Logeren tussen de bomen in Damme

Redactie KW

Wie er altijd al eens van droomde om tussen de boomkruinen te slapen, kan daarvoor deze zomer terecht in het Ryckeveldebos in Sijsele bij Damme. Daar realiseert het koppel Kika Merlin en Tobias Knockaert ‘Boomkamp’. “Een prachtige, onvergetelijke ervaring”, zegt Kika. “Als je geen hoogtevrees hebt tenminste…”

Kika Merlin en Tobias Knockaert kwamen op het idee voor boomhuttenhotel Boomkamp tijdens een warme zomeravond in de Pyreneeën. “Met een aperitiefje in de hand begonnen we te fantaseren over hoe machtig het zou zijn om als koppel een onderneming te starten in het midden van de natuur“, zegt Kika, die ervaring heeft in de hotelsector en nu in hoofdberoep bij hostel Snuffel in de Ezelstraat in Brugge werkt.

Boomhuttenhotel

“Mijn vriend Tobias heeft beroepshalve ervaring met vormgeving en het bouwen van constructies in metaal en hout. Door het samen brengen van onze ideeën en ervaringen zijn we dan uitgekomen bij het concept van een ‘boomhuttenhotel’ in het Ryckeveldebos, op de grens tussen Sint-Kruis en de Damse deelgemeente Sijsele.”

Het vinden van de juiste locatie was echte geen evidentie. Na heel wat zoek- en testwerk kwamen Kika en Tobias dus uit bij het Ryckeveldebos; meer bepaald op het domein met kasteelhoeve van Laurens Vogelaers; de man die er vorig jaar de succesvolle zomerbar Parkkaffee uitbaatte.

Buiten alle standaard voorschriften

“Laurens vertelde ons dat hij zelf ook al enige tijd dacht aan een hotel- of kampeerformule op het domein dus dat kwam wel goed uit”, gaat Kika verder. “Het administratieve, vergunningsmatige luik van het verhaal was ook geen sinecure. In zekere zin was het wat tasten in het duister want een boomhut valt buiten alle standaard voorschriften. Bij wie moesten we zijn en aan wat moesten we allemaal voldoen? Niet evident… Uiteindelijk is dat toch wel gelukt en we kregen ook Stad Damme enthousiast. Nog niet alles is volledig rond maar we hebben er goede hoop op dat we het tijdig goedgekeurd krijgen allemaal.”

Sober en basic maar degelijk

De boomhutten zijn een ontwerp van Tobias en worden door het koppel volledig zelf gefabriceerd. Het gaat volgens Kika en Tobias om elegante houten constructies die door het zeildoek als dak ook voor dat typische kampeergevoel zorgen. “De hutten, zes in totaal, zijn voorzien voor twee personen. De inrichting is sober en basic maar degelijk. Wij zorgen voor een heerlijk bed en de natuur doet eigenlijk de rest. Er is overigens ook een verzorgd sanitair blok met toiletten en douches voorzien voor de gasten. “, zegt Kika. “Het is een prachtige, onvergetelijke ervaring. Maar je mag liefst geen hoogtevrees hebben want de boomhut hangt toch wel minstens drie meter boven de grond. Inderdaad ‘hangt’ want de boomhutten zijn met stalen kabels aan de stammen van de omstaande bomen vastgemaakt. We hebben al een test gedaan met één boomhut en we zijn nu de andere vijf boomhutten aan het afwerken om ze binnenkort te kunnen ophangen.”

Kika en Tobias hadden graag al in juni of zelfs mei gestart met het openstellen van de boomhutten voor logees maar ook hier ziet het er naar uit dat het coronavirus roet in het eten gooit. “Nu zitten we nog in een periode dat niet essentiële verplaatsingen niet toegelaten zijn. Juni wordt misschien ook nog moeilijk, dat moeten we afwachten, maar we hopen toch zeker in juli te kunnen van start gaan. En dan zouden we zeker doorgaan tot oktober”, stelt Kika.

Graag samen met Parkkaffee

“Wij vallen met deze formule niet onder de horeca die niet mag geopend zijn – het is immers geen restaurant of café – maar het zou wel handig zou mocht de horeca zo spoedig mogelijk open zijn want we zouden graag samen geopend kunnen zijn met het Parkkaffee op hetzelfde domein. En in de kasteelhoeve wordt nu gewerkt aan een ontbijtbar; die zouden we dan gebruiken als ontbijtruimte voor de gasten.” (PDV)

Voor info en reservaties: www.boomkamp.be Mailen kan naar info@boomkamp.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.