Lisa Del Bo treedt dit weekend twee keer op in Heilig Hartparochie in Roeselare

"Wij zorgen voor een coronaproof optreden van Lisa del Bo in de kerk", zeggen Kris Vanneste, Dirk Deseranno, Sieglinde Hinnekint en Hilde De Roo. (foto Stefaan Beel) © Stefaan Beel
Peter Soete

Bij de uitbraak van de corona-pandemie sloten ook de kerken. Na een drietal maanden konden er weer erediensten plaatsvinden. Ook de Roeselaarse Heilig Hartkerk opende opnieuw de deuren en dit weekend geeft Lisa del Bo er twee optredens.

De Heilig Hartparochie is een uiterst dynamische parochie. Parochiepriester Andrzej wordt bijgestaan door enkele groepjes vrijwilligers zoals de werkgroep liturgie, de groep parochiebeleid en de kerkraad.

“We zijn al een tijdje bezig met de organisatie van het themaoptreden ‘Lisa gelooft’ van Lisa del Bo”, begint Sieglinde Hinnekint, voorzitter van de werkgroep parochiebeleid. “Normaal zou Lisa maar één optreden geven in onze kerk maar nu zal ze er twee geven; een optreden om 14.30 uur en een optreden om 17 uur. Dit gebeurt om alles volledig coronaveilig te kunnen organiseren. Het is natuurlijk de hele tijd alle coronanieuws volgen maar wij hebben alle formulieren en vragenlijsten ingevuld en hebben de vergunning voor dit concert gekregen van de stad Roeselare.”

Niets vrezen

“We doen er alles aan om het 100 procent veilig te houden”, neemt Kris Vanneste, voorzitter van de kerkraad over. “Voor de coronaperiode konden er 440 gelovigen een zitje hebben in de kerk. In deze vreemde tijden mogen we maximum 200 gelovigen een plaats geven maar we beperken zelf onze capaciteit tot slechts 150 mensen. We merken dat sommige mensen bang zijn om naar de kerk te komen en willen hen het signaal geven dat ze niets moeten vrezen als ze bij ons komen.”

“Wij verwelkomen trouwens iedereen persoonlijk achteraan in de kerk en voorzien hen van handgel”, zegt Hilde De Roo van het parochiebeleid. “We hebben trouwens al afgesproken dat we die persoonlijke verwelkoming zullen blijven doen, ook na de coronaperiode. De mensen waarderen dat.”

“We zijn een goed team en dat straalt af op onze vieringen”

” Onze parochie bloeit, dat kun je wel zeggen”, zegt Sieglinde. “Onze werkgroepen zorgen voor themavieringen, met de Heilig Hartfeesten zorgen we voor hapjes op het kerkplein, op vastenavond is er een pannenkoekenavond in Don Bosco, er is een kippenfestijn en op nieuwjaarsmorgen zijn er in de kerk altijd lukken met koffie en nen dreuple … melk (lacht).” Jammer genoeg kan dit nu allemaal niet meer plaatsvinden.”

Speciale vieringen

“De Heilig Hartparochie kan rekenen op heel veel vrijwilligers die mee helpen parochie maken”, bedenkt Kris. “We geven ook vier keer per jaar een krantje uit en brengen de zieken van onze parochie een bezoek. We hebben twee misvieringen in het weekend, één op zaterdag om 16 uur en één op zondag om 9.30 uur, en we mogen in een weekend toch telkens zo’n 350 gelovigen begroeten. En op speciale vieringen met het parochiekoor of met Vox Musica staan de mensen zelfs recht omdat er geen plaats meer is om te zitten.”

“Waarom er hier veel mensen mis komen vieren? Omdat we een goed team zijn. Dat straalt af op onze vieringen. We hebben ook een mooie en toegankelijke liturgie. Iedereen kan de teksten volgen op een reusachtig projectiescherm en zo mee bidden. En een bijkomend voordeel is dat we hier heel veel parking hebben vlakbij de kerk. Dat is ook een pluspunt en zeker voor mensen die niet meer zo goed te been zijn.”

Kaarten voor ‘Lisa gelooft’ zijn nog te krijgen op het parochiesecretariaat op 051 20 32 68 of bij Sieglinde op 0476 71 75 08. Een mondmasker dragen tijdens het optreden is verplicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier