Locomatic toont grootste miniatuurspoorbaan van het land

Enkele mensen van Locomatic bij de indrukwekkende spoorbaan. We zien v.l.n.r. Alexander Deconinck, voorzitter Hendrik Derammelaere, Jan Masselus, ondervoorzitter Jonas Wijns, Yves Verschaeve en Jean-Luc Porteman. © GJZ
Redactie KW

Enkele jaren nadat de modelspoorclub Locomatic dreigde te verdwijnen uit OC De Brug, zijn ze fier dit weekend hun totaal vernieuwde lokaal te kunnen openen. Bijna een jaar lang werd gewerkt aan een nieuw plafond, nieuwe verlichting en opfrissing van het lokaal. De treinen stonden al die tijd stil…

Door Geert Vanhessche

Als kind gefascineerd staren naar de prachtige treintjes die rondreden in die favoriete speelgoedwinkel, gevolgd door een intens gevoel van vreugde wanneer de Sint of Kerstman je op een koude winteravond eindelijk zo’n treintje cadeau schonk. De vereniging Locomatic zorgt er met zijn miniatuurtreinen voor dat deze kinderdroom terug werkelijkheid wordt, althans in een meer volwassen versie.

Bij de modelspoorclub hebben ze een indrukwekkende miniatuurspoorbaan. “Het is niet zomaar een miniatuurspoorbaan waar treintjes kriskras door elkaar rijden, maar om een miniatuurspoorbaan waar precisiewerk aan vooraf is gegaan. Zo werd alles geconstrueerd op schaal 1/87. Huisjes, industriezones, stations, natuurlandschappen en zelfs een haven werden eveneens mooi geïntegreerd in het geheel”, vertelt voorzitter Hendrik Derammelaere.

Lokaal in OC De Brug

Modelspoorclub Locomatic werd eind 1989 opgericht door enkele fervente modelspoorliefhebbers onder het voorzitterschap van Luc Lemaitere. “De opstart van de club gebeurde op de bovenverdieping van een parochiehuis in Kortrijk, waar de club een ruilbeurs organiseerde met hun bescheiden miniatuurspoorbaantje als eyecatcher. Al snel bleek dat een parochiezaal niet de ideale plaats was. De toenmalige stationschef van Kortrijk, die ook lid was, zorgde ervoor dat men het oude station van Zwevegem kon huren.”

Kort daarna besliste de NMBS om het gebouw te verkopen, waardoor de club noodgedwongen een nieuw onderkomen moest zoeken. “In 1991 kreeg Locomatic van het Zwevegemse gemeentebestuur een lokaal in OC De Brug. We beschikten over een ruimte van 350 m² waar we eindelijk onze droom konden realiseren. Tijdens de verbouwingen overleed jammer genoeg de toenmalige voorzitter, Luc Lemaitere. Hij was de enige die weet had van de besturing van de module miniatuurspoorbaan.”

Mede daardoor werd op aanraden van Roger Verhenne beslist over te schakelen naar een computergestuurd besturingssysteem. “Helaas was de clubkas leeg. Met persoonlijke bijdragen werd een basispakket aangekocht. Karel Debrouwer, die toen voorzitter was, bouwde het computersysteem dat vandaag nog steeds gebruikt wordt, verder uit”, aldus Hendrik Rammelaere.

Een zaal van zowat 500 m² werd de plaats voor de huidige constructie, een volautomatische miniatuurspoorbaan met een lengte van 44 m en een breedte van 4 m, de grootste opstelling in België, waar we als club Locomatic best fier op zijn.” Enkele jaren terug vreesde Locomatic nog hun lokaal weer te verliezen omdat een deel van de kunstacademie daar onderdak zou vinden. Maar nu kan de club opgelucht het vernieuwde lokaal tonen.

Magisch dieptezicht

“De zoldering werd grondig geïsoleerd en er werd beslist om het plafond te verhogen met houten planchetten, wat zorgt voor een magisch dieptezicht. Er werd ook geïnvesteerd in nieuwe ledverlichting, waardoor de details van de miniatuurbaan volledig tot hun recht komen.” Naast de investering in een nieuw plafond en ledverlichting kregen ook de muren een nieuw likje verf.

Dit weekend organiseert de vzw Locomatic opendeurdagen. Op zaterdag 20 en zondag 21 april kan je er een kijkje nemen tussen 10 en 18 uur. Er is ook een kleine ruilbeurs. Als toegangsprijs vraagt men 5 euro, maar kinderen jonger dan 12 jaar komen gratis binnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier