Lindsy, Mike en Mathis plaatsen nu al kerstversiering als teken van hoop

Lindsy Destorme en Mike Decoutere krijgen altijd hulp van hun zoon Mathis. © KDS
Redactie KW

Kerstversiering in november, geen gewoon fenomeen. Mike Decoutere en Lindsy Destorme uit Heule willen de hulpverleners in deze tweede lockdown een hart onder de riem steken. Hun kerstverlichting staat dit jaar als teken van hoop en verbondenheid, met de duizenden zorgverleners en iedereen die door corona getroffen is.

Sinds de aankondiging van de lockdown steekt Vlaanderen massaal het licht aan. Ook ten huize Mike Decoutere (35), Lindsy Destorme (35) en zoon Mathis (10) in de Guido Gezellelaan is het een oase van fonkelend kerstlicht. Als je er passeert, kan je er niet naast kijken: verlichte kerstfiguren, de kerstman en een heuse kerstboom sieren de oprit.

Mike en Lindsy zijn niet aan hun proefstuk toe. Ieder jaar versieren ze hun tuin en oprit. “We woonden vroeger in de Tuinwijklaan in Bissegem en versierden daar zes jaar lang onze voortuin”, zegt Mike. “Dat is altijd een vrolijk beeld in donkere dagen. De buurtbewoners konden er de hele kerstperiode van genieten.” Het koppel vestigde zich twee jaar geleden in de Guido Gezellelaan in Heule. “We hebben onze kerstversiering mee verhuisd en vorig jaar al eens uitgestald op de oprit van onze woning.”

Normaal ontsteken we de kerstverlichting pas als Sinterklaas weer naar Spanje is. Dit keer is het uitzonderlijk vroeger

“Na de oproep in de media om deel te nemen aan de actie #zorgvoorlicht begonnen we de kerstversiering uit te halen”, vertelt Lindsy. “Normaal ontsteken we de kerstverlichting pas als Sinterklaas weer naar Spanje is. Dit keer is het uitzonderlijk vroeger. We vinden het leuk dat we het nu al kunnen uitzetten. De kerstversiering vrolijkt de mensen op en geeft een warm gevoel in deze donkere dagen. Daarnaast is het altijd tof voor de voorbijgangers en de buurtbewoners. In deze coronatijden zijn er meer wandelaars die ervan kunnen genieten.”

Voor de 10-jarige Mathis is het een beleving vanjewelste. “Ik haal ieder jaar alle kerstversiering van de zolder en mijn papa plaatst die dan buiten”, zegt de jonge kerel. “Ik vind het leuk met al deze lichtjes.”

Gek verklaren

Mike, Lindsy en Mathis konden dit initiatief niet aan zich voorbij laten gaan. “Het is een specialletje om eens voor de sinterklaasperiode te zijn. Sommigen die niets van dit initiatief afweten, zullen ons misschien gek verklaren”, zegt Mike. “We hebben al opmerkingen gekregen van ‘je bent wel vroeg aan dit jaar’ en mensen vragen zich af waarom we dit doen. Ondertussen weten de meesten wel waarover het gaat.”

Misschien blijft het kerstlicht na de kerstperiode nog een tijdje fonkelen. “Als we daarmee de zorgsector kunnen steunen, gaan we dat doen. Waarom zouden we wachten met ons kerstlicht als het nu al een hart onder de riem kan betekenen? Onze bezorgdheid is groot. Wat er in de toekomst gebeurt in deze coronacrisis is koffiedik kijken. We hopen met iedereen mee op betere tijden”, besluiten Mike en Lindsy.

(CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier