Livestream van Torhoutse gemeenteraad te duur en te weinig in trek

N-VA'er Ward Baert (vooraan op de foto) vroeg om de fysieke zittingen van de Torhoutse gemeenteraad ook via livestream uit te zelden, maar ving bot. Vanwege te duur en te weinig belangstelling bij de bevolking. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Ward Baert (N-VA) vroeg tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond om in de toekomst de bijeenkomsten van de Torhoutse raad ook via livestream uit te zenden, zelfs al hebben die momenteel fysiek plaats. Schepen Lieselotte Denolf (CD&V) en burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) hielden de boot echter af. Vanwege te duur en te weinig belangstelling.

Maandag gebeurde de fysieke bijeenkomst voor het eerst sinds lang weer boven in de Seminariezaal van het stadskantoor, weliswaar met open ramen en deuren. En met een ruimere spreiding van de tafels en stoelen. Behoorlijk frisjes, maar naar verluidt veiliger. Voorzitter van de gemeenteraad Hilde Crevits (CD&V) bevond zich als minister in het buitenland en werd vervangen door Bart Naeyaert (CD&V).

Geen livestream, wel een audioverslag

“Tijdens de coronacrisis werden enkele gemeenteraadszittingen via het internet uitgezonden”, aldus Ward Baert. “Nu is dat niet langer het geval. We kregen al enkele keren de vraag van geïnteresseerde burgers waarom dat niet meer gebeurt. Op die manier kan iedereen van thuis uit de discussies volgen, wat de betrokkenheid van het publiek bij de besluitvorming ten goede komt.”

“De kosten voor zoiets zijn veel te hoog in verhouding tot de interesse vanwege de bevolking”, reageerde schepen Lieselotte Denolf. “Als je niet genoeg betaalt, kun je geen kwaliteit bieden. Het gaat om vele duizenden euro’s.”

“Zelfs toen we noodgedwongen met Microsoft Teams via het internet moesten werken – elk raadslid van thuis uit – waren er niet eens 30 volgers voor de vergaderingen”, vulde burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) in de wandelgangen aan. “Zoiets is dus blijkbaar niet in trek bij de mensen. We zorgen voortaan wel voor een audioverslag op onze website. Dat zal ten laatste op woensdag na de zitting van de maandagavond beschikbaar zijn. Vorige maand, beneden in het atrium van het stadskantoor, is het met dat audioverslag foutgelopen, maar in de toekomst zou het moeten lukken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.