Lions Club Waregem buigt zich over klimaatvraagstukken

Filiep Loosveldt van Lions Club Waregem nodigt ondernemend Waregem uit voor een debat over wonen in 2050 en mobiliteit in 2050. © PNW
Redactie KW

Op woensdag 22 januari organiseert Lions Club Waregem een milieudebat in cultuurcentrum De Schakel. Het debat spitst zich specifiek toe op twee actuele vraagstukken: wonen in 2050 en mobiliteit in 2050. “Moeten we wonen op het platteland of in de stad? Rijdt iedereen dan met elektrische wagens? Het zijn maar enkele van de punten die we zullen bespreken”, klinkt het.

De netwerkavond wordt gemodereerd door VRT-nieuwsanker Goedele Wachters, maar het is vooral dekomst van Europees topambtenaar Jos Delbeke die in het oog springt. De 66-jarige was tussen 2010 en 2018 directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie. “Zeg maar de hoogste persoon op de Europese ladder wat betreft klimaatbeleid”, vertelt Filiep Loosveldt van Lions Club Waregem.

Kijken naar 2050

“We hadden de unieke opportuniteit om Jos te strikken als gastspreker en we zijn daar dan ook met plezier op ingegaan. Toen hij zijn functie ongeveer een jaar geleden neerlegde, begon hij lezingen rond klimaatbeleid te geven. Hij doet dat nu ook steeds meer in het buitenland, dus het is een van de laatste keren dat hij in België te horen zal zijn”, gaat Filiep verder. “Maar ook los daarvan wilden we met de Lions Club al langer iets rond klimaat doen.”

Concreet zal Jos Delbeke het hebben over de klimaatuitdagingen op het vlak van wonen en mobiliteit. Eerst zal de vraag ‘Hoe ziet de woning van de toekomst eruit?’ behandeld worden. “Daarover hebben we het nadien met Marc Dillen, de directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw. En het tweede thema, mobiliteit in 2050, wordt nadien besproken met Carl Veys. Hij is de voormalige voorzitter van Traxio, dat is de spreekbuis van de autohandel en -reparatie”, stelt Filiep.

Het doelpubliek voor het debat is ondernemend Waregem. “We mikken vooral op werkgevers, zoals bijvoorbeeld managers van autobedrijven of vastgoedbedrijven. We starten echt vanuit de ‘ondernemers-as’ en het publiek mag ook meedenken. Via Mentimeter, dat is een website die via een smartphone bediend kan worden, kunnen de toeschouwers hun mening geven over een bepaalde stelling”, zegt Filiep, die benadrukt dat elke Waregemnaar met interesse in klimaat en milieu uiteraard welkom is.

Receptie met broodjes

Intussen zijn er al bijna 200 inschrijvingen, terwijl de maximumcapaciteit op 400 plaatsen ligt. “Tickets kunnen enkel online besteld worden, omdat we ons evenement zelf ook op een milieuvriendelijke manier willen organiseren”, klinkt het. “De ticketprijs ligt op 40 euro per persoon. Dat is inderdaad niet goedkoop, maar je krijgt aansluitend op het debat wel een receptie met broodjes”, verduidelijkt Filiep. (PNW)

Info: kaarten.lions@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier