Loden hitte schrikt ook Brugse toeristen af: “We moeten het hebben van onze vaste klanten”

De Markt van Brugge ligt er verlaten bij voor deze tijd van het jaar. © GD
Redactie KW

De weerkundige diensten hadden ons gewaarschuwd en het is waarheid geworden. De temperaturen swingen de pan uit en ook Brugge werd niet gespaard. De 35 graden werden vlotjes overschreden en de magische 40 graden kwamen in beeld. Donderdag wordt die kaap ongetwijfeld overschreden.

Wie met vakantie is, zoekt koelere oorden op maar niet iedereen kan er zomaar even tussenuit. Sommigen onder ons hebben een dagtaak en zweten zich te pletter tijdens het uitvoeren van hun job. Hich Hitchem, zelfstandig huisschilder van beroep heeft zijn vakantie iets later gepland en gaat met deze tropische temperaturen toch aan de slag. “In de weer met verf en kwast is echter uit den boze in zulke temperaturen”, stelt hij. “Enkel in de vroege uurtjes kan er geschilderd worden maar nu is het meer dan 35 graden en moeten we ons beperken tot de voorbereiding van de werken die hopelijk eind deze week kunnen afgerond worden. Als het enigszins kan, zoek ik ook de schaduwkant op want in de zon met een witte achtergrond is het niet te doen. ‘s Morgens heel vroeg beginnen is nu de boodschap”, besluit hij.

Schilderen in dit weer is amper te doen.
Schilderen in dit weer is amper te doen.© GD

Toeristen blijven weg

De markt van Brugge is dezer dagen een desolaat landschap met heel weinig toeristen. Ook de typische koetsen met paard waren afwezig door de hitte. Zij die er toch waren, zochten de terrassen op in de schaduwkant, een paar enkelingen vonden ergens een frisse pint in een lokaal café. “Ik mag niet klagen over mijn cliënteel”, vertelt Tom Matthys van café St-Jacobs uit de gelijknamige straat.

Tom Matthys van café Sint Jacobs
Tom Matthys van café Sint Jacobs© GD

“Veel toeristen zie ik voor het ogenblik niet maar ik heb wel een uitgebreid lokaal schare fans. In de zomer echter is het altijd iets minder druk hier bij mij.” Aan de hoek van de bar vinden we een bezoeker uit Manchester. “Deze temperaturen zijn we bij ons natuurlijk niet gewend, daarom ook dat ik hier alleen zit“, vertelt Tom Radcliffe. “Mijn echtgenote is op onze hotelkamer gebleven maar ik wilde de koers zien op TV. Daarom heb ik even de hitte getrotseerd. We vertrekken pas maandag terug naar Engeland, het wordt dus nog een beetje zweten voor ons”, besluit hij lachend.

Een steenworp verder vinden we Melika Kaddouri achter haar kookpotten in restaurant ‘De Steenput’. “Beneden in de gelagzaal is het heerlijk fris met onze nieuw geïnstalleerde airco maar boven in de keuken is het gezellig bakken en braden“, lacht ze. “Als ik aan het werk ben, valt het nogal mee omdat ik dan niet veel tijd heb om na te denken over die warmte, maar tussen twee klanten in, moet ik mij toch naar beneden haasten om een beetje af te koelen. Veel water drinken is dan wel de boodschap. Gelukkig is het tijdens de grootste warmte, tijdens de middag, relatief rustig en komen de eerste klanten meestal pas na het verdwijnen van de zon“, besluit ze.

(GD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.