Linda neemt afscheid van haar café ‘t Jaar 30 in Moorsele

Op 30 december trekt Linda Noyelle na 13 jaar de deuren van 't Jaar 30 definitief dicht. (Foto TGM)
Redactie KW

Met de overgang van oud naar nieuw vind in café ‘t Jaar 30 een wissel achter de tapkraan plaats. Na 13 jaar trekt uitbaatster Linda Noyelle (55) de deur definitief achter zich dicht.

Zo begint ze een nieuwe carrière met catering voor alle feestjes via www.uwfeestonzezorg.be. Linda verlaat ook haar geboortedorp Moorsele en trekt naar Wakken. Op 1 januari nemen Jimmy Van Muylen en zijn vriendin Nathalie Vanhoutte het café over.

Dat wordt wennen?

“Zeker, ik woon al heel mijn leven in Moorsele en verhuisde nooit eerder naar een andere gemeente. Het zal dus even wennen worden want hier ken ik zowat iedereen als ik buitenkom. In Wakken wordt dat alvast even anders. Ik ging er al een keer naar de bakker en het deed raar om niemand te herkennen. Maar dat komt wel. Ik was heel mijn leven graag en veel onder de mensen en dat zal als traiteur nu ook wel het geval zijn.”

Waarom koos je voor een carrièrewending?

“Ik leerde mijn nieuwe vriend Bart kennen. Hij werkte 35 jaar als traiteur. Een betere leraar is er dus niet. Maar afspreken is niet evident want ik sta in Moorsele achter mijn toog en Wakken is toch ook telkens een eindje rijden. Na 13 jaar achter de tap heb ik besloten om een nieuwe stap te zetten. Het is een mooi vervolg van mijn carrière als zelfstandige. Ik werkte zeven jaar zelfstandig in mijn eigen kinderopvang, 17 jaar als manager bij Tupperware en daarna als cafébazin. Deze stap wordt wellicht de laatste want dan mag ik toch hopelijk al rekenen op mijn pensioen.”

Zal je het leven na het café missen?

“Dat kan ik nu niet zo goed inschatten. Ik zal dat vanaf 1 januari zelf moeten ondervinden. De catering is meestal in het weekend, dus worden het drukke weekends. Heel binnenkort word ik voor de eerste keer oma en met het café zou het moeilijk geweest zijn om veel tijd te kunnen geven aan het kindje. Met mijn nieuwe job wordt dat dus wel mogelijk aangezien de eerste helft van de week toch iets rustiger zal worden. In het begin nam ik het café over met vriendin Katrien Vynckier, die de job combineerde met haar werk als postbode. Maar na zes jaar hield ze het voor bekeken. Ik scheidde ook van mijn echtgenoot en zo hield ik op den duur het café alleen open. Werkdagen van 13 tot 16 uur, ze wegen wel eens door. Vroeger lukte dat beter om samen met de klanten, de lange dagen en soms nachten plezier te maken..

Hoe reageerden de klanten op je beslissing?

“Ik kreeg al veel reacties van klanten die zeiden dat ze me gaan missen. Of dat dan zo zal zijn, valt nog te bezien (lacht). Ik ben een gezicht dat ze natuurlijk na al die jaren al goed kennen. Als cafébazin ben je meer dan alleen maar diegene die de pintjes tapt en bestellingen opneemt. Je bent ook een luisterend oor.”

Wat zal je het meest bijblijven?

“In die 13 jaar is er zoveel gebeurd, ik zou er een boek kunnen over schrijven. Ik herinner me dat enkele klanten in het café beslisten om hun haar af te scheren als de Rode Duivels een bepaalde wedstrijd wonnen. Je moest het eens zien, al die blinkende kopjes. We hielden moddergevecht aan het standbeeld, levend tafelvoetbal, de 30 uren van ‘t Jaar 30 met 30 uur toogzitten, fietsen, roeien. En uiteraard die keer dat ik meedeed aan het programma ‘De nieuwe mama’ waarbij de nieuwe mama mocht pinten gaan tappen. Er hangt een fotomuur in het café met heel wat herinneringen.”

Blijven de vele clubs hun lokaal in ‘t Jaar 30 houden?

“De biljartclub, spaardersclub, motorclub en vinkenmaatschappij kunnen hier blijven en ook alle reservaties voor de feestzaal worden overgenomen. Er zijn al communies en andere feestjes gepland, dus die blijven staan op de agenda. Er zijn in januari ook feestjes geboekt waarbij wij de catering zullen doen. Ik ben dus gauw weer terug.”

Wat staat er nog op het programma?

“Op 30 december sta ik de laatste keer achter de toog. We plannen drie dolle dagen waarover we nog volop aan het brainstormen zijn. Ik moet sowieso mijn stock kwijt dus de biertjes zullen aan mooie prijzen aangeboden worden. Op 1 januari nemen Jimmy Van Muylen en zijn vriendin Nathalie Vanhoutte het café over. 31 december wordt dus een dag schoonmaken voor mij. Maar eerst is er op 25 november nog de negende editie van bluesconcert Stekselblues, op 1 en 2 december is er de kippenbilkaarting van vinkenmaatschappij De Vlaamse Zangers en op kerstavond is er ons feestje met vlees en visbuffet voor 19,5 euro. Je ziet, ik ben nog niet weg.”

(Tim Ghillemyn)