Lisa uit Izegem maakt cartoons over de rare stoten bij in vitrofertilisatie

‘Over eitjes en bijtjes’ is een boek met 32 cartoons die vertellen wat Lisa Spillebeen en haar vriend Timen Devolder meemaakten om via in vitrofertilisatie (IVF) zwanger te raken. “Twee jaar lang lukte het niet op de natuurlijke manier, vier pogingen via IVF bleven zonder resultaat. Na de vijfde keer was het wél raak en nu verwachten we ons dochtertje in augustus. Met mijn boek wil ik koppels in dezelfde situatie vertellen dat het niet allemaal kommer en kwel was, maar dat we ook grappige momenten beleefden.”

Lisa Spillebeen zette haar emoties en ervaringen van het IVF-avontuur om in cartoons. © (foto Frank)

Lisa Spillebeen (29) uit de Oekensestraat is de vriendin van Timen Devolder, de dochter van Geert Spillebeen en Viviane Azou en de zus van Pieter en Elien. Ze werkt als coördinator Beeldende Kunst en Muzische vorming aan de kunstacademie Art’Iz.

“Timen en ik wilden zo graag een kindje, maar het lukte twee jaar lang niet op natuurlijke wijze”, zegt Lisa. “Het lag vooral aan mij, zei de dokter. Dan maar kunstmatige inseminatie proberen, maar ook dat lukte niet. Dat lange wachten was niet gemakkelijk voor mij en Timen. Omwille van vele factoren: fysieke pijn, de vragen en het ongeduld van de naaste familie, de vrienden die niet durven doorvragen over het onderwerp en er geheimzinnig over doen… Rond moeilijk zwanger raken hangt naar mijn gevoel nog altijd een taboesfeer.”

Vijfde keer

Een half jaar geleden zochten we onze toevlucht tot in vitrofertilisatie. Daarbij bevrucht men een aantal eicellen buiten het lichaam en plaatste die dan opnieuw in de baarmoeder. Ook dat liep niet meteen van een leien dakje. Er werden tien eitjes bevrucht. Na vier mislukte pogingen lukte het dan uiteindelijk wel bij de vijfde sessie. Blijkbaar waren de eitjes die het langst in de diepvries zaten, de sterkste… Als alles goed blijft verlopen, verwachten Timen en ik in augustus een dochtertje en zal de ellende van de voorbije jaren vlug vergeten zijn.”

Lisa’s cartoons doorbreken het taboe rond in vitrofertilisatie

Lisa zegt van zichzelf dat ze optimistisch in het leven staat. “Maar die vele pogingen om zwanger te raken, hebben een grote impact op je leven, op je relatie. Zowel Timen als ik hadden op een bepaald moment nood aan een rustpauze. En je denkt in die periode ook al eens over wat er kan gebeuren als je na al die pogingen toch niet zwanger raakt? Is dat dan verloren tijd en weggesmeten geld? Puur rationeel bekeken kosten dergelijke behandelingen ook veel geld. Uiteindelijk haalt dat dierlijke, dat biologische om een kindje te willen krijgen de bovenhand en daarom hou je het ook vol.”

Verwerking

Om alles beter te verwerken, maakte Lisa, die kunstonderwijs volgde, na de vierde mislukte IVF-poging cartoons over de verschillende periodes die zij en Timen meemaakten op weg naar de zwangerschap. “Het is niet zo dat ik met een beetje humor naar de voorbije periode keek omdat ik al wist dat ik zwanger was. Uiteindelijk besliste ik om een boek te maken over de rare stoten die we meemaakten, over de moeilijke, maar ook soms grappige momenten… Met de achterliggende gedachte dat het boek een steun kan zijn voor andere koppels die hetzelfde meemaken en hen misschien een lach en een traan kan bezorgen. Er prijken 32 cartoons in het boek en die belichten verschillende situaties: de behandeling, bevruchting, doktersbezoekjes, terugplaatsing van de bevruchte eitjes, de verwerking, wat je hormonen doen, hoe andere mensen reageren… Ik verklap ook wel intieme en soms gênante situaties en Timen had het er aanvankelijk moeilijk mee om alles openbaar te maken. Maar hij weet wat ik met dit boek wil bereiken en steunt me voor de volle honderd procent.” (IB)

‘Over eitjes en bijtjes’ is een uitgave van Hautekiet en kost 12,50 euro. De vzw Kinderwens stopte het boek in een 150-tal IVF-boxen die ze zullen bezorgen aan koppels die met IVF willen starten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.