Link 58 bestaat tien jaar in Ardooie

Evy Cool, Renaat Lemey, Karel Braekevelt en Sandy Cortvriendt. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Tien jaar geleden werd Link 58 boven de doopvont gehouden in het woon- en zorgcentrum Sint-Vincentius. Bedoeling van dit project is minder mobiele personen aan een betaalbare prijs uit hun isolement halen.

Het was toenmalig directeur Marcel Vandamme die met het idee kwam om met mindermobielenvervoer van start te gaan. In het woon- en zorgcentrum was er toen reeds De Kim, een dagcentrum waar activiteiten werden georganiseerd, op maat van senioren. Die werden met een busje opgehaald en ‘s avonds terug naar huis gebracht. “Voor de rest van de dag staan de busjes er maar werkloos bij, moet mijn voorganger Marcel Vandamme gedacht hebben”, zegt huidig directeur Renaat Lemey. “Samen met Karel Braekevelt richtte hij tien jaar geleden Link 58 op. Het getal 58 verwijst niet niet naar een jaartal, maar naar een huisnummer in de Kortrijksestraat waar Link 58 zijn uitvalsbasis heeft.”

vijf bosjes

Nu nog altijd is Karel Braekevelt even enthousiast over dit project. “Door hun verminderde mobiliteit zijn heel wat mensen afhankelijk van anderen om zich te verplaatsen. Maar er is niet altijd iemand ter beschikking. Zo zijn ze geremd om boodschappen te doen, op familie- of doktersbezoek te gaan, of bijvoorbeeld even naar de wekelijkse markt te trekken. Om aan dergelijke noden te voldoen, staan de vijf busjes van Link 58 ter beschikking”, aldus Karel Braekevelt. Personen van minstens zestig jaar, die een tegemoetkoming ‘hulp aan bejaarden’ krijgen of gezins- en bejaardenzorg krijgen, kunnen van de diensten van Link 58 gebruik maken. Ook personen met een beperkte mobiliteit en die erkend zijn door het agentschap voor personen met een beperking komen in aanmerking.

Link 58 is dus geen taxibedrijf. “Ook geen belbus. De gebruikers worden aan huis afgehaald en onze chauffeurs helpen hen bijvoorbeeld bij het winkelen of begeleiden hen tijdens een doktersbezoek naar de juist dienst of afdeling in een ziekenhuis. Er ontstaat dus een vertrouwelijke band tussen de chauffeurs en de passagier”, getuigt Sandy Cortvriendt uit Koolskamp, die chauffeur is bij Link 58. “Die persoonlijke service en begeleiding is eigen aan Link 58”, benadrukt Karel Braekevelt.

Zo zijn er momenteel acht chauffeurs die vijf busjes ter beschikking hebben voor het vervoer. De busjes worden ook ingezet bij een activiteit van Okra in ‘t Hofland zodat de senioren deze activiteiten kunnen bijwonen. De busjes zijn ook uitgerust om rolstoelgebruikers te vervoeren.

Reservatie

De busjes van Link 58 kunnen dagelijks ingezet worden van 8 uur tot 18 uur. “Graag twee dagen voordien reserveren”, vervolgt Karel. “De betaling gebeurt via dienstencheque. Per kilometer betaal je een beperkte vergoeding. De tarieven zijn terug te vinden op www.link58.be.”

“Momenteel biedt Link 58 zijn service aan bij zowat 300 gebruikers. Samen met die mensen wordt het tienjarig bestaan van Link 58 gevierd op vrijdag 4 oktober om 13.30 uur in de Zoete Inval, de cafetaria van het WZC. Er wordt een hapje en een drankje voorzien. Alle chauffeurs van de busjes worden beloond voor hun inzet met een nieuwe uitrusting”, zegt directeur Renaat Lemey tot besluit. (JM)

Info: Link 58, www.link58.be, post@link58.be, 051 74 02 67.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier