Lisa Pollée stelt tentoon in Heilig Hart

Beeldend therapeut Wouter Moyaert en psycholoog Ivan Adriaen, beide lid van KIOZ, in het gezelschap van kunstenares Lisa Pollée met haar lievelingswerk BREATHE (olieverfschilderij uit 2019) in haar handen.
Redactie KW

Als 18-jarige kunstenares al een eerste solotentoonstelling in de wacht slepen, dat is wat de Ieperse Lisa Pollée doet met haar ‘Growing Pain(t)s’ in het psychiatrisch ziekenhuis Heilig Hart in Ieper. Ze is er een half jaar te zien op uitnodiging van KIOZ, de kunstwerkgroep van het Heilig Hart.

Het is niet de eerste hoofdvogel die Lisa Pollée afschiet, want eerder dit jaar won ze al de Yper Art-trofee, waarmee CC Het Perron de lokale beeldende kunstenaars een podium wil geven. “Het was best even schrikken toen ik dat vernam, want ik was nog niet eens afgestudeerd aan de afdeling Beeldende Kunsten van de Heilige Familie. Eigenlijk was ik eerst niet van plan om ‘Oude Dame’ in te sturen voor Yper Art, maar het was mijn opa (Jef Polléé, ook een begenadigd kunstenaar, red.) die me aanporde om het toch te doen. Yper Art winnen, heeft ongetwijfeld geholpen om deze solotentoonstelling te mogen doen.”

Dat is ook wat we horen bij organisator Ivan Adriaen, psycholoog in het Heilig Hart en voorzitter van KIOZ. “KIOZ ontstond in 2005 en staat voor Kunst In en Om het Ziekenhuis. Toen ik hier begon in 1998 spraken we nog van een drempel, die is in de loop der jaren gelukkig kleiner geworden. Kunst biedt troost, heelt en doet ons aandacht hebben voor schoonheid en fragiliteit.”

Prikkelen

Met KIOZ kan het Heilig Hart intussen terugblikken op geslaagde tentoonstellingen. “In het begin deden we elk seizoen een tentoonstelling, maar dat bleek al vlug te veel hooi op de vork. Daarom doen we het nu halfjaarlijks. Het is de eerste keer dat we iemand selecteren die pas afgestudeerd is. Haar thema past wonderwel in deze omgeving, waar bewoners worstelen met zichzelf om uiteindelijk weer naar de maatschappij toe te groeien.”

Wouter Moyaert, beeldend therapeut binnen het Heilig Hart en KIOS-lid, beaamt die doelstelling. “Prikkelen met kunst zodat bewoners en bezoekers voelen, ontdekken en waarderen waar progressie zit. Dat deed Lisa bij mij alvast met haar ‘Oude Dame’ die de Yper Art-prijs won.” De jonge beginnende beeldende kunstenares is dan ook heel bescheiden bij deze lofbetuiging. “Eigenlijk zijn het grotendeels schoolopdrachten die ik toon en waar ik nog een paar persoonlijke werken heb aan toegevoegd.”

Of Lisa in haar jonge leven ook last heeft gehad van groeipijnen? “Uiteraard, net zoals veel leeftijdsgenoten zit ik wel eens met mezelf in de knoop. Dan uit zich dat in lang opzitten of werk dat niet lukt. Op artistiek vlak heb ik heel veel begeleiding gehad op school en natuurlijk voel ik me heel sterk gesteund door mijn vader Peter Pollée en opa, die allebei ook een artistiek verleden hebben. Veel gelijkenis met het werk van opa is er niet, al heb ik wel van hem dat ‘Pietje Precies’ geërfd. Kunst maken en perfectionistisch zijn: het is geen makkelijke combinatie. Wie weet maak ik ooit wel nog een werk samen met mijn vader, die dan wel weer de artistieke draad zal moeten opnemen. De veertig werken die ik hier tentoonstel, zijn van de afgelopen twee jaar. Ik ben niet echt van plan om er te verkopen. Al overweeg ik wel om er afdrukken van te maken, want ik krijg geregeld de vraag of er iets te koop is. Ik ga nu de masteropleiding ‘Vrije Kunsten-Illustratie’ volgen aan het Sint-Lucas in Gent. (DS)

De expo ‘Growing pain(t)s’ van Lisa Pollée in het Onthaal en de Raadplegingen van het PZ Heilig Hart (Poperingseweg 16, Ieper) is nog tot eind 2019 te bezichtigen op weekdagen van 14 tot 18.30 uur en op weekend- en feestdagen van 10 tot 18.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier