Lockdown light: 20 dingen die we vandaag wél nog mogen

Hashtag genieten van de kleine dingen. (Foto Tobias Cornille / Unsplash)
Bert Vanden Berghe

Wordt u ook niet bepaald vrolijk dezer dagen? Onze bubbel verkleinen, nog meer op de rem gaan staan en een toekomst die steeds onzekerder wordt. En toch mogen we de moed niet opgeven. Dit zijn 20 zaken die wél nog mogelijk zijn.

1. Positief zijn

Het is niet altijd makkelijk, nee. Maar probeer te focussen op wat je wél hebt. Wat er nu niet is, komt wel terug. Dat zal nog niet voor meteen zijn, maar we kunnen dit. Samen.

2. Naar de kapper gaan

We hoeven niet te klooien met een tondeuse zoals in de eerste lockdown, maar je kan nog altijd voor een heerlijk frisse coupe naar je kapper of barbier. En kies maar voor een extra behandeling. Je verdient het (en je kapper ook).

3. Genieten van de natuur

Een huizenhoog cliché, misschien, maar we zijn in onze provincie verwend met tal van geweldige plekjes dichtbij. Ga ‘s morgens vroeg naar een kustgemeente waar je niet vaak komt, ga naar een bos waar je nog nooit geweest bent of verken met de fiets een klein dorp in de Westhoek.

4. Picknicken

Wist je dat je in samenwerking met verschillende West-Vlaamse hoeves een picknick op maat kan laten maken, en dat ook op hun domein kan opeten? Lokaal en lekker!

5. Naar de bibliotheek gaan

Lees een boek, in plaats van Facebook-comments. Verlies je zelf in een roman, of spijker je kennis wat bij

6. Lokale handelaars steunen

Want ze kunnen je steun gebruiken. Achter die kleine zaken schuilt een mens, een gezin en niet zozeer een grote, buitenlandse firma.

7. Podcasts luisteren

Online vind je een arsenaal aan podcasts, voor gezellig thuis of tijdens een wandeling. De tijd dat ze een stoffig imago hadden, ligt al ver achter ons.

8. Sociaal contact hebben

Ja, je bubbel wordt kleiner, maar dat belet niet dat u geen mensen kunt bellen, Skypen, Zoomen of wat dan ook.

9. Voor jezelf zorgen

Je mag nog steeds gaan wandelen, lopen of fietsen. Kook iets gezond, mediteer, doe aan yoga, slaap eens schaamteloos lang uit of loop een hele dag op je blote voeten.

10. Wijn drinken

Wacht, had je een excuus nodig?!

11. Iets nieuws uitproberen

Een nieuwe taal leren, of zelfs een instrument bespelen, kan je tegenwoordig online leren. Maar ook zaken waar je weigerachtig tegenover staat. Denk je dat yoga niets voor jou is? Wat heb je te verliezen als je het thuis eens een kans geeft?

12. Lego en strips

Je bent er mee opgegroeid en je kon er uren, dagen en vakanties lang mee bezig zijn. Wedden dat je het weer geweldig vindt?

13. Vlaggetjes maken en ze ophangen

Onnozel? Nope. Je wordt er instant vrolijk van. Wedden?

14. Een taart bakken

Voor jezelf, de buurvrouw of je beste vriend. Of haal eentje bij de bakker. Een zorgverlener in je familie of vriendenkring? Trakteer hen eerst.

15. Je huis of appartement vol bloemen en planten zetten

Kleur en zuurstof in huis. Yes!

16. Een deftig koffieapparaat kopen

Want het leven is te kort voor slechte koffie.

17. Aandacht vragen voor de cultuur- en eventsector

Want het blijft niet normaal dat de sector – die ons zoveel ontspanning geeft – het nu extra hard te verduren krijgt.

18. Dansen

In je tuin, in de regen, in je onderbroek. Dance like nobody is watching.

19. Lachen

Of het nu een ouderwets moppenboekje, prentjes van puppies bekijken of een komedie bekijken is… als je er maar vrolijk van wordt.

20. Vriendelijk zijn

Kost je letterlijk geen cent, maar het maakt een ander wel gelukkig. Wees extra vriendelijk bij de bakker, in de horeca, in de winkel, waar dan ook. We zijn allemaal moe en gefrustreerd, maar we komen hier ook samen uit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier