Lo-leerkracht Jens Baekelandt uit Roeselare is een echte wijnliefhebber

Jens Baekelandt: "De tijgersprong moeten de leerlingen nog altijd kennen." (foto SB) © Stefaan Beel
Peter Soete

Jens Baekelandt ademt sport. Na of voor zijn lesopdracht speelt deze leerkracht LO padel, loopt hij zowaar voor zijn plezier en is hij ook nog eens personal coach. En hij drinkt graag een glas lekkere Chablis met de familie en enkele vrienden. Als dat maar goed komt…

Als jonge leerkracht LO moet je veel geduld hebben of veel kilometers woon-werkverkeer tussen alle scholen willen afleggen?

Jens Baekelandt: “In het begin is het inderdaad vaak niet makkelijk. Ik heb in alle scholen van scholengroep Sint-Michiel les gegeven met uitzondering van Ardooie en Onze Jeugd. Maar in die laatste school heb ik wel stage gelopen. Ik denk dat dit voor elke beginnende leerkracht een beetje zo is. Naast leerkracht LO heb ik ook op het secretariaat gewerkt en een vervangingsopdracht fysica gedaan. Ik mag namelijk ook alle wetenschapsvakken geven. In een eerste graad is dat nog te doen maar in een tweede of derde graad is dat zeker niet de beste oplossing. Het is immers niet de bedoeling dat je 20 keer zegt tegen de leerlingen dat je het zal opzoeken als ze een bijkomende en niet-cursusgebonden vraag hebben. Nu ben ik voltijds benoemd als leerkracht LO: 14 uur in Barnum en 6 uur in de VMS.”

Je hebt ook gevoetbald?

“Van mijn 5 jaar tot ik 30 werd! En ik heb maar twee ploegen gekend. Tot ik naar de universiteit ging, voetbalde ik bij SK Roeselare dat later SV Roeselare werd. En daarna heb ik 12 jaar bij SK Oostnieuwkerke gespeeld. Aan 18 jaar was ik bij SV Roeselare één van de beloften die kon aansluiten bij de eerste ploeg. Ik ben een verdediger en Anthony Van Loo was mijn rechtstreekse concurrent. Ik heb echter voor mijn studies gekozen en heb daar nooit spijt van gehad. Op voetbalgebied maakte ik de overstap naar SK Oostnieuwkerke in eerste provinciale en ik had daar meteen een vaste stek in het eerste elftal.”

Niet zo evident want je reisde toen al graag en veel?

“Men noemde mij soms de toerist (lacht). Elke vakantie waren Hanne en ik op reis. Ik herinner mij eens een terugkeer van New York: we zouden op zaterdagmorgen landen in België maar het vliegtuig had een defect en we kwamen slechts op zondagmorgen, met een jetlag, aan in Brussel. ‘s Namiddags heb ik toch mijn wedstrijd gespeeld met Oostnieuwkerke en pas dan ben ik naar bed gegaan. Maar ik verzorgde me wel elke dag en stond topfit. Ook op reis onderhield ik altijd de conditie en lette ik goed op mijn voeding.”

Is de jeugd nu nog even sportief als vroeger?

“Het is anders maar ik denk dat de jongeren nu een beetje minder basisvaardigheden hebben. Ze zijn iets minder balvaardig en hebben een beetje minder motoriek, denk ik. Ook zijn ze soms uitstekend in een bepaalde sport maar in andere sporten dan weer helemaal niet. De allrounders zijn een beetje verdwenen. Jongeren kunnen zich zeker nog inzetten, afzien en toch doorgaan. En als het voor punten is, lukt dat zelfs nog beter (lacht).”

“Lopen vinden de leerlingen het saaiste stuk van de LO-lessen en daarom probeer ik dat altijd te combineren met een andere discipline zoals kogelstoten of speerwerpen. Als de LO-lessen in een blok van twee uur gegoten zijn en je kunt de verplaatsing maken naar een sportstadion, lukt dat. Badminton en volleybal zijn dan weer de zaken die zowel jongens als meisjes graag doen.”

Moet er nog gesprongen worden over ‘de bok’ ?

“De bok verdwijnt meer en meer in de turnzalen en wordt vervangen door de plint. Maar de tijgersprong bijvoorbeeld moeten de leerlingen nog altijd kennen. En dat is heus niet zo gevaarlijk. Het oogt spectaculair maar je hebt vooral de nodige durf en de juiste techniek nodig om dat te kunnen. Op het einde van de lessenreeks kan 80 tot 90 procent van de leerlingen een tijgersprong uitvoeren.”

Jij bent ook een personal coach?

“Ja, dat doe ik in bijberoep bij mijn vriend David De Brabander. We zaten samen in school en hij is ook peter van onze dochter Juliette. Ik ga inderdaad bij de mensen aan huis en begeleid ze tijdens een uurtje intens sporten. Ik heb een grote zak sportmateriaal mee en er wordt dan hard gewerkt. Ik doe dit supergraag, zelfs al vallen die uren soms heel vroeg of heel laat.”

Hoe blijf je zelf fit?

“Door elke dag in beweging te zijn in de lessen en door mijn conditie te onderhouden met afstandslopen. En door padel te spelen als ontspanning.”

Nochtans ben je ook een levensgenieter want je houdt van een lekker glas wijn?

“We hebben met enkele familieleden en vrienden een confrérie of wijnclub gevormd die vaak naar Bourgogne trekt. Vooral de Chabliswijnen zijn onze favorieten. Ik ken beter de weg in Chablis en omgeving dan in Brugge (lacht). En iedere wijn die we thuis drinken heeft zijn verhaal. Het maakt van een etentje overgoten met Chabliswijnen een totaalbeleving.”

Ben je binnen 25 jaar nog steeds LO-leerkracht?

“Ik hoop het. En ik hoop dat ik dan nog fit genoeg ben om de meeste oefeningen zelf te demonstreren.”

Privé

Geboren in Roeselare op 12 januari 1988 en getrouwd met Hanne Lepoutre. Dit gezin heeft twee dochters Léonie (5) en Juliette (3) en woont in Rumbeke.

Opleiding

Lager onderwijs in SBS I (nu De Brug) en middelbaar onderwijs in de VMS. Daarna Master LO en Bewegingswetenschappen in Gent. Daarna leerkracht LO in bijna alle scholen van scholengroep Sint-Michiel.

Vrije tijd

Alles wat met sport te maken heeft: voetballen (tot hij 30 werd), padel en lopen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier