Locomatic gaat digitaal tijdperk in: “Tal van mogelijkheden om treintjes te besturen”

Met een 44 meterlange opstelling is Hendrik Derammelaere een trotse voorzitter van Locomatic. MT
Redactie KW

Bij vzw Locomatic in Zwevegem komen ze elke woensdag- en zaterdagnamiddag samen om hun passie met miniatuurtreintjes op grote schaal uit te oefenen. De modelspoorclub is qua oppervlakte de grootste van België. “Veel clubs komen uit nieuwsgierigheid ons eens bezoeken, want het is toch wel indrukwekkend”, zegt voorzitter Hendrik Derammelaere.

Door Maxim Truye

Wie zich thuis graag bezighoudt met het bouwen van treinsporen en treintjes daarop laat rijden, komt bij Locomatic binnen als een kind in een grote snoepwinkel. “Het is de bedoeling dat we samenkomen met mensen die onze hobby op een hoger niveau verder willen uitoefenen”, begint voorzitter Hendrik Derammelaere. Omdat er veel technische aspecten aan de treintjes verbonden zijn, moet je wel het een en ander erover weten of enorm geïnteresseerd zijn en snel willen bijleren. “Iedereen is welkom natuurlijk. Mensen die bij ons komen en helemaal van nul beginnen, kunnen de eerste weken komen kijken en informatie stelen met hun ogen. Daarna leren we ze stapsgewijs meer en meer bij. Je moet gewoon gebeten zijn door de microbe, dat is het belangrijkste.”

Locomatic

Opgericht in: 1989

Voorzitter: Hendrik Derammelaere

Adres: O. C. De Brug, Otegemstraat 238/13, Zwevegem

Aantal leden: 23

Grootste opstelling in België.

Lengte baan: 44 m, breedte: 4 m.

Bij een vereniging zijn leden bijna noodzakelijk, want zonder hen heb je geen club. Dat is een aspect waar de modelspoorclub de laatste jaren mee worstelt. “We zien dat de populariteit van onze hobby telkens vermindert en dat ons aantal leden in een neerwaartse lijn gaat. Daarom proberen we steeds meer de digitale kant te betrekken bij onze miniatuurtreintjes en lokken we zo meer jonge leden naar onze club”, aldus Hendrik. Op die digitale manier beschikken de leden over talrijke mogelijkheden om de treintjes te besturen. “We kunnen bijvoorbeeld via onze smartphone de treintjes besturen, geluiden genereren enzomeer. We hebben het tijdperk van vroeger achter ons gelaten en kunnen nu spectaculairdere dingen doen.”

Verandering

Hendrik kwam in 2001 zelf binnen als lid en werkte zich na jaren in het bestuur op tot voorzitter. “Laat ons zeggen dat de oude generatie geen grote fan was van verandering. Toen ik voorzitter werd, vond ik het belangrijk dat treinen automatisch rondreden wanneer mensen eens op bezoek kwamen. Als iemand naar onze opstelling komt kijken, wil die actie zien en iets vlot zien bewegen. Daar hebben we dus jaren aan gewerkt en zijn we nog mee bezig.” Door die automatisatie is er ook minder kans op fouten. “Het kan altijd wel eens dat een wagon lost en dat het systeem dat niet detecteert, waardoor de trein die volgt niet stopt en erop botst. Een trein kan ook altijd eens ontsporen en dat zorgt dan wel voor spektakel. Voor de rest verloopt alles vrijwel vlekkeloos.” Naast het automatische facet kunnen de leden ook nog altijd hun treinen handmatig besturen.

“We willen meer jonge leden naar onze club lokken”

Tussen de sporen heen zorgt het decor voor een mooi geheel. Met oog voor detail maken de leden kleine gebouwen waardoor er verschillende dorpen ontstaan. “Bij groepsbezoeken leg ik de mensen uit hoe alles in zijn werk gaat en laat ze ook op een amusante manier kennismaken met het parcours. Ze krijgen allemaal een kleine bundel met allerlei vragen over het decor. Op die manier kijken ze nauwkeuriger naar het decor en letten ze niet alleen op de treinen die voorbijrijden”, aldus nog Hendrik.

Wie denkt dat je niks nieuws meer kan doen aan het circuit, heeft het mis. “Het kan altijd beter, want we leggen de lat hoog. We hebben mensen die artistieker aangelegd zijn en het decor sierlijker maken. Anderen zijn dan weer technischer en houden zich bezig met het systeem op de computer. Iedereen kan dus zijn eigen ding doen”, besluit Hendrik Derammelaere.

Wie nog materiaal (treintjes, decorstukken…) heeft staan en Locomatic wil helpen, kan dat binnenbrengen bij de club. Info: locomatic@outlook.be of 0485 65 95 62.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten