Lockdown uitgebreid naar heel Frankrijk

Aan de Belgisch-Franse grens in Hensies worden automobilisten gewaarschuwd.© BELGA/VIRGINIE LEFOUR
Aan de Belgisch-Franse grens in Hensies worden automobilisten gewaarschuwd.© BELGA/VIRGINIE LEFOUR
Bron: Belga

De strenge coronamaatregelen die sinds midden maart van kracht waren in negentien Franse departementen worden vanaf zaterdagavond uitgebreid naar heel Frankrijk. Dat heeft president Emmanuel Macron woensdagavond aangekondigd tijdens een tv-toespraak. De beperkingen, die neerkomen op een lockdown in het hele land, zullen vier weken van kracht blijven.

De lockdownmaatregelen omvatten onder meer een verbod op verplaatsingen van meer dan 10 kilometer, de sluiting van niet-essentiële winkels, thuiswerken en een avondklok die ingaat vanaf 19 uur.

Tijdens het paasweekend zal reizen tussen de regio’s wel worden toegestaan. “Wie van regio wil veranderen om zich af te zonderen, kan dat tijdens dit paasweekend doen”, zegt Macron.

Scholen drie weken dicht

Ook zullen de scholen drie weken lang de deuren dicht houden. In de week van 5 tot en met en 11 april wordt ingezet op afstandsonderwijs, daarna geldt voor heel het land een twee weken durende voorjaarsvakantie.

“Ik weet dat deze reorganisatie ingrijpende veranderingen met zich meebrengt voor ouders van leerlingen en voor gezinnen, maar het is de meest geschikte oplossing om het virus in te dammen, waarbij het onderwijs en dus de toekomst van onze kinderen behouden blijft”, zo stelde de president.

Opening terrassen

Macron hoopt dat na één maand van bijkomende inspanningen kan worden overgegaan tot een geleidelijke openstelling van de samenleving. “Vanaf half mei zullen we weer beginnen met het openen, onder strikte regels, van sommige culturele plaatsen”, zegt Macron ook. “We zullen onder voorwaarden ook de opening van terrassen toestaan.”

Tot slot gaf de Franse president ook toe dat er fouten werden gemaakt bij de aanpak van de pandemie. “In elke fase kunnen we zeggen dat we het beter hadden kunnen doen, dat we fouten hebben gemaakt. Dat is allemaal waar”, erkende Macron. “Maar ik weet één ding: we hebben volgehouden, we hebben geleerd en we zijn elke keer beter geworden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.