Lokaal karakter troef tijdens winterbar in Minnewaterpark

Matthias De Stickere, een van de uitbaters van de Winterbar aan het Minnewater. (foto TBR)
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Onder de noemer Wintergloed organiseert het stadsbestuur samen met haar partners vanaf vrijdag 22 november een sfeervolle winter- en kerstbeleving. Een groep jonge Brugse ondernemers staat samen in voor de uitbating van de winterbar met terras bij de kunstijspiste in het Minnewaterpark. “Met ons project kunnen zowel Bruggelingen als toeristen genieten van kwalitatieve, lokale en duurzame producten”, zegt Mathias De Stecker van Siphon Brewing, die de Winterbar samen met de uitbaters van Café Pistolet en eventcoördinator Wouter Puttemans zal exploiteren.

Het stadsbestuur verraste enkele maanden terug danig met de aankondiging dat het ijssculpturenfestival niet langer welkom was op het stationsplein, onder meer door het grote energieverbruik van de installatie. Om dezelfde reden werd ook de ijspiste op de Markt afgevoerd. Een lelijke streep door de rekening van het Brugs Handelscentrum, dat een grote publiekstrekker ziet verdwijnen uit de zone waar de drukke winkelstraten gelegen zijn.

Het stadsbestuur koos ervoor om de kerstanimatie meer te spreiden over de stad en hecht duidelijk veel belang aan een ‘duurzaam’ karakter. Recent stelde de Stad het alternatief voor. De bestaande kerstmarkten op de Markt en het Simon Stevinplein blijven, en zoals altijd in organisatie van het Brugs Handelscentrum, maar een deel van de animatie gaat naar het stemmige Minnewaterpark, waar een kunstijspiste op een ponton op het Minnewater wordt aangelegd.

Brugse bodem

Van aan het stationsplein vertrekken er twee ‘licht- en belevingswandelingen’, één in de richting van ‘t Zand en de ander in de richting van het Minnewaterpark, waar zich dus de kunstijspiste bevindt. Ook voor de exploitatie van de winterbar met terras die bij de kunstijspiste komt koos het stadsbestuur voor een duurzaam project. Enkele Brugse uitbaters dienden samen een voorstel in onder de naam ‘Brugse bodem’, een verwijzing naar het lokaal karakter en hun liefde voor het ‘korte keten’ idee, en konden daarmee de jury charmeren.

Het terras zal tot net over het wateroppervlak komen en zo een mooi uitzicht bieden op de ijspiste

Mathias De Stecker, verkoopsverantwoordelijke bij Siphon Brewing, en een van de organisatoren stelt ons graag het concept voor. “Ik liet weten dat ik wel een rol wilde spelen in het nieuwe concept en werd ontvangen door toerismeschepen Philip Pierins en burgemeester Dirk De fauw. Zij wezen me op een aanbesteding van Brugge Plus voor de aanduiding van een concessiehouder voor de bar”, vertelt Mathias. “Ik kreeg dan ook een telefoontje van Daan Masscho, die samen met met zijn vriendin Justine Verbeke Café Pistolet in Assebroek uitbaat. Hij zei me ook geïnteresseerd te zijn in die uitbating en vroeg me om samen te werken. We hebben er dan ook nog Wouter Puttemans, een ervaren evenementenorganisator, bij betrokken.”

De werkzaamheden aan het houten terras aan het Minnewater, dat opgetrokken wordt door het team van Brugge Plus, zijn intussen volop aan de gang. “Het terras zal tot net over het wateroppervlak komen en zo een heel mooi uitzicht bieden op de ijspiste. De bar en een deel van het terras zal bovendien overdekt zijn”, legt Mathias uit. “Wat ons aanbod betreft, gaan we voor duurzame, ambachtelijke, lokale producten. Uit de tapkranen zullen uiteraard de bieren van Siphon Brewing uit Damme stromen, maar we werken ook samen met brouwerij ‘t Verzet uit Anzegem. Ook voor de limonades en vruchtensappen houden we het lokaal, onder meer met de sappen van Steffi Fruit. De typische ‘kerstmarktdranken’ zoals glühwein en jenever zijn uiteraard ook te verkrijgen. Op de eetkaart vind je zowel warme en hartige, en warme als koude pistolets terug. De pistolets zelf komen van bakkerij De Vijfhoek in Assebroek en voor het beleg werken we samen met slagerij Maertens uit Brugge. Zij zorgen onder meer voor de traag gegaarde ‘pulled pork’ en lekkere witte pens. Voor de koffie werken met Cafuné, de Brugse koffiebar die ook zelf koffie brand.”

Winteryoga en escape room

Het duurzame karakter zit niet alleen in de producten maar ook in de werkwijze, zo zal er geen gebruikt gemaakt worden van plastic; alle dranken worden in glas geschonken. Over de animatie wil Mathias nog niet al te veel prijsgeven, maar we vernamen toch dat er onder meer sessies ‘winteryoga’ op het programma staan. “Er komt ook een mooie ‘pop-up escape room’ in een container. En jong en oud zullen zich kunnen uitleven op leuke volksspelen. We zouden ook graag akoestische live muziek brengen”, geeft Matthias nog mee. De Winterbar is van zondag tot donderdag geopend tussen 11 uur en 22 uur en op vrijdag en zaterdag van 11 uur tot 23 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier