Lionel Portier uit Roeselare schenkt houtsculptuur ‘oltegoare deuredoen’ aan de stad

Lionel Portier schenkt het kunstwerk aan burgemeester Kris Declercq. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Volbloed Roeselarenaar Lionel Portier (80) schonk vorige week zijn houtsculptuur ‘Oltegoare deuredoen’ aan burgemeester Kris Declercq. Deze artistieke inspiratie toont drie silhouetten die hun nek durven uitsteken en net als teamspelers met de neus in dezelfde richting kijken.

Beroepshalve was Lionel jarenlang bijzondere leermeester lichamelijke opvoeding in de Burgerschool. Daarnaast was hij twintig jaar sportleraar aan de Stadsmeisjesschool Snit en Naad in de Kokelarestraat. “Toen dat laatste noodgedwongen wegviel, zocht ik een nieuwe uitdaging”, opent Lionel, die 53 jaar getrouwd is met Ireen Ghesquière. Samen hebben ze twee zonen, gaan ze graag fietsen en zijn ze vaak terug te vinden in de fitness. “Ik heb altijd graag met mijn handen gewerkt en volgde een cursus houtsnijden in Ten Elsberge. Om me te blijven bijscholen, ga ik nog steeds elke zaterdagvoormiddag naar het Creo-volwassenenonderwijs. Met resthout werken is zijn ding. Hij noemt het een soort recyclagekunst. “Als je een oude stronk opstookt, blijft er niets meer van over. Op deze manier geef ik die bomen een nieuw leven. Mijn sculpturen zijn in de loop der jaren geëvolueerd. In het begin werkte ik vooral realistisch en probeerde andere kunstwerken zo goed mogelijk na te maken. Tegenwoordig neigt mijn stijl naar het abstracte en wil ik vooral mijn eigen ding doen. Ik laat mij wel inspireren door zaken die ik terugvind op Pinterest.”

koppeltjes

In het verleden maakte Lionel levensgrote beelden uit één stam. “Die zijn heel zwaar en kun je moeilijk verplaatsen. Tegenwoordig splits ik ze met een wig en creëer uit de twee helften een koppel geliefden.” Bijna al zijn creaties stellen echtparen of stelletjes voor. “Ik zet mij in de tuin onder een schaduwrijke boom en laat mijn fantasie de vrij loop gaan. Een atelier heb ik eigenlijk niet.”

Lionel, die ook over een stel groene vingers beschikt, werkt hoofdzakelijk met harde houtresten afkomstig van eiken, beuken of meranti-hout. “Ik ben hier al 35 jaar mee bezig. Heel onze zolder staat vol. Het is niet echt de bedoeling om dingen te verkopen. Het meeste schenk ik weg.”

“Met het wegschenken van mijn sculpturen, zoek ik gewoon waardering”

“Omdat onze burgemeester de voorbije periode op sociale media verschillende keren liet blijken dat we deze crisis alleen maar oltegoare kunnen overwinnen, vond ik dit een passend geschenk”, zegt Lionel. “Het werk stamt al uit 2019. Kris was heel tevreden met het cadeau. Hij zal het niet in zijn bureau zetten maar het krijgt een bijzonder plekje waar alle Roeselaarse inwoners het kunnen bewonderen.”

resthout

Deze bezige bij gaat vaak doelbewust op zoek naar resthout. “In het Sterrebos vond ik al mooie stronken waarmee ik aan de slag kon gaan. Mensen laten mij soms weten dat ze een boom in de tuin laten kappen en dan ga ik even langs om te kijken of ik er iets kan van maken. Als er een bepaalde mooie structuur in het hout zit, neem ik het mee.” Grote dromen heeft deze sympathieke creatieveling niet meer. “Met het wegschenken van mijn houtsculpturen, zoek ik gewoon wat waardering. In het verleden heb ik wel een paar keer geëxposeerd. In de Vision21 vind je trouwens ook een zevental beelden van mij. Eigenlijk ben ik nog op zoek naar een plekje voor mijn levensgrote gestalten die ik als ode aan de ingepakte en gemaskerde helden van de zorgsector uit schijnbeuk heb gecreëerd. Een woonzorgcentrum zou voor dit werk de ideale locatie zijn.” Je kunt de sculpturen van Lionel bewonderen op zijn persoonlijke Facebookpagina. Als je oude stronken beuk of eik kwijt wil, mag je hem contacteren op 051 20 62 01. (KK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.