen uitmaken, is fantastisch.”

Kotjesvolk doet ook iets speciaal. Niet alleen wordt de groep uitgebreid met Hendrik Deneir op piano en Malicorne Buyse op cello, ook de setlist wordt aangepast. “Wij spelen enkel repertoire van artiesten die de voorbije 45 jaar op Dranouter stonden, behalve één eigen nummer waarin muziek ook een hoofdrol speelt. We spelen muziek van de allereerste affiche van Dranouter, maar evengoed van artiesten die er amper twee jaar geleden stonden. En we blijven het Kotjesvolkconcept trouw, in die zin dat we ook wel iets willen vertellen.”