Lode Desplancke maakt digitaal Lego-ontwerp van Haans Tramhuisje

© WK
© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Lode Desplancke (35) maakte in exact 3.160 legoblokjes een digitaal ontwerp van het bekende tramhuisje in De Haan. Hij droomt er nu van om zijn ontwerp in échte steentjes om te zetten. “Misschien kan het gemeentebestuur sponsoren?”, klinkt het.

Lode woont tegenwoordig in het Gentse, maar groeide op aan Vijfwege in De Haan. “En als je aan De Haan denkt, denk je meteen aan het tramstationnetje. Een fantastisch monumentje, dat in 2002 grondig gerestaureerd werd naar aanleiding van het honderdjarige bestaan ervan”, zegt Lode. Het is op die plannen dat hij zich baseerde. “Ik had daarvoor een mailtje gestuurd naar de dienst Toerisme van De Haan. Ondertussen heb ik het stationnetje ook eens langs de binnenkant gezien; ik was er nog nooit eerder binnen geweest. Toen ik die prachtige wenteltrap zag, begon ik te twijfelen of ik het toch ook niet van interieur zou voorzien.”

Dure aangelegenheid

Het sanitair aan de achterkant werkte Lode wel al uit. Voor alle duidelijkheid: in fysieke vorm bestaat het legotramhuisje nog niet. Lode Desplancke ontwierp het digitaal in Stud. io, een CAD tekenprogramma van BrickLinck. “Blokje voor blokje geselecteerd en er vervolgens 3D-renders van gemaakt”, legt hij uit. “De volgende stap is nu de ‘parts-list’ exporteren naar BrickLink ( een onlinemarktplaats voor Lego-producten, red. ) om er de financiële haalbaarheid van na te gaan. Ik heb het ontwerp ook al bezorgd aan het gemeentebestuur; ik hoop stiekem dat ze willen sponsoren”, knipoogt Lode. Want zo’n digitaal ontwerp omzetten, is een dure aangelegenheid. “Ik heb het nog niet echt in detail bekeken, maar schat dat het toch zeker 2.000 euro zal kosten om aan de nodige blokjes te geraken”, klinkt het.

De digitale versie was ook al een monnikenwerk. Er gingen exact 3.160 steentjes in. Hij was er naar schatting tussen de 30 en 40 uur aan bezig. “Ik ben er vorige zomer mee begonnen. Vooral ‘s avonds, wanneer vrouw en kind al naar bed waren”, vertelt Lode.

Voor Lode, in het dagelijkse leven softwareontwikkelaar bij de CM, is het een uit de hand gelopen hobby. “Ik ben altijd al een enorme legofanaat geweest, ook als kind speelde ik er graag mee. Het is begonnen met een oude legodoos van papa, een treinsetje uit de jaren 60. Ik ben altijd met Lego bezig gebleven, maar waar dat voor corona eerder wekelijks was, is dat nu dagelijks.” Volgens Lode is het dus geen toeval dat Lego weer hip is. “Enerzijds omdat het een ideale hobby is voor thuis maar anderzijds ook door Lego Masters. Ook dat zorgde voor een hernieuwde populariteit.”

Nieuwe uitdaging

Lode heeft thuis de Star Wars Millennium Falcon, een collector’s item uit 2017 waarvoor je op het internet al gauw 600 euro neertelt. “Drie jaar over getwijfeld, om de set dan uiteindelijk toch maar in huis te halen”, glimlacht hij. “Ook Hogwarts en de Taj Mahal heb ik in Lego, allebei meer dan 6.000 stukjes. Het is fijn om die projectjes dag na dag te zien groeien. Maar het is dus best wel een dure hobby en dat maakt die digitale versies zo leuk: je bent níet aan een budget gebonden.”

 © gf
© gf

Lode is intussen alweer aan een nieuwe uitdaging bezig: de KBC Arteveldetoren in Gent. “Daarna zien we wel. Met mijn digitaal ontwerp van het tramhuisje bereikte ik meer dan 20.000 mensen. Het schenkt ook veel voldoening als zo’n ontwerp lukt, want dat is niet altijd het geval: soms willen de verhoudingen of de vormen maar niet kloppen. Daarnaast is het altijd een uitdaging om met bestaande legoblokjes alle details te capturen ; tierlantijntjes zoals bijvoorbeeld die groen-witte steunpilaren en de dakkapelletjes van het tramhuisje.”

Lode blijkt overigens ook goed met zijn voeten: hij danst folk en tango. “Ik heb mijn vrouw leren kennen op boombals, je zou ervan opkijken hoeveel mensen zoals ik daar rondlopen. Het valt zelfs op: onder de mannen veel computermensen, onder de dames heel wat bio-ingenieurs. Maar sinds corona gaat mijn vrije tijd nu vooral naar Lego.”

Lodes werk is op Facebook terug te vinden onder QuaintIceklaw020.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier