Lions Award voor jonge geëngageerde Nel uit Sint-Michiels

Redactie KW

De geëngageerde 17-jarige Nel Top uit Sint-Michiels, voorgedragen door Lions Club Oostende BO4, won de Lions Young Ambassador Award op districts- en nationaal niveau. Nel is actief als vrijwilliger op school en bij jeugdatelier Oranje en nam deel aan klimaatbetogingen.

De Lions Young Ambassador Award wil jongeren die zich inzetten voor de maatschappij aanmoedigen en belonen. De Oostendse Lions Club BO4 droeg Nel Top uit Sint-Michiels voor, een erg gedreven 17-jarige.

Nel maakt op haar school, het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Assebroek, al drie jaar deel uit van de vrijwilligerstoneelgroep ‘De Zolder’. Ze zorgt er mee voor de techniek en de bar achteraf.

“Sinds het derde middelbaar ben ik geëngageerd in de leerlingenwerkgroep Oinc, waar ik leerde filmpjes maken en monteren rond alles wat leeft op school. In het vierde middelbaar engageer ik me als studiebuddy om elke woensdagmiddag een jongere leerling te begeleiden. Ik nam op eigen initiatief deel aan klimaatbetogingen, dit tegen de regels van de school in, en gaf de directeur tips mee om de school milieuvriendelijker te maken.”

Jeugdatelier Oranje

Nel begeleidt kinderen bij het jeugdatelier Oranje en meerbepaald bij het team dat de speelpleinwerking in Sint-Andries verzorgt. Ze is van haar zes jaar lid bij JNM in Brugge (Jeugdbond voor Natuur en Milieu) en BSCJ (Brugse Socio Culturele Jongeren). “Deze organisaties hebben me mee gevormd tot wie ik vandaag ben, wat ik kan en doe en waar ik voor sta. Sinds mijn 16de ben ik voorzitter van JNM Brugge.”

Centraal bij mij staan eerlijkheid, (be)rust(ing) en daarnaast mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden. Binnen dat ecologische vind ik het belangrijk te blijven bijleren en die kennis ook door te geven aan kinderen en jongeren. Ik eet vegetarisch, koop tweedehandskledij, sensibiliseer om minder water te verbruiken, rij overal naartoe met de fiets, zet verwarming en lichten uit, laat niets in het stopcontact zitten, want vele kleintjes maken samen een groot verschil. Rond alles zit ook plastiek en dit koop ik niet maar herbruik liever iemand anders’ materiaal of boeken.”

In de prijzen

Als laureate op districtsniveau krijgt Nel naast een certificaat een cheque van 600 euro van Lions district 112A. Lions Club Oostende BO4 verdubbelt dit bedrag. Dat maakt 1.200 euro, die Nel kan besteden aan projecten waar ze zich voor inzet. Als nationaal laureate krijgt ze haar vlucht en hotel voor twee personen naar het Europaforum in Thessaloniki. Daar dingt ze mee voor de Europese LYAA.

“Samen met het bestuur van JNM Brugge wil ik er goed over nadenken hoe we het bedrag op een duurzame manier kunnen besteden. Zo denk ik bijvoorbeeld aan aankoop van een nieuwe tent, moersleutel, tekentang, determinatietabellen, vlindernetjes, cameraval om dieren te spotten zonder je er zelf bij bent.”

“In-mooie persoon”

“De Lions Young Ambassadors Award vinden we een prachtig initiatief en zoeken jaar in jaar uit naar de witte raaf”, vertelt Sofie Hemeryck van Lions Club Oostende BO4. “We zijn dan ook ontzettend blij en trots dat Nel deze award won. Ze is een in-mooie persoon, die voor velen bewondering opwekt. We willen haar ontzettend graag met deze prijs aanmoedigen om verder belangeloos een sociale verantwoordelijkheid op te nemen in de maatschappij en zo een inspiratie te zijn voor de Lions en voor de jeugd.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier