Lize Decorte is nieuwe brugfiguur in Harelbeekse scholen

Schepen van Welzijn Lynn Callewaert (links) en Lize Decorte. (foto LOO)©LUDO-OSTIJN
Schepen van Welzijn Lynn Callewaert (links) en Lize Decorte. (foto LOO)©LUDO-OSTIJN
Redactie KW

De stad Harelbeke wil actief kinderarmoede aanpakken. Om dat te doen, is Lize Decorte sinds september 2020 aan de slag als brugfiguur in het Huis van Welzijn. Ze treedt er op als vertrouwenspersoon die ouder(s), school en buurt dichter bij elkaar brengt.

Met de inzet van de brugfiguur wil de stad Harelbeke het welbevinden en de ontplooiingskansen van kwetsbare kinderen in de stad verhogen. Dit kadert binnen het kinderarmoede- en flankerend onderwijsbeleid. Een brugfiguur is een neutrale vertrouwenspersoon die bruggen bouwt tussen ouder(s), school en buurt , dienst- en hulpverlening en netwerkversterking en hen zo dichter bij elkaar brengt. Sinds 1 september is dat Lize Decorte.

Opvang, opvoeding en wonen

Momenteel is Lize aan de slag in drie scholen. “Ouders van de stedelijke basisschool Centrum, het gemeentelijk onderwijs Ter Gavers en de vrije basisschool Heilig Hart kunnen met hun vragen terecht bij mij als brugfiguur”, duidt Lize. “Dit gaat van vragen over opvang, opvoeding, hobby’s, werk, Nederlandse les, wonen… Maar ik krijg ook vragen over het lezen of opstellen van brieven en facturen. Ik werk hiervoor samen met de maatschappelijk werkers van het Huis van Welzijn en andere diensten. We zetten ook in op het versterken van de scholen in het omgaan met kwetsbare leerlingen en gezinnen en hun context.”

Lize is afkomstig uit Hooglede en woont in Gent. “Ik pendel met de fiets en trein naar Harelbeke. Best leuk.” Ze studeerde sociaal agogische wetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel en volgde de specifieke lerarenopleiding. Sinds september is ze verbonden aan het Huis van Welzijn, maar eerder werkte ze voor de gemeente Evergem. Daar was ze vooral bezig met lokaal mondiaal beleid: stedenbandcoördinatie, de doelstellingen van de Verenigde Naties, duurzaam aankoopbeleid en meer.

Drie scholen

Sinds januari is Lize aan de slag in de scholen. “Het najaar stond in het teken van de opstart van de Harelbeekse brugfiguurwerking. Ik ging in gesprek met de directie van alle basisscholen in Harelbeke en met lokale partners. Ik bracht cijfergegevens in kaart door middel van de SES-criteria. Dit staat voor ‘socio-economische status’ en geeft drie leerlingenkenmerken weer die invloed hebben op de schoolloopbaan: schooltoelage, thuistaal en het opleidingsniveau van de moeder.”

Op deze manier werden SB Centrum, GO! Ter Gavers en VBS Heilig Hart geselecteerd. Met de scholen werd een samenwerkingsovereenkomst opgesteld tot en met juni 2023. Brugfiguur Lize is wekelijks in deze scholen te vinden . Ze is bereikbaar op Lize.Decorte@welzijnharelbeke.be. (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.