Locatie pakjesautomaat bron van ergernis: “Verknoeit uitzicht van het dorp”

De pakjesautomaat staat naast de Sint-Lucasschool en dus niet bij de kerk, zoals afgesproken was op de gemeenteraad. © ZB
Redactie KW

Sinds vorige week staat er een pakjesautomaat van Bpost aan de Sint-Lucasschool in het centrum van Zonnebeke. Oppositiepartij N-VA vraagt de verplaatsing ervan en verwijst daarvoor naar de gemeenteraadsbeslissing

Bij de pakjesautomaat kan men een kluisje huren om pakjes te laten toekomen of versturen. Deze pakjesautomaat is heel gebruiksvriendelijk en werkt zonder registratie, maar via e-mail, sms of QR-code. “De onlinebestellingen van pakjes blijft verder toenemen. Bpost stelt via een gratis overeenkomst met de gemeente de volgende vijf jaar een pakjesautomaat ter beschikking in Zonnebeke”, zegt schepen Koen Meersseman (# Team8980).”

De gemeente kijkt na om ook in de deelgemeente Beselare een pakjesautomaat te voorzien. “Bij een toekomstige ontwikkeling zou een kleiner model een oplossing kunnen bieden voor Zandvoorde en de Nonnebossen. In Geluveld is er een postpunt en een privaat initiatief in Passendale voorziet al een pakjesautomaat. Met deze overeenkomst streven we een ecologische en duurzame oplossing na. We vermijden dat koeriersdiensten en postdiensten rondrijden. Deze kunnen zo op één plaats terecht”, klinkt het.

“Het is eveneens een belangrijke service voor inwoners en handelaars. De pakjesautomaat is 7/7 en 24u/24u bereikbaar. Zo is men niet meer gebonden aan openingsuren en kan men bijvoorbeeld makkelijk voor of na het werk een pakje afhalen of deponeren om te versturen. Ook handelaars kunnen van deze automaat gebruikmaken. Je kan ook een kluisje huren. Het is alvast een eerste stap in de uitbouw van onze duurzame mobipunten”, aldus de schepen.

Verkeerde plaats

Oppositiepartij N-VA stelt zich vragen bij de locatie van deze pakjesautomaat. “Op de gemeenteraad werd beslist dat deze zou komen achter het bushokje aan de parking aan de kerk in Zonnebeke”, verduidelijkt Koen Descheemaeker (N-VA). “Nu heeft men de pakjesautomaat pal in het centrum geplaatst, naast de Sint-Lucasschool, waar deze constructie het uitzicht van het dorp verknoeit. Hiermee liegt dit schepencollege de gemeenteraad voor en zet ons buitenspel. Het schepencollege negeert volledig de beslissing van de gemeenteraad; er is geen enkel wettig besluit om het daar wel te plaatsen.”

“Er bestaat geen enkel gunstig advies van de dienst erfgoed en er werd geen enkele vergunning aangevraagd om deze constructie te laten optrekken op openbaar domein“, vervolgt Descheemaeker. “We zullen de gouverneur op de hoogte moeten stellen als deze automaat niet binnen een redelijke termijn verwijderd wordt. Ondertussen zijn door de bevolking al heel wat suggesties gedaan voor betere plaatsen waar het dorpszicht niet geschaad wordt. Binnenkort is er een nieuwe gemeenteraad waar we hopen dat ze met een aantal betere suggesties komen om deze opvallende automaat te plaatsen”, zegt Koen Descheemaeker. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier