Lionel en Lena uit Lendelede blijven ‘vechten’ tegen sluikstorters

Mooimakers Lionel Delaere en Lena Mayaert. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Mooimakers Lionel Delaere en Lena Mayaert. (foto Frank)©Frank Meurisse Frank Meurisse
Redactie KW

Lionel Delaere en Lena Mayaert uit de Hoevestraat maken deel uit van de Lendeleedse ‘Mooimakers’. “We stellen vast dat nog altijd heel wat mensen blijven sluikstorten, ondanks de vele sensibiliseringscampagnes van onze milieudienst.”

Mooimakers volgde in 2018 het initiatief van de West-Vlaamse intercommunales ‘Let’s do it in de vuilbak op. “Sinds dan gaven maar liefst 42 mensen zich op als ‘Mooimaker’ en registreerden zich via de website van Mooimakers en claimen een stukje van Lendelede”, zegt milieuambtenaar Elvire Vanysacker. “De gemeente krijgt daarvan bericht en bezorgt hen het nodige materiaal en speciale zakken om het materiaal in te verzamelen. De vrijwilligers ruimen het zwerfvuil in hun straten op wanneer ze dat zelf willen. Hebben ze een volle zak, dan verwittigen ze de milieudienst. In 2020 werden zo 263 zakken zwerfvuil opgehaald door onze vrijwilligers. De technische dienst haalt die zakken op en zorgt voor de verdere verwerking.”

gestudeerd

Lionel en Lena zijn twee van die 43 Mooimakers. Ze zijn allebei 73 jaar. Hij was tot vóór 10 jaar zelfstandig boekhouder en verzekeringsmakelaar en runde de zaak samen met zijn vrouw.

“Onze acties stimuleren anderen om beter met het milieu om te gaan”

“Ik weet nog goed dat vóór Lionel en ik ons aansloten bij Mooimakers, we eerst een vragenlijst moesten invullen”, zegt Lena. “De eerste vraag waar we moesten op antwoorden was: ‘wat heb je gestudeerd?’. Ik was toch een beetje kwaad. Moet je misschien gestudeerd hebben om je bij de Mooimakers aan te sluiten? Voor de rest heb ik alleen maar positieve ervaringen.”

goeie opvolging

Lionel en Lena vinden zichzelf nog te jong om in hun vele vrije tijd niets te doen. “We gaan vaak wandelen en zien dikwijls heel veel afval langs de straten liggen”, zeggen ze. “Als milieubewuste mensen wilden we aan dat probleem iets doen. We gaan nu één keer om de twee weken op stap met ons fluovestje aan, een speciale witte afvalzak en een PMD-zak, handschoenen aan en een grijper in de hand. We combineren die tweewekelijkse wandeling met het oppakken van allerlei afval langs de straat. Goed voor de gezondheid en goed voor het milieu!”

Lionel en Lena doen als Mooimakers volgende straten: Kortrijksestraat, vervolgens de Sentestraat en dan de Beiaardstraat. “Heel uitzonderlijk doen we ook al een keer de andere kant van de Kortrijksestraat. Je kunt je niet voorstellen wat we iedere keer aan afval op straat aantreffen. Blikjes, handschoenen, asperges in hun verpakking die nog niet eens geopend zijn, idem voor vleeswaren, handdoeken, onderbroeken, truien, plasticzakken vol afval… Vinden we iets dat we niet zelf kunnen oppakken, dan nemen we er een foto van, sturen dat door naar milieuambtenaar Elvire Vanysacker en ten laatste ’s anderendaags zorgt zij ervoor dat iemand van de gemeente dat gaat ophalen. Zij volgt dat heel goed op.” Lionel en Lena stellen ook vast dat nog altijd té veel mensen blijven sluikstorten, ondanks de vele sensibiliseringsacties. “Of de acties van Mooimakers nog zin hebben? Zeker, al blijft het een beetje op dezelfde nagel kloppen. Maar we blijven volhouden. Nadat we een ‘ophaalronde’ deden, zien we toch dat de straten er toch een vier- à vijftal dagen properder blijven bij liggen. Onze acties stimuleren ook onze kleinkinderen om beter met het milieu om te gaan. Maar het blijft soms ook dweilen met de kraan open. We hopen dat de sluikstorters in 2021 snel hun gedrag veranderen en bewust worden dat afval in de vuilnisbak hoort en niet op straat of in de natuur.” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier