Lode Pauwels kijkt uit naar voorronde Humo’s Rock Rally

Lode Pauwels is één van de drijvende krachten achter vzw De Zwerver. Hij is van in zijn jeugdjaren fanatiek met muziek bezig. © MF
Redactie KW

Op zaterdag 20 januari kan je vanaf 19 uur naar de voorronde van Humo’s Rock Rally 2018 in zaal De Zwerver. “Net zoals de voorbije edities mogen we opnieuw de moeder aller rockwedstrijden ontvangen”, zegt Lode Pauwels van vzw De Zwerver.

Lode Pauwels is één van de drijvende krachten achter vzw De Zwerver. Hij is van in zijn jeugdjaren fanatiek met muziek bezig. “Ik herinner me nog mijn eerste cassetjes van Michael Jackson en Doe Maar. Ik was tien jaar toen ‘Thriller’ de hype werd op de speelplaats. Mijn broer introduceerde me in de muziekwereld. Hij stak me eind jaren tachtig platen toe van The Smiths en The Pixies. Muziek domineerde mijn volledig middelbaar”, opent Lode.

Drijvende kracht achter Leffingeleuren

Hij is mee de drijvende kracht achter Leffingeleuren. “Het festival is in handen van vzw De Zwerver. Wij organiseren het festival en baten ook het café uit. Af en toe lanceren we enkele kleine evenementen in Oostende zoals Instant Karma of Fête d’Hiver. Muziek vindt gemakkelijker zijn weg in de grootstad. Het heeft weinig zin om elkaar te beconcurreren op een klein lapje grond”, klinkt het.

“Tegen de jaarwisseling ligt een groot deel van de line-up al vast”

Leffingeleuren wordt traditioneel gezien als de afsluiter van de festivalzomer. “Zo gaan we toch door het leven. De affiche hangt elk jaar af van het aanbod in de sector. In september stoppen sommige bands met hun tournee. Andere groepen vinden dan wel weer een gaatje in hun agenda om halt te houden in Leffinge. Voor technici en roadies is ons festival vaak de laatste halte waar ze elkaar nog eens tegen het lijf lopen. De plaats van het festival op de kalender speelt in ons voordeel. Tegen de jaarwisseling ligt een groot deel van de line-up al vast. We houden altijd een totaalbeeld voor ogen. Het heeft weinig zin om een grote headliner aan te vullen met drie of vier onbekende acts. Leffingeleuren stelt elk jaar een programma samen waar je onbekende pareltjes kan ontdekken. Het is steeds puzzelen en veel op prospectie gaan. We volgen de sector op de voet”, gaat Lode verder.

Grote namen op het podium

“In ons land heeft Live Nation de helft van de markt in handen. De rest is in handen van enkele kleinere boekingsagenten. Soms vallen er zaken te doen. Zo stonden in de loop van de jaren onder andere The Streets, Paul Weller en The Levellers op ons podium. Leffingeleuren heeft zich altijd geprofileerd als een buitenbeentje in festivalland. Soms moeten we maanden onderhandelen om een bepaalde groep te strikken en springen de gesprekken uiteindelijk toch af. Voor we enkele jaren geleden een nieuwe weg insloegen, ontving Leffingeleuren in de beste jaren tot 18.000 bezoekers. Ik denk dat niet veel andere gelijkaardige festivals zo’n doorgedreven programma aanbieden. Ik moet natuurlijk mijn winkel promoten, maar ik meen oprecht dat we schaven aan het programma tot we een uitgebalanceerde line-up hebben”, dixit de programmator.

Aan de slag als boekingsagent

“Mijn broer had een café in Gent, het Krawietelke. Daar kwam ik in contact met muzikanten en zo ging ik aan de slag als boekingsagent. Ik had een aantal Gentse groepen onder mijn hoede. Ik heb nog een paar shows geboekt voor Triggerfinger in hun begindagen. Door mijn impuls stond de band snel op Leffingeleuren. Zeggen dat ik mee aan de wieg sta van hun succes is de waarheid oneer aandoen, maar ik ken hen inderdaad wel van in het begin. De muzieksector is sowieso al een kleine wereld. Later kwam dan de vraag om naar De Zwerver te komen. Ik streek er neer toen de zaal in 1999 zijn deuren opende. Het was een interessante tijd voor popmuziek.”

“Ik heb nog een paar shows geboekt voor Triggerfinger in hun begindagen”

Op zaterdag 20 januari kan je vanaf 19 uur naar de voorronde van Humo’s Rock Rally in zaal De Zwerver. “Net zoals de voorbije edities mogen we de moeder aller rockwedstrijden ontvangen. De voorronde vindt al voor de achtste keer plaats. De eerste keer was in 2004, toen de latere winnaar The Van Jets een enorme indruk maakte op de jury en het publiek. Wil je erbij zijn wanneer de opvolgers van dEUS, School is Cool, Goose en Balthazar opstaan? Kom dan naar de preselectie van Humo’s Rock Rally 2018″, sluit Lode af.

De selectie in Leffinge bestaat uit Attention Attention, Comet Street, Creatif Mindz, Isadore, James Francis King (aka JFK), Jay & the Coffee, Josefien Deloof, Lost Baron, Mauger en Uncle Wellington. Een ticket kost 8 euro in voorverkoop of 10 euro aan de deur. Met een Zwerverpaz betaal je 6 euro.

(MF)