Loden hitte heeft Tieltse landbouwers zware klappen toegebracht

Het bufferbekken langs de Deinsesteenweg ligt er momenteel verlaten bij. Door de aanwezigheid van blauwalgen mag er geen water gecapteerd worden. (Foto WME)
Philippe Verhaest

Hoewel we de voorbije dagen enkele liters regen over ons heen kregen, blijft het alarmerend droog. En dat zorgt, in combinatie met de loden hitte van vorige week, voor het derde jaar op rij voor de nodige kopzorgen bij de landbouwers. “We proberen hen zo goed mogelijk bij te staan”, stelt schepen van Landbouw Joris Vandevyvere (CD&V).

“De grootste problemen zijn er sinds onze gouverneur Carl Decaluwé op woensdag 24 juli een algemeen captatieverbod in onbevaarbare waterwegen heeft afgekondigd”, stelt landbouwschepen Joris Vandevyvere “Volledig te begrijpen, maar voor onze landbouwers uiteraard een extra obstakel om hun gewassen van voldoende water te voorzien. De regen van de voorbije dagen was meer dan welkom, maar meer dan een druppel op een hete plaat was het niet. We hopen dat we nog enkele natte dagen mogen beleven, maar de grote boosdoener was de recente extreme hitte. Vorige week beleefden we drie uitzonderlijk warme dagen en die hebben onherstelbare schade aangericht. Sommige Tieltse landbouwers hebben hele percelen maïs die verbrand zijn door de loden zon en ook de aardappeloogst zal hier de gevolgen van dragen. Die tweede hittegolf van het jaar heeft ons absoluut geen deugd gedaan.”

Blauwalgen

Tot begin juli konden landbouwers nog water oppompen uit het bufferbekken langs de Deinsesteenweg, maar de Vlaamse Milieumaatschappij stelde vast dat er blauwalgen in het water zitten. Zolang die aanwezig zijn, kan het bufferbekken niet langer gebruikt worden”, zegt Joris. “Die bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel bij hoge temperaturen en droog weer en besmet water gebruiken om gewassen te besproeien houdt gewoon te veel risico in voor mensen en dieren. Ze kunnen hoofdpijn, huidirritatie, gezwollen oogleden en misselijkheid veroorzaken.”

“Hele percelen maïs en aardappelen zijn door de recente hittegolf verbrand. Dat kan je niet meer herstellen”

Veel vragen liepen er bij de stad nog niet binnen, maar er ontstond wel wat wrevel omdat de landbouwers sinds het algemene oppompverbod uit onbevaarbare waterwegen veronderstelden dat er ook geen water meer mocht opgepompt worden om de gewassen met een sproeimachine te behandelen. “Dat mag uiteraard wél nog, zo kunnen gewasbeschermingsmiddelen nog gebruikt worden.”

foto WME
foto WME

Ondertussen heeft Aquafin, net als vorig jaar, het zuiveringsstation langs de Karmstraat in Aarsele weer opengesteld voor de landbouwers. “Een grote hulp”, weet ook schepen Joris. “Met het gezuiverde afvalwater raken de problemen toch deels opgelost, maar deze situatie moet ons aan het denken zetten. Voor het derde jaar op rij speelt het klimaat onze landbouwers serieuze parten. De overheid moet ingrijpen, maar de vraag is welke maatregelen kúnnen genomen worden. Gelukkig zien we dat het beleid rond bufferbekkens en privé-initiatieven versoepeld is. Veel landbouwers hebben ondertussen geïnvesteerd in eigen wateropslag, maar de nood blijft. Zoveel is duidelijk.”

Weersverzekering

Volgend jaar gaat ook de langverwachte weersverzekering voor landbouwers in voege. “Een goeie zaak, al blijft het afwachten hoe de details er zullen uitzien. Op 1 september wordt het Rampenfonds afgeschaft, maar de stedelijke schattingscommissie blijven we behouden. Nu hebben we al één aanvraag binnen, maar dat aantal zal zeker nog oplopen. Ik vrees dat latere teelten als bloemkool en prei jammer genoeg nog schade zullen oplopen. Als stadsbestuur staat onze deur voor de landbouwers altijd open. We zullen hen helpen waar we kunnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier