Lisa Deprez uit Ingelmunster en Emeli Beulque doen eindstage in Cradock

Op 4 februari jl. vertrok Lisa Deprez uit de Gentstraat, samen met vriendin Emeli Beulque uit Tiegem, voor hun eindstage als studenten ergotherapie van de Howest in Kortrijk naar Cradock in Zuid-Afrika. Op 13 mei stappen ze op het vliegtuig terug richting thuisland.

Een foto van op de stageplaats, met Lisa (rechts) en Emeli. (Repro FODI) © (Repro FODI)

Lisa Deprez (21) is de dochter van Bart Deprez en Ann Impens uit de Gentstraat 223. In het weekend werkt ze in de bakkerij Lorenzo. Lisa is studente ergotherapie in Howest in Kortrijk. Samen met haar klasgenote Emeli Beulque (24) vertrok ze op 4 februari jl. naar Cradock in Zuid-Afrika.

“We lopen er stage in Lukhanyo adult centre, gelegen in de township Lingelihle, waar er dagelijks rond de 30 volwassenen worden opgevangen. Het gaat om een relatief jonge groep met een variatie aan mogelijkheden en beperkingen. De initiële doelstelling is het bevorderen van hun ontwikkeling en het vergroten van hun vaardigheden, zodat ze kunnen uitgroeien met een grotere zelfredzaamheid”, schrijft het duo in een mail.

“Onze andere stageplaats is Nomzamo special day care centre, wat ook gelegen is in de township Lingelihle, daar helpen we kinderen met een beperking in schoolse vaardigheden aan de hand van activiteiten.”

Enthousiast

“In het volwassen centrum werken we een project uit voor een onderwijsvak, namelijk ondernemingszin. Omdat het moeilijk was om in België een idee te krijgen over wat het best mogelijke project ter plaatse zou zijn, konden we rekenen op de hulp van Geert Dedrie en Linda Balcaen, de oprichters van vzw Cradock & Co, de Belgische organisatie die de stageplaatsen regelde en ondersteunt. Het project hield in dat we samen met de volwassenen het aanwezige hout verwerken tot kasten, zodat we tot een duurzaam geheel kwamen. In de kasten plaatsten we het aanwezige materiaal dat we voordien geordend hadden, samen met de volwassenen. Tijdens het project kregen we enorm veel ondersteuning van de volwassenen en begeleiders. De volwassenen waren heel enthousiast dat ze veel zelf mochten doen en dat ze hierin begeleid werden en ondersteuning kregen waar nodig. Het is ook een meerwaarde dat de volwassenen een ervaring rijker zijn, sommige onder hen kunnen dit doortrekken naar hun thuissituatie”, klinkt het. “Ook hebben we enkele materialen aangekocht waar ze nood aan hadden, zoals tuin-, reken-, schrijf-, spelmateriaal, muziekinstrumenten…”

We helpen kinderen met een beperking schoolse vaardigheden bijbrengen

“Voor nieuwjaar waren we hiervoor al druk in de weer, kwestie van euro’s te kunnen meedoen naar het verre Cradock. We verkochten snoep, pannenkoeken en stonden op de kerstmarkt. Met de opbrengst hiervan konden we heel dit project financieren.”

Geen dossiers

“De reden waarom we expliciet op buitenlandse stage wilden gaan, is omdat we graag de basis van het beroep en de opleiding ergotherapie willen ervaren door op een plek waar weinig middelen ter beschikking zijn, stage te lopen. Hier in de townships is dat zeker het geval. Er bestaan namelijk geen medische dossiers waardoor je zelf moet uitzoeken wat de behoeften van elke persoon zijn. Ook de mentaliteit en de cultuurverschillen zijn erg leerrijk”, laten Lisa en Emeli weten.

“Voor we midden mei terug naar België keren staat er ons nog wat vrije tijd te wachten die we gaan invullen met een rondreis richting Johannesburg met een bezoek aan Kurger Nationaal park. Van daaruit nemen we op maandag 13 mei het vliegtuig richting thuisland”, aldus het duo.

Dankbaar

“Heel dit avontuur is mede mogelijk gemaakt door de organisatie vzw Cradock & Co, de provincie West-Vlaanderen, de docenten ergotherapie van Howest Kortrijk, onze families, vrienden en iedereen die ons steunde door snoep of pannenkoeken te kopen.”

“Zelf zijn we enorm dankbaar dat we de mogelijkheid hebben om deze internationale ervaring mee te nemen naar de toekomst toe, want dit heeft ons beeld tot nu toe al enorm verruimd”.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.